16 грудня 2021 11:11
1

Максим ШАЦЬКИХ: "Доля чемпіонства вирішиться в очній зустрічі "Динамо" і "Шахтаря"

Завершилася осіння частина сезону-2021/2022, яка, правда, стартувала в липні, а фінішувала в грудні, і яку не можна назвати екватором змагань. У чемпіонаті України Зіграно 18 турів з 30-ти, а в єврокубках завершилися групові турніри. Підвести підсумок цієї частини змагального шляху zbirna.com попросила екс-гравця і тренера київського Динамо Максима Шацьких.


- Приємно здивував Дніпро-1, який не без проблем стартував, поступившись Десні і Зорі, але потім, багато в чому молода команда, виросла буквально на очах, вирівняла ситуацію. Решта клубів обійшлися без сюрпризів.


- За рахунок чого все-таки настільки успішно пройшли цю дистанцію дніпряни?


- Команда Ігора Йовичевича зараз може тільки нарікати на те, мовляв, тільки розігралися, і тут перерва. Дніпро-1 багато створює, плюс розігрався Артем Довбик, який, до речі, дуже зміцнів, в тому числі, завдяки збірній України, плюс — є результат. Поки здобуваються перемоги, окуляри, все добре. Не дай бог підуть поразки, почнуться питання. До того ж, поки невідомо, як дніпряни вийдуть із зимової перерви. Тому, далеко заглядати не потрібно.


- Яка команда найбільше розчарувала в осінній частині сезону?


- Олександрія могла б краще виступити. Хоча, проти лідерів вона грала непогано, і в матчі проти Шахтаря команді Юрія Гури просто не пощастило. А ось з рівними собі Олександрія нерідко проводить невдалі поєдинки. Минай, вважаю, недобрав очок, хоча там є досвідчені виконавці.


- У чому різниця між суперництвом Динамо з Шахтарем річної давності і зараз. Хто здав, хто додав у грі?


- Сезон на сезон не доводиться - змінюються люди, трапляються травми. У Шахтар багато нових футболістів набрали, і тренер новий прийшов. У гірників поки не те розуміння гри, якого хоче наставник, і від них в такому ось стані вимагають неможливого. Але все виграти зараз вони не можуть.


Що стосується Динамо, то його виступ можна було б вважати цілком нормальним, якби в завершальному матчі обіграли Зорю. Ніхто б нічого критичного не говорив тоді. З Шахтарем у киян буде ще особиста зустріч, в якій, швидше за все, і вирішиться питання чемпіонства.


Проблема і у гірників, і у киян, була в тому, що він втрачали очки там, де не повинні були втрачати. З іншого боку, спотикаються сенсаційно і топ-клуби з топ-чемпіонатів. Звичайно, Динамо прикро йти у відпустку з відставанням від Шахтаря в два очки — це вже важливий відрив. Але втрачати бали навесні будуть обидва гранди.


- Участь в єврокубках сильно вплинула на гру Динамо, Шахтаря і Зорі, яким доводилося розриватися на два фронти?


- Звичайно, вплинуло. Але, коли я грав, то чекав другої гри за тиждень, для мене нормально було грати двічі на тиждень — матч, відновлення, знову матч. Так краще, і я ніколи не скаржився. Однак я говорю за себе. У Динамо були серйозні суперники в групі Ліги чемпіонів, киянам доводилося діяти другим номером, вони багато сил віддавали, плюс поразки не додавали енергії і хороших емоцій.


Хтось швидше від цього відходив і занурювався в чемпіонат України, хтось повільніше, і Шахтаря це теж стосується. УПЛ і Ліга чемпіонів - це, як земля і космос. Проблема в рівні нашого чемпіонату.


- Зоря з Ліги конференцій також насилу перемикалася на УПЛ?


- Команда Скрипника не ставилася до Ліги конференцій, як до другосортного турніру. Але на їхньому виступі в чемпіонаті України це погано не позначилося. Хіба четверте місце в УПЛ - це погано? Могли б і третіми бути. Однак, зауважу, що європейські клуби звикли грати в єврокубках фактично одним і тим же складом, змінюючи тільки від матчу до матчу двох-трьох осіб. А у нас кажуть: треба два склади…


- Від Десни і Ворскли ви не чекали більшого?


- У Десни, мабуть, є внутрішні проблеми, може фінансові. Футболісти і тренер ті ж, що і раніше, але є причина такого виступу. Може бути, взимку її дізнаємося. Десна, начебто, і футбол непоганий демонструвала, але часто легко програвала матчі.


Ворскла симпатично грала, плюс результат у неї є. Часто говорили про коротку лавку полтавців, але ротацію вони могли зробити. Посилити гру по ходу, так, це непросто було. Ну і графік ігровий у Ворскли був розмірений. Тому, все по справі.


- Можна вже після 18-ти турів назвати команду, яка вилетить з УПЛ?


— Маріуполь. Не розумію, хто там грає. Діти плюс Мішнев... І, швидше за все, все так і залишиться навесні. З командою U-19 (в основному) важко брати очки. Їй потрібен час, а його немає. Вилетять в першу лігу, але і там маріупольцям буде складно. Минай і Інгулець до явних аутсайдерів віднести не можу, тому що у них багато досвідчених футболістів, і вони не бояться грати в УПЛ.


- Чорноморець ЗМІ порівнювали з тим же Маріуполем, але після 18-го туру результати у них різні…


- Не знаю, чи будуть у Чорноморці зміни. Повірю, коли побачу. Але в чому відмінність одеської команди від Маріуполя, так це в тому, що під рукою У Юрія Мороза була більш зіграна молодь з Динамо, яка пройшла юнацьку лігу УЄФА, різні збірні. Вважаю, що Чорноморець і з цим складом не вилетить, оскільки додає, не ставить автобус у своєму штрафному майданчику, створює, реалізує задумки тренерського штабу. В Одесі все є для футболу — стадіон, традиції, вболівальники, і в УПЛ ця команда повинна бути.


Богдан ЛЕОНЧУК

Как показывает практика последних лет, доля чемпионства в Украине решается в матчах с "автобусным парком" УПЛ.