8 листопада 2021 11:27
5

В ритмі Самби. Чи стане він для "Динамо" новим Ідейє?

Поки основний склад чемпіонів України у головному єврокубку не може забити ось уже чотири матчі поспіль, команда U19 у своїй Лізі УЄФА три матчі у тих же суперників-однолітків – «Бенфіки», «Баварії» і «Барселони» – виграла з розгромним рахунком.

Одним з найяскравіших у колективі, який впевнено лідирує у квартеті, є сенегальський атакувальний хавбек Самба Діалло. З п'ятьма забитими м'ячами він входить у когорту кращих снайперів єврокубка. Гольовий дуплет у виїзному поєдинку в Мюнхені забезпечив Діалло титул гравця тижня у Старому Світі. І, як стверджують деякі ЗМІ, – інтерес до київської зірочки з боку «Манчестер Сіті».

Регулярно відрізняється Самба й у матчах внутрішнього календаря. На його рахунку вже вісім м'ячів в 11 матчах першості U19. Більше поки тільки у Данила Гончарука з «Шахтаря»(11) і бразильського таланту «Зорі» Гільєрме (12).

Словом, У команді Ігоря Костюка Діалло – серед найкорисніших виконавців: на відміну від другого легіонера, марокканця Ель Мегді Хамліші, він регулярно виходить в «основі». І вже точно - найколоритніший. Перед одним з матчів національної першості сенегалець, як і всі його партнери-українці, поклав руку на серце під час виконання державного Гімну. Єдиним з іноземців, хто так робив, був бразилець Даніло Сілва, який нині співпрацює з київським клубом як скаут по Південній Америці.

Діалло, до слова, не перший сенегалець, що запам'ятався виступами у біло-синій формі. Стежку до Києва для представників цієї країни проторував форвард Демба Туре, у 2007 році зіграв за «Динамо» чотири матчі. Його зараз напевно не всі шанувальники команди згадають. На відміну від Папа Діакате, який прийшов влітку того ж року і провів у клубі чотири сезони.


Контракт з Самба - перший для гравця - підписаний влітку. Склад «Динамо» поповнив виконавець, який зарекомендував себе у збірній Сенегалу U17 і встиг пограти за молодіжку на Кубку Африки-2019. Юні «леви» стали там віце-чемпіонами, поступившись у фіналі по пенальті одноліткам з Малі. Діалло виходив у старті на два поєдинки групового етапу, відпрацьовуючи на позиції атакувального півзахисника. У стані 17-річних він частіше діяв в амплуа вінгера, переважно зліва. Тут же грає і в «Динамо».

Самба - один з випускників дакарської футбольної академії «Дару Салам». Ця школа юних талантів - далеко не єдина у Сенегалі, але останнім часом рветься на провідні ролі. Колишні одноклубники Діалло поповнили ряди португальського «Порту» (центральний захисник Формоз Менді) і французького «Марселя» (хавбек Мамаду Камара).

Швидкий і вибуховий, настирливий, витривалий, з ударною правою, яку із задоволенням пускає у справу, Діалло стає справжнім головним болем для захисників команд-суперниць. Незважаючи на всього-то 168 см зросту, запросто йде у верхову боротьбу і часто її виграє. А техніка і пластика – ті взагалі «зашифровані» у його імені. Самба - це ж Бразилія, це - карнавал!

Чужа країна й інша мова не стали для хлопця перешкодою у досить швидкій адаптації. Поки, за словами Ігоря Костюка, багато речей сенегальцю доводиться розтлумачувати за допомогою перекладача, але це компенсується старанням легіонера, його допитливістю і тонким розумінням футболу.

«Це кваліфікований гравець. Думаю, він нам допоможе і надалі. Якщо буде правильно ставитися - є перспектива стукати у першу команду», - вважає головний тренер динамівських юнаків.

Самба вже залучався до тренувань основного складу, каже, що сподобалося, що жодного страху не відчував. Мірчі Луческу таке має сподобатися.

«Я хочу виступати в основі «Динамо»! - ділиться планами сенегалець. - Відчуваю, що готовий, вірю у свій талант. Мені пощастило потрапити у великий клуб, де я відчуваю себе щасливим. І моя головна мета зараз - зробити все, щоб потрапити у першу команду і зіграти у Лізі чемпіонів».

Поки на найвищому рівні регулярно заявляє про себе інший сенегалець - Садіо Мане з «Ліверпуля», до слова, грає на тій же позиції, що і Діалло. «Мій кумир! - зізнається Самба. - Мені імпонує його робота з м'ячем. У грі один на один він, безумовно, у числі кращих. Я намагаюся бути схожим на Мане та мрію коли-небудь зіграти з ним в одній команді».

Думаю, багато любителів футболу знайдуть у Діалло схожість і з ганцем Абеді Пеле. Вони народилися в один день - 5 січня, з різницею, правда, майже у 40 років. Деякі голи юного сенегальця викликають і ностальгію за тими трюками, які демонстрував у «Динамо» нігерієць Браун Ідейє, найрезультативніший африканський легіонер в історії київського клубу.

А ще цей невисокий здоровань, який, думається, знайшов би себе у багатьох інших видах спорту, особисто мені нагадав... легендарного боксера Мухаммеда Алі. Точніше, один з безсмертних афоризмів цього великого атлета: «Літай, як метелик, жаль, як бджола».

Це ж про нього, про динамівського Самба!..

ДО РЕЧІ

Діалло - вельми популярний у Західній Африці патронім, що походить з широко поширеної там мови фула. У Сенегалі близько 670 тисяч Діалло, частіше зустрічаються тільки прізвища Ба, Діоп і Ндіай. Але, скажімо, у нинішньому складі національної збірної немає нікого з представників лідируючої трійки. Зате присутні захисник Абду-Лахад Діалло і форвард Хабіб Діалло.

Додайте сюди трьох Абдулайє Діалло - воротаря (учасник ЧС-2018), захисника і нападника, форварда Мамаду Діалло; його повного тезку і колегу по футбольному амплуа з Малі, а також іншого малійця Лассану Діалло; і, нарешті, гвінейця Ібрахіма Діалло - і вийде африканська збірна Діалло всіх часів.

Напевно, Самба там знайдеться місце через кілька років...


Сергій ВОРОНЮК

доброго дня. https://dynamo.kiev.ua/news/378615-sambu-diallo-ozhidaet-vzroslyij-uluchshennyij-kontrakt-s-dinamo--istochnik?skip_infinite=1#comments
в кого які догадки про нових футболістів ? глянув це агенство https://www.transfermarkt.ru/moussa-sylla/profil/spieler/460655 можливо цей персонаж? як гадаєте? а за самбу радий думаю буде дуже хорошим гравцем
Сховати
olegboychuk7, без шансів, 60 відсотків точність передач, поганий дриблінг, дуже погано відпрацьовує в оборону. Він програє будь-якому з наявних в команді дублерів Циганкова. На мій погляд.
Якщо когось і привезуть, то це будуть юнаки під U19, які, можливо, навіть у юнацьких збірних не світились.
Сховати
ну понятно . просто писали що хтось зі списку на сайті vv consulting агенства
При всем уважении к Брауну и его голам за Динамо. "Топор" он был приличный.
Сховати
Beliy, абсолютно разные они с Идейе. Вот с Абеди Пеле есть сходство.