8 листопада 2021 17:27

Володимир ШАРАН: "Динамо" і "Колос" - в психологічній ямі, а ось "Шахтар" завівся"

Останній тур міг стати непростим випробуванням для всіх трьох діючих представників України в єврокубках, але спіткнулося тільки Динамо, в той час як Шахтар і Зоря впевнено взяли своє. Таким чином, минулий ігровий уїк-енд запам'ятається, перш за все, зміною лідера чемпіонату України, пише zbirna.com


- Після Ліги чемпіонів в УПЛ буває важко, - зазначив Володимир Шаран. - Динамо непогано зіграло проти Барселони, але, програвши, отримало психологічний удар, відійти від якого, судячи з гри з Ворсклою, виявилося непросто. Мірча Луческу визнав після матчу 14-го туру свою провину.


Киянам протистояв дуже непростий суперник. З Ворсклою завжди складно грати. У полтавської команди якісно підібраний склад. Якщо не помиляюся, проти Динамо вийшли шість легіонерів Ворскли, причому, всі вони - футболісти хорошого рівня.


- Ви очікували сенсації?


- До поєдинку я думав, що буде нічия. Динамо багато атакувало, але у Ворскли ще й голкіпер хороший — Різник часто рятував полтавців. Дивний, правда, епізод трапився, коли захисник Ворскли віддав пас назад — своєму голкіперу. Суддівське рішення в даному випадку було незрозуміло. Що ж це ще, якщо не порушення, тобто навмисна передача на воротаря?


Тим не менш, Ворскла продемонструвала характер, витримала натиск киян у першому таймі, а в другому проводила класні контратаки. Щодо пенальті у ворота Динамо мені складно судити. Наші арбітри занадто по-різному трактують одні й ті ж епізоди. Момент зіткнення Сидорчука з футболістом Ворскли був спірним і переломним. Після другого пропущеного м'яча динамівці так і не змогли повноцінно повернутися в гру, відігравши один м'яч тільки в самій кінцівці.


У футболі всяке буває. Ось і значна безпрограшна серія Динамо в чемпіонаті України перервалася. Але матч мені сподобався - по напрузі, по духу.


- Шахтар здолав Колос без особливих проблем?


- Гірники розуміли, що в Ковалівці битимуться за повернення на перше місце. Тому і Де Дзербі під час гри з Колосом був надемоційним. Слід зазначити, що Колос як і раніше знаходиться в психологічній ямі. Як пішло все у них не так після образливого вильоту з Ліги конференцій, так і триває досі. І зміна тренера не допомогла-футболісти в Колосі хоча і досвідчені, але повернутися на колишній рівень ніяк не можуть.


Колос бився, бився з Шахтарем на кожній ділянці поля, але гірники виграли на класі. Навіть втома після поєдинку з Реалом не сильно заважала підопічним Де Дзербі. Шахтар рідко забиває зі стандартів, але цього разу не просто вразив ворота суперника, а й відкрив рахунок у важливий момент гри. Не обійшлося без спірного моменту, пов'язаного з суддівством, і в цьому матчі. Але я не буду давати оцінку епізоду з порушенням правил Фернандо. На полі був арбітр, який і прийняв рішення. Знову ж таки, повторюся, кожен рефері по-своєму трактує одні й ті ж випадки.


До слова, в матчі Інгулець — Дніпро-1 також був сумнівний епізод, а точніше штрафний, призначений на користь дніпрян не по справі. Адже саме після цього штрафного забив Довбик, і цей гол став вирішальним…


- Зоря, схоже, після успіхів у матчах з Софійським ЦСКА зловила кураж…


- Минулого року було те ж саме. Зоря важко входить в сезон, і потім в гру вносяться корективи. Проти софійського ЦСКА команда Скрипника діяла строго від оборони і домоглася повноцінного успіху. Перемоги на євроарені надали впевненості футболістам Зорі. У другому таймі Зоря швидко забиває і у відповідних атаках розриває оборону суперника. Ну і, звичайно, два іранця у Зорі - це просто супер!


- Що сталося з Металістом 1925, який програв у другому турі поспіль?


- Я був на цій грі. У Металіста 1925 є кадрові проблеми. Зі складу випали Ткачук, Шершень, не було Батюшина. Команду Кривенцова ловлять на контратаках. Я по ходу матчу сказав: Якщо Олександрія хоче потрапити в єврокубки, то такий Металіст 1925 просто зобов'язана перемагати.


- Шахтар наздогнав Динамо за очками і обійшов за різницею м'ячів-що це означає після 14-го туру?


- Такий поворот подій був передбачуваний. Видно було, що Динамо важко. Це не те Динамо, що було минулого року, і Шахтар не той. Гірники в чемпіонаті не змогли обіграти киян, але в Суперкубку підтвердили свою перевагу. Зараз все у справі, але вся боротьба ще попереду.


До речі, багато що вирішить відрізок турніру після паузи, пов'язаної з відбором на ЧС-2022. Втома після гри за збірну, перш за все, може позначитися на Динамо, адже з Шахтаря відлучиться не так багато футболістів основи, і в плані фізики гірники дадуть фору киянам.


Богдан ЛЕОНЧУК