19 листопада 2021 23:18

Ігор Суркіс про матч з "Чорноморцем", феномен Гармаша і майбутній матч з "Баварією"

Президент «Динамо» поділився враженнями від матчу із «Чорноморцем», який відбувся на стадіоні «Динамо» ім. В. Лобановського, а також очікуваннями від поєдинку Ліги чемпіонів проти «Баварії».


– Ви дозволили зіграти орендованим футболістам. Чому?

- Інакше у «Чорноморця» не було би кому грати. Сьогодні ці хлопці переглянули, як треба грати. Вони ж усі хочуть виступати у київському «Динамо». І багато хто з них ображається. Нехай показують свій рівень, доводять та грають. Та й по-перше дозвіл грати орендованим дав головний тренер. Я в ці питання не лізу. Їм потрібно набиратися досвіду.


- Хто із орендованих гравців вам сьогодні сподобався?

- За такого рахунку важко сказати, що хтось сподобався. Скорко непогано виглядав на початку зустрічі. Потім почалася нервовість. Пара центральних захисників, на мою думку, відіграла не зовсім якісно. А у другому таймі, коли вийшов Михайленко, стало спокійніше. Я зазвичай нікого не виділяю у чужій команді, бо дивлюся на свою.


- Поясніть феномен Гармаша.

- Я сам собі часто ставлю це питання – це вже досвід, чи майстерність, чи фарт. Він виходить і на перших хвилинах забиває. Дай Боже, щоб це так тривало. Денис – досвідчений футболіст. Іноді не справляється зі своїми емоціями. Але якщо тримає себе в руках, грає з усмішкою – у нього все виходить. А коли він починає нервувати, звісно, у нього нічого не виходить.


Це наш динамівець, він все життя провів у «Динамо». Він мав як прекрасні часи, так і не дуже. Але він доводить все на полі. Його Містер випускає – і він одразу ж забиває. Цей гравець необхідний сьогодні київському «Динамо» насамперед завдяки своєму досвіду, аби показувати молоді, як треба грати.


- Ви сильно здивувалися, коли п'ять хвилин арбітри намагалися з'ясувати, була рука чи ні, призначаючи пенальті?

- Сказати вам відверто? За такого рахунку я такої комедії не бачив скільки живу. І ви, мабуть, теж. Давайте будемо відвертими. А в нас футбол, а не цирк. По п'ять хвилин дивитися, був пенальті чи ні – та краще його скасували б, але не смішили б людей. Видно було, що захисник «Чорноморця» зіграв рукою. Я так розумію, дивилися, чи було поза грою чи ні. Але треба це робити швидко. Нині прийшов новий куратор – можливо, він навчить арбітрів, як треба працювати.


– Кулач забив свій перший гол за «Динамо». Чи заграє цей футболіст у вашому клубі?

- Насамперед, я дуже радий за нього у світлі того, що він дуже довго хворів. Він мав хірургічне втручання в серцевий м'яз у зв'язку з аритмією. Потім він підхопив COVID та дуже довго відновлювався. Але він хлопець дуже роботящий, на тренуваннях віддається повністю. Бажаю кожному футболістові, аби, виходячи на поле, вони віддавалися повністю грі.


І, звісно, нападник має забивати. Бо ж у нас багато нападників, а забиває Гармаш.


- Які у вас очікування від зустрічі з, мабуть, найсильнішим клубом світу?

- Неправильно, якщо ми шукатимемо виправдання – проти нас найсильніший клуб тощо. Потрібно виходити на поле, боротися та доводити. Адже футболісти дивляться на Захід. Саме у таких матчах вони мають доводити, що вони гідні грати у топ чемпіонатах. Збірна ж зіграла гідно з Францією, Іспанією… Потрібно виходити та грати, нікого не боятися. І не робити дитячих помилок, таких, яких ми припустилися в Мюнхені. Ми можемо програти, але дивлячись як – віддаючись грі, борючись до останнього. Ми маємо якісь примарні шанси зачепитися за євровесну. Хотілося б набрати більше очок, забити м'ячі у єврокубках. Дуже цього хотілося б. Хоча я особисто розумію, що «Баварія» це сьогодні топ-клуб і команда показує на сьогоднішній день фантастичний футбол.


- Цей тур у Лізі чемпіонів – ключовий?

- Вважаю, що для продовження боротьби в єврокубках він є ключовим. Звичайно, багато залежатиме від того, як зіграють «Барселона» з «Бенфікою». Але якщо ми зачепимося за очки, і «Бенфіка» не виграє, то ми можемо на їхньому полі поборотися. Ми могли у першому матчі з «Бенфікою» як виграти, так і програти. Хотілося б побачити хороший, якісний футбол. Щоб не було остраху та авантюри в обороні.