25 листопада 2021 15:54

Сергій КОВАЛЕЦЬ: "І "Шахтар", і "Динамо" відчувають проблеми з реалізацією в єврокубках. Тут вже питання до тренерів..."

Відомий український тренер Сергій Ковалець поділився з FootBoom своєю думкою від поєдинку Ліги чемпіонів "Інтер" - "Шахтар", в якому "гірники" втратили шанси на вихід з групи.


- Сергію Івановичу, що побачили в цьому матчі?


- Що Де Дзербі не відходить від своїх принципів побудови гри, футбольної філософії. Однак підсумковий результат вийшов далеко не тим, на який розраховували вболівальники. Очікував більшого з точки зору боротьби, азарту і пристрасті. На жаль, навесні в єврокубках ми не побачимо ні "Динамо", ні "Шахтар". У той же час тепер обидва клуби сконцентрують всі сили на внутрішньому чемпіонаті.


- Пропущені після перерви м'ячі свідчать про те, що "Шахтар", можливо, як слід не був готовий фізично?


- Ще перед матчем стало відомо, що не гратимуть Алан Патрік, Ісмаїлі, під питанням був Тарас Степаненко. Це досвідчені футболісти, які грають надійно і впевнено, дають баланс в атаці і обороні. У перерві був замінений і Степаненко, як підсумок - другий тайм наша команда програла повністю. Хоча старалися, але "Інтер" виявився сильнішим.


- У вас є пояснення низької результативності "Шахтаря" в нинішній Лізі чемпіонів? За п'ять матчів "гірники" забили тільки один м'яч, при тому, що навіть захисники команди - Додо, Ісмаїлі, націлені на ворота суперників. Плюс команда Де Дзербі практично завжди має кращий контроль м'яча…


- Важливо, Не скільки хто контролює м'яч, а в якій зоні. Скільки створює моментів. І "Шахтар", і "Динамо" відчувають проблеми з реалізацією в єврокубках і тут питання в першу чергу до тренерів.


- Можливо, "Шахтарю" з новим тренерським штабом було краще в цьому сезоні пройти обкатку в Лізі Європи, де рівень суперників нижче, ніж грати в Лізі чемпіонів?


- Ліга чемпіонів і для тренера, і для футболістів – це топ, це вищий рівень, до якого прагнуть всі. Саме ЛЧ дозволяє об'єктивно оцінити свої сили, якості. І потрібно використовувати будь-який момент, адже другого шансу може і не бути.


Так, результат вийшов негативним, але ці матчі дали масу інформації і, якщо зробити правильні висновки, можна розраховувати на прогрес у майбутньому.


- "Динамо" і "Шахтар" могли виступити краще?


- По-перше, зазначу складні групи, в яких опинилися українські команди. Топ-команди з гучними іменами. Так, "Шахтар" міг краще зіграти з "Шерифом" у стартовому матчі. Мені здалося, що була недооцінка з боку "гірників".


Але з іншого боку варто відзначити і українську тренерську школу. Юрій Вернидуб з молдавською командою зумів здобути кілька сенсаційних результатів і тепер зіграє у весняній стадії єврокубків.


- Доводиться часто чути, що у нас слабка УПЛ, звідси і такі результати в Європі…


- Я ніколи не чув подібних слів від Валерія Васильовича Лобановського. Він робив акцент на грі своєї команди, на дисципліні, фізичній готовності. І команда виходила до півфіналу Ліги чемпіонів, хоча на внутрішній арені конкуренцію "біло-синім" тоді не міг скласти ніхто.


У грі з "Інтером" було багато моментів, коли гравці "Шахтаря" не добігали, програвали єдиноборства. Тому причини потрібно шукати в собі.


- Скільки часу потрібно новому тренерському штабу, щоб втілити свої ідеї?


- "Шахтар" - це клуб європейського рівня, в якому дають шанс розвиватися не тільки гравцям, а й тренерам. Згадайте, коли Паулу Фонсека в перший рік роботи в команді не зміг потрапити в Лігу чемпіонів, його підтримав президент клубу. Точно так само і тут: у груповій стадії "Шахтар" міг виступити краще, і посісти третє місце. А вихід у весняну стадію - це і фінансові бонуси, і плюс в скарбничку клубного коефіцієнта. Але головний матч, як тепер видно, був програний на старті.


Якщо слідувати методиці Лобановського, то перший рік йшов на те, щоб зібрати команду, другий - награти, третій - дати результат. Але Валерій Васильович дав результат вже в перший рік після повернення в "Динамо", тому що команду до нього вже зібрав Йожеф Сабо. Через рік Лобановський вже зробив конкурентну команду в європейському футболі.


- Те, що "Динамо" і "Шахтар" тепер зосередять свої сили на внутрішній арені – це плюс для нашого чемпіонату?


- Принаймні тепер не буде відмовок, що хтось десь витратив сили. Всі знаходяться в рівних умовах. Це реалії, які ми повинні сприймати. Залишається надія на "Зорю" в матчі з "Ромою". Хочу побажати удачі команді Віктора Скрипника.