26 жовтня 2021 11:46

Юрій САК: "У "Маріуполя" та "Чорноморця" слабке місце – оборона. Гранди цим скористаються"

Одним із тих, хто став володарем першого в історії національного Кубка, був екс-захисник Чорноморця та збірної України Юрій САК, з яким zbirna.com поговорила напередодні матчів 1/8 фіналу цьогорічного розіграшу.


— Юрію Миколайовичу, під час вашого перебування футболістом матчі чемпіонату від кубкових сильно відрізнялися?

- Безперечно. Особливо коли протистояння складалося з однієї гри, оскільки права на помилку не було. До того ж дуже непросто було з командами, які були нижчими за рівень. У них настрій був божевільним, а якщо ще відбувалася хоч якась недооцінка, то пиши зникло (посміхається).


— Який для вас був найбільший матч у Кубку України — навіть не в плані результату, а в плані емоцій?

— Напевно, поєдинок 1/8 фіналу із житомирським Поліссям 1992 року. Перший матч відбувся у лютому, а на той час основа була на зборах, тому зіграв другий склад та програв — 1:4. Через два тижні у поєдинку у відповідь ми першими пропустили, але в основний час зуміли-таки забити чотири м'ячі. А вже в овертаймі дотиснули опонента – 7:1. Зрештою, у тому розіграші, Чорноморець виграв перший в історії Кубок України.


— Який, на вашу думку, центральний матч 1/8 фіналу Кубка України нинішнього розіграшу?

— Я б не став виділяти якийсь із поєдинків. Кубок України – це окрема історія. Всім відомо, що в цих змаганнях несподіванки, або, скажімо, сенсації, трапляються набагато частіше, ніж у чемпіонаті.


— Сьогодні цю стадію відкриє матч «Металіст 1925» — Олександрія, команд, які є сусідами за турнірною таблицею Прем'єр-ліги. Харків'яни виграли останні чотири гри, а олександрійці за цей час перемогли лише раз. Це якось вплине на розклади?

- Ні. А от серйозні кадрові втрати, з якими зіткнувся головний тренер олександрійців Юрій Гура, може дати певну перевагу харків'янам, які, до того ж, зіграють на своєму полі.


— Чи несуть у собі якусь інтригу матчі Маріуполь — Динамо та Чорноморець — Шахтар?
— Я зрозумів підґрунтя. У Маріуполі багато орендованих футболістів Шахтаря, а у Чорноморці – гравців Динамо. Тут інших варіантів немає, і Маріуполь, і Чорноморець битимуться, незважаючи на всі навколофутбольні моменти. Проте Динамо та Шахтар ставлять перед собою завдання виграти Кубок України, тому господарям буде вкрай складно встояти у цих протистояннях. Мені подобається, як хоче грати Маріуполь та Чорноморець — в атаку. Проте обидва колективи мають проблеми в обороні. Якщо не помиляюся, то у нинішньому чемпіонаті ці команди ще жодного разу не зіграли на нуль.


— Як багато шансів подолати цей бар'єр у першолігових Металіста та Альянсу?

— Вони досить непогані. Який би не був суперник, але він із Прем'єр-ліги. Це буде додаткова мотивація для Металіста та Альянсу, які на минулій стадії змагань уже впоралися із командами еліти. У Львові новий тренер зараз тільки будує колектив, але вже видно почерк наставника, дисципліна та організація гри вийшли на новий рівень. А Колос поки що буксує, чергуючи перемоги з поразками. Точно можу сказати, що у парах Металіст — Колос та Альянс — Львів буде боротьба, що інтригує.


Сергій ДЕМ'ЯНЧУК