13 грудня 2021 21:45

Володимир ШАРАН: "Шахтар" отримав психологічну перевагу..."

Заключний тур першої частини чемпіонату України виявився невдалим для Динамо, яке не змогло обіграти Зорю, і відстало від Шахтаря вже не тільки за різницею м'ячів, а й за набраними очками, пише zbirna.com. Правда, нічия в Києві з одним з лідерів не особливо влаштувала і команду Віктора Скрипника…


Поділитися враженнями від матчів 18-го туру УПЛ КОМАНДА1 попросила українського тренера Володимира ШАРАНА.


- Між Динамо і Зорею вийшла хороша гра, - сказав Шаран. - Я не очікував, що другий тайм так складеться. У киян була помітна перевага в першому таймі і долю зустрічі потрібно було вирішувати ще до перерви. Однак з початком другого тайму Зоря включила швидкість і добре стала діяти в позиційних атаках. Гол у ворота Бущана був забитий цілком логічний, але якби ще й Назаріна відразу після цього в ціль потрапив, то Динамо потрапило б у дуже складну ситуацію. Складно зрозуміти, чи то кияни розгубилося, чи то вирішили, що після голу Буяльського все вже вирішено. Коли Зоря втомилася, кияни створили багато моментів, але реалізація... Вона знову підвела біло-синіх.


- Проблема з відсутністю класного центрфорварда в черговий раз відгукнулася Динамо?


— Однозначно. У Гармаша є моменти, але він багато потрапляє в офсайд.


- Участь в єврокубках посеред тижня якось позначилася на грі Динамо і Зорі?


- Я думав, що Зоря після поєдинку з Буде-Глімт буде втомлена, але команда Віктора Скрипника в першому таймі проти Динамо просто намагалася надійно зіграти від оборони і застосувати успішну тактичну схему, що дозволила виграти у Олександрії і зіграти внічию з норвежцями. А після перерви виявилося, що сили у Зорі є, але витримати натиск відмінно фізично підготовленого Динамо було дуже важко.


- Наскільки вчасно і правильно Мірча Луческу зробив заміни?


- Вербич і Караваєв посилили гру, але можна було їх і раніше випускати. До того ж, до Тимчику у тренера багато претензій накопичилося, що ми і почули в прямій трансляції.


- Поєдинок Олександрії з Шахтарем вас також вразив?


- Це була рівна гра. Однак, таких швидкостей, як у матчі Динамо - Зоря, в Олександрії не було. Поле було важким, що, безумовно, позначилося на грі і нівелювало перевагу Шахтаря. Олександрія діяла правильно - компактно і уважно. Але після перерви гірники стали грати гостріше за рахунок проникаючих передач. Плюс до всього, гостям допомогло бажання перемогти. Перший гол - це індивідуальна майстерність, класне виконання. А другий гол Шахтаря - це помилка Цурікова.


- Дніпро-1 у бронзовій гонці здійснив ще один успішний ривок, на відміну від Ворскли та Зорі…


- Дніпряни хочуть взяти бронзу, і зупинити їх було складно. До того ж, команда Ігора Йовичевича не брала участі в єврокубках і виявилася більш свіжою, ніж основні її конкуренти. У Дніпрі-1 хороший підбір футболістів, але Зоря взимку буде посилюватися, і вся боротьба ще попереду.


Ворсклі не вистачало повноцінної лавки запасних. Якби всі гравці полтавців були здорові, то і результат ми б побачили інший. Але зараз нагорі турнірної таблиці все логічно.


- Звернула на себе увагу довга серія невдач Металіста 1925, який перед зимовою перервою примудрився програти ще й молодіжному Чорноморцю…


- Я чекав цього провалу. Тільки у Металіста 1925 стали вибувати з ладу провідні виконавці, це відразу ж позначилося на результаті. Що стосується Чорноморця, то його молодь грала в авантюрний футбол. Моряки багато створюють гольових моментів, особливо в другому таймі. Їх перемога над Металістом 1925 - цілком заслужена.


- Внизу турнірної таблиці також все логічно?


- Так, все по справі. У Миная - нестабільна і проблемна гра. Футбол у їх виконанні мені сподобався тільки в матчі з Десною і в другому таймі проти Динамо. А у Маріуполя інші завдання. Там молодь росте і додає. Головна проблема маріупольців - погана реалізація, та й в обороні вистачає помилок.


- Перевага Шахтаря в два очки - велика проблема для Динамо?


- Рано говорити про чиюсь перевагу. Чемпіонат продовжиться в лютому і невідомо, які поля будуть... Психологічну перевагу гірники, звичайно, отримали, але навесні вони ще будуть втрачати очки, я впевнений.


І Шахтарю, і Динамо, у весняній частині сезону необхідно поліпшити реалізацію, і на кожного суперника налаштовуватися максимально. Після єврокубкових поєдинків це складно було робити, але тепер ніщо гірникам і киянам заважати не повинно. Шахтарю, правда, потрібно ще вирішити проблеми в обороні.


Богдан ЛЕОНЧУК