15 листопада 2021 21:04
5

Юрист: "Отримання громадянства РФ не надає Мампассі можливість виступати за збірну Росії"

Спортивний юрист, керівник "ISKOR Sport Lawyers Agency" Ілля Скоропашкін в ексклюзивному інтерв'ю Meta-ratings.com.ua заявив про те, що на даний момент немає юридичних аргументів для зміни футбольного громадянства гравця "Шахтаря" Марка Мампассі.


"Формальне отримання футболістом паспорта іншої країни не надає йому можливість автоматично виступати за національну збірну цієї країни. Крім того, питаннями зміни футбольного громадянства займається спеціальний орган ФІФА - футбольний Трибунал.


У 2020 році ФІФА змінила правила переходу футболістів з однієї національної асоціації в іншу з метою захистити молодих футболістів, які вже дебютували за збірні.


Раніше футболіст, який зіграв в офіційному матчі за національну команду, не міг більше виступати за іншу країну. ФІФА пом'якшила це правило. Тепер, щоб виступати за іншу збірну футболісту необхідно відповідати наступним критеріям: на момент останньої гри за першу збірну футболіст повинен бути не старше 21 року; загальна кількість матчів, в яких брав участь футболіст за першу збірну (включаючи товариські), не повинно перевищувати трьох; футболіст жодного разу не викликався на фінальний турнір чемпіонату світу або континентальної першості. З моменту останнього матчу за першу збірну пройшло більше трьох років; на момент свого першого матчу за збірну першої країни футболіст вже повинен мати громадянство країни, за яку збирається виступати, або футболіст (раніше вже виступав за збірні своєї країни) повинен відповідати, як мінімум, одній з наступних умов: він народився на території відповідної Асоціації; його біологічний родич першої лінії народився на території відповідної асоціації; він проживав на території відповідної Асоціації не менше 5 років.


Термін "проживав на території відповідної асоціації " також має уточнення, згідно з яким до "проживання" прирівнюється фізична присутність на території Асоціації не менше 183 днів у протягом 12-місячного періоду, щоб вважалося, що гравець проживав на території цієї асоціації протягом цього року.


Так чи зможе 18-річний українець Марк Мампасі, який вже виступав за різні збірні команди України, грати за національну збірну іншої країни?


Думаю, з урахуванням наявної на даний момент інформації з відкритих Марк Мампасі зможе отримати футбольне громадянство тільки тієї країни, до якої мають відношення його предки. Або, після свого п'ятирічного проживання в будь-якій третій країні, яка видасть йому громадянство", - зазначив Ілля Скоропашкін.


Фото - ФК «Марiуполь»
До всей этой возни никто не знал этого чувака, даже я, живущий в Марике.)))
Так теперь нам надо опять поднимать вопрос по Максу Килману!!!
Задача стоит в том что бы обойти лимит на легионеров и заявиться в чемпионат мокшаленда с их паспортом. А в сборную его никто пока не зовёт
Тепер стало більш зрозуміло, як Гіо Цитаїшвілі примудрився бути гравцем збірних двох різних асоціацій.
Просто супер игрок...талант...не о чем пусть за Рашу Гудбай играет