20 листопада 2021 14:29

Перес про Суперлігу: "Футбол помре, якщо нічого не робити. УЄФА визнає вердикт суду Євросоюзу, ніхто не вище закону"

Президент "Реала" Флорентіно Перес висловився про Суперлігу Європи.


"Суперліга Європи - це не просто новий турнір, це щось більше. Вона намагається змінити поточну динаміку футболу, тому що, якщо ми нічого не будемо робити, гра поступово помре.


Суперліга поважає національні чемпіонати. Незважаючи на спроби інформаційного накачування, не можна заперечувати, що цей проект замислювався з усією належною повагою до ліг. Фактично, всі угоди клубів-засновників чітко дають зрозуміти, що Суперліга буде розвиватися тільки таким чином, щоб вона була сумісна з участю клубів в їх національних змаганнях.


Дванадцять найбільш значущих клубів світу оголосили про проект європейської Суперліги, і для цього ми створили компанію в Мадриді. Вона переслідує основні цілі, про які я вже говорив, – це свобода, самоврядування, фінансовий фейр-плей, прозорість, солідарність, конкурентоспроможність, повага до національних змагань і вболівальників, а також просування футболу як короля серед видів спорту.


Незважаючи на те, були спроби вести діалог з УЄФА, що було ясно відображено в нашій першій заяві, отруйна реакція на просте оголошення про створення Суперліги, що було відомо всім, тільки підтвердило життєву важливість цього проекту і неминучу необхідність повернути собі свободу і здатність керувати своєю долею.


УЄФА відкинув будь-який діалог з Суперлігою, і в той же час всьому світу була представлена нереальна історія. Вболівальникам повідомили, що клуби-засновники хотіли відмовитися від національних змагань.


Тиск і погрози з боку УЄФА на всіх рівнях досягли таких крайнощів, що вони змусили 9 з 12 клубів публічно заявити про свою готовність вийти з проекту Суперліги, і це, незважаючи на прийняті зобов'язання. Ці загрози і тиск не вплинули на 3 історичних клуби, які завоювали 20 кубків європейських чемпіонів. Два з них на 100% належать його членам – "Реал Мадрид" і "Барселона", – а ще один, "Ювентус", належить одній і тій же родині 100 років.


Потрібно ще раз нагадати УЄФА, що таке "Реал Мадрид". Це найуспішніший клуб в історії, який з моменту свого заснування в 1902 році брав участь у всіх необхідних інноваціях протягом багатьох років і підтримував традиції футболу, коли вони були в небезпеці. Це був єдиний клуб у світі, який заснував ФІФА в 1904 році разом з федераціями семи країн. А в 1955 році він також був ініціатором створення Кубка європейських чемпіонів разом з газетою L'équipe.


І, що ще більш важливо, іспанське правосуддя передало справу до суду Європейського Союзу в Люксембурзі, який повинен прийняти обов'язкове до виконання рішення для всього Євросоюзу про монополію УЄФА в європейському футболі. Вердикт, який УЄФА буде змушений виконати, тому що, незважаючи на те, що він є приватною швейцарською Асоціацією, діє на території Європейського Союзу.


Ми повністю довіряємо європейським судам і, зокрема, Суду Європейського Союзу, місією і обов'язком яких є забезпечення поваги свобод і прав, якими користуються всі громадяни Європейського Союзу. Ніхто не вище закону", - сказав Перес на на Генеральній асамблеї сосьос мадридського клубу.