27 листопада 2021 09:55

Сергій ШЕБЕК: "Дердо вкрав у "Маріуполя" легітимний гол"

Суддівський експерт, ексарбітр ФІФА Сергій Шебек прокоментував резонансний епізод матчу "Маріуполь" – "Львів", у якому арбітр Олександр Дердо дав свисток про завершення першого тайму перед гольовим ударом захисника "Маріуполя" Марка Маппассі (під час розіграшу стандарту). У підсумку "Маріуполь" програв 0:1, а гравці та тренери команди нарікали на арбітраж.

- Дердо вкрав у "Маріуполя" легітимний гол, - взяв слово Сергій Олександрович. – Якщо взяти хронологію матчу, то до першого тайму він додав одну хвилину. Коли було 45 хвилин і 30 секунд, відбулося порушення правил з подальшим винесенням гравцю "Львова" Ернесту жовтої карточки. Тобто, суддя зі своєї позиції, розташованої в глибині поля, підбіг до бровки, де був фол, показав жовту карточку порушнику і повернувся на свою позицію. Потім дав свисток на виконання подачі. Цей свисток пролунав, коли на таймері було 46 хвилин і вісім секунд. А сигнал про закінчення першого тайму, - перед гольовим ударом Мампассі, - пролунав, коли було зіграно 46 хвилин і 14 секунд. А за пів секунди відбувся удар по воротах. Це явна помилка. Дердо повинен був додати до епізоду хоча б тридцять секунд, зважаючи на свої переміщення та винесення жовтої картки Ернесту.

Тобто, Дердо повинен був просвистіти на показнику 46 хвилин і 30 секунд, а зробив це, коли таймер показував 46 хвилин і 14 секунд. Ці п'ятнадцять секунд і вирішили долю епізоду, - сказав експерт.

- Крім того, є таке поняття як "цілісність моменту", за яким арбітр має слідкувати. Це коли ситуація закінчується однозначно. Наприклад, коли захисники вибивають м'яча в центр поля, або воротар забирає м'яч. Це і є цілісність моменту. У цій ситуації її витримано не було, адже м'яч під час розіграшу стандарту відскочив до Мапассі, який перебував на правому крилі й продовжував атаку "Маріуполя". Нарешті, Дредо допустив методичну помилку, одразу зі свистком показавши правою рукою на центр поля. Незрозуміло, що означає цей жест – може, порушення правил з боку "Маріуполя"? Адже про завершення ігрового часу суддя демонструє піднятими двома руками вгору, а потім – вказівкою на центр поля, - пояснив експерт.