11 листопада 2021 13:20

"Це поєдинок не для збірної, а для Петракова та його кар'єри": експерт оцінив шанси України у матчах з Болгарією та Боснією

Сьогодні збірна України проведе товариський поєдинок з Болгарією в рамках підготовки до вирішального матчу відбору на ЧС-2022 проти Боснії та Герцеговини.


Редактор Fanday обговорив майбутній поєдинок з експертом Олегом Федорчуком.


У першому таймі з Болгарією експериментів від Петракова точно не буде


- Олеже Вікторовичу, чого очікуєте від матчу?


- Почнемо з того, що товариські ігри заплановані як мінімум за півроку, тому ніхто не знав, яка ситуація буде у групах відбору України та Болгарії.


У нашої команди склалася неоднозначна ситуація. Зазвичай контрольні ігри проводяться, щоб награти зв'язки, але для нас цей матч - це підготовка до вирішальних ігор. Тому що, якщо все вдало складеться з Боснією, нам належить ще дві гри у плей-офф.


Для тренерського штабу збірної України склалася непроста ситуація, тому що модель поведінки у наступній грі з Боснією безпосередньо залежатиме від того, як боснійці зіграють з фінами. Тому з болгарами не можна просто так вийти і відпрацьовувати один з варіантів.


- Для нас плюс, що ми будемо грати товариський матч, а Боснія - офіційний?


- Звичайно, плюс. Ми зможемо подивитися загальний стан гравців. Але є і мінус - ми не знаємо вибір тактики на матч з Боснією, але ж від цього залежить і вибір складу.


- Як ви думаєте, чи варто очікувати у матчі з Болгарією експериментів у складі та тактиці від Петракова?


- У першому таймі експериментів точно не буде. У тренерського штабу буде два завдання. Перше - апробувати певні напрацювання. Друге - не завантажити гравців, щоб не розгубити нашу перевагу перед Боснією, а це більша кількість часу на відновлення. Це має колосальне значення. Адже ми прекрасно знаємо, що другу гру Україна проводить набагато гірше


Гармаш - це не форвард для збірної України


- Чи дасть Петраков у товариському матчі відпочинок лідерам перед матчем з Боснією, наприклад Ярмоленку?


- А від чого відпочивати? У нас ніхто не грає повноцінно у клубах, крім динамівців - Циганкова, Сидорчука, Забарного. Навіть не всі збірники Шахтаря грають повні два тайми.


- Яремчук не забиває за Бенфіку вісім матчів. Чи не стане це проблемою для збірної України?


- Це не проблема збірної, це проблема Яремчука. Ми знаємо, що Роман - залежний від партнерів форвард. Це не той футболіст, який може індивідуально обіграти, як Роналду або Мессі. Моя думка, що Яремчук вибрав не підходящий чемпіонат для свого стилю гри. Він не для Португалії.


- Чи не ризикне Петраков за прикладом Луческу поставити Гармаша нападникам у матчі з Болгарією?


- Петраков вже наризикувався: думаю, він вже трохи зупинився у своїх експериментах, вирішив конфлікт з Маліновським. Щодо Гармашу ситуація неоднозначна. Гармаш у чемпіонаті України та єврокубках - два різні гравці. Він показує абсолютно невиразну гру на міжнародному рівні. Це не форвард для збірної України.


На перший погляд здається, яка різниця, де грати - у чемпіонаті, єврокубках або збірній. Але насправді у збірній грають люди, яких можна порівняти з музикантами, які вміють грати джаз. Вони володіють усіма інструментами та різними стилями. Можуть імпровізувати будь-якими способами. Гармаш специфічний футболіст, у нього є багато плюсів і мінусів. Чого у нього не відняти - це футбольного чуття, яке він на сто відсотків використовує. Але цього мало на серйозному рівні.


- Може, Петраков проти Болгарії випустить його у півзахисті?


- Ні, я думаю він все-таки дасть йому час в атаці. У середній лінії у нас не так погано, як попереду. Зараз Гармаш позиціонується як форвард. Очевидно, з Боснією нам потрібна буде тільки перемога. А матч з Болгарією я взагалі не розглядаю як матч. Це підготовка до Боснії.


Гра з боснійцями - це матч навіть не для збірної, це поєдинок для Петракова та його кар'єри.


Після першого тайму з Болгарією Петраков зробить 70 відсотків замін


- Конфлікт з Маліновським вичерпано, він повернувся до збірної. Як вважаєте, Петраков знайде йому місце в основі або буде використовувати, як гравця ротації?


- Не думаю, що він буде гравцем основи. По-перше, Маліновський, як і Яремчук, знаходиться зараз не у найкращому оптимальному стані. Це зовсім не той Маліновський, який був ще у травні. По-друге, як це буде виглядати? Вчора його не запрошували взагалі, а сьогодні відразу в основний склад. З точки зору поведінки це теж неправильно.


Щодо матчу з Болгарією, ми ще не знаємо, у якому таймі вийде основа. Може, у другому. Тренери іноді на зборах випускають основу у другій половині зустрічі. Тим більше Петраков - майстер неординарних вчинків.


- Як ви думаєте, після першого тайму матчу з Болгарією Петраков зробить багато замін?


- Так. Думаю, буде відсотків 70 замін. Перша причина - щоб уникнути травм, особливо захисників. Друга - зберегти перевагу у свіжості на матч з Боснією. За індивідуальними якостями ми слабші боснійців. По ряду позицій у них є футболісти набагато крутіші, але у нас рівніший склад.


- Давайте закінчимо нашу розмову вашим прогнозом на матч з Болгарією.


- Не думаю, що болгарам буде щось потрібно у цьому матчі. Україна переможе з рахунком 1:0. Єдиний м'яч заб'є Циганків. Він і Шапаренко зараз у найкращій формі серед збірників.