11 грудня 2021 09:05

Олег ФЕДОРЧУК: "Луческу не створить диво через дві проблемні позиції"

Проблеми "Шахтаря" в цій Лізі чемпіонів не нові. Найперша – молодий і не надто досвідчений тренер, який має за плечима лише три роки роботи в футболі. Роберто Де Дзербі позиціонує себе як ультрасучасного фахівця. Мабуть, так воно і є. Однак італієць намагається справити враження там, де достатньо скромно виграти. Тому всі ці ходи із замінами воротаря на останніх хвилинах для мене не дуже зрозумілі. Тренер такими експериментами фактично залишив власника клубу без двох мільйонів євро за перемогу. Необхідності в такому кроці я не бачу жодної. Олексій Шевченко не зіграв жодної хвилини ні в чемпіонаті, ні в Кубку. І несподівано отримує шанс зіграти в Лізі чемпіонів. Якщо вже так хочеш дати хлопцеві ігрову практику, то випусти його на кубкову гру. Або віддай його до "Маріуполя", де немає воротаря. Але ні. Випускає саме в Лізі чемпіонів.


Для власника будь-які гроші не будуть зайвими, а тим більше такі. "Шахтар" не купує нового форварда, продовжуючи контракт із 34-річним Жуніором Мораєсом. Зрозуміло, що для економії коштів. А тут раптом в останні хвилини після експериментів клуб втрачає два мільйони євро.


Я читав післяматчеві інтерв'ю тренера, де той казав, що "Шахтар" міг виграти – 5:0. Вважаю, що це теж елемент своєрідного позиціонування. Ще влітку я не розумів захоплення деяких журналістів Де Дзербі. Подивіться на "Сассуоло". Хіба клуб розвалився після його відходу? Він грає приблизно так само, як і при попередньому наставнику. Значить має гарний менеджмент і не покладається лише на тренера.


Як треба було грати з "Шерифом" - наступного дня показала "Бенфіка" в матчі з "Динамо". За 15 хвилин першого тайму лісабонці забили двічі й потім віддали ініціативу й м'яч киянам. Однак у хвилини, що залишалися, саме португальський клуб мав кращі шанси збільшити рахунок, ніж кияни скоротити його.


Ніякий тренер не зробить дива, якщо в команді проблемні дві позиції - центрального захисника й центрального нападника. Забарний зіграв ще більш-менш, а Сирота провалився. Ще гірше - Гармаш. Людина дуже повільна, постійно перебуває в офсайдах. Якщо з 15 перспективних атак "Динамо" він зриває п'ять, то це втрата третини атакувального потенціалу. Плюс Денис знову награв на картку й дивно, що арбітр її не показав.


"Бенфіка" теж не вражала. Команда дуже повільна, не витримує темпу суперника.


Попри це, вірю в потенціал "Динамо". Думаю, за два-три роки змужніє нинішня молодь і кияни гратимуть краще.


Олег Федорчук