24 жовтня 2021 11:59

Блогер: "СК "Дніпро-1" змужнів за рік, всерйоз претендуючи на статус третьої сили в Прем'єр-лізi. Але поки пристойно буксує"

Блогер Михайло Смоловий в своєму телеграм-каналі аналізує суперника "Динамо" в сьогоднішньому матчі - СК "Дніпро-1".


Динамо V Дніпро-1
Превью

Дніпряни сьогодні стали чимось типу Зорі Скрипника дворічної давності. Їх точно так же смакує і обсмоктує FarmerHub, дійшло вже до порівняння Джурасека (!) с... Шапаренко. Не, ну, а що? Чи не про надої ж або врожаї цукрових буряків їм говорити?


Цей матч повинен допомогти розставити все по своїх місцях. Дніпро-1 або опиниться десь поруч (В 4 очках), або відвалиться боротися за місця в єврокубках.


Дніпряни виразно змужніли за рік, всерйоз претендуючи на статус третьої сили в УПЛ. Але поки пристойно буксують:
- команда досить створює (20.76 xG), але не забиває (16 голів)
- команда не так вже й багато біля своїх воріт допускає (7.97 xGA), але дуже багато пропускає (12)


Воротарі взагалі давня їх слабкість. Про Сарнавського вже не згадую, тепер Паст в мінусі на 2.12 голи від очікування. Начебто у Кожокару поки +0.76, але подивимося чи надовго.


Тому говоримо про труднощі дорослішання і становлення. Поки немає запасу міцності оверперфіть показники. Журналісти люблять у цьому контексті згадувати слово "клас". Його поки не вистачає.


Адже з одного боку команда створює моменти регулярно, поступаючись тільки Динамо і Шахтарю. Більш того, якість цих моментів лише трохи поступається якості моментів Динамо і Шахтаря (0.131 xG). Але при цьому...Дніпряни лідирують в УПЛ по голах з-за меж штрафного (5).


Якщо 5 з 16 голів (майже третина) приходить через периметр, то виходить що різниця між створюваним xG всередині штрафного майданчика і забитими взагалі катастрофічна. Якщо взяти грубо, і відсікти xG тих 5 голів, то отримаємо розклад типу 11 голів на ~18.5 xG.
Дальні удари складають близько 42% від усієї маси: 67 з 159.

Дніпро-1 за матч виконує на ~105 передач менше киян. Їх футбол поки тільки рухається в напрямку осмисленого входження у володіння суперника: лише 70.2% точності передач у фінальну третину. Плюс істотно менше кількість Ривків з просуванням.

Доходить реально до абсурду:
- Олександрія здійснює 18.57 / 90 торкань в чужій штрафній
- Дніпряни здійснюють 18.27/90


Але Олександрія жахлива по володінню, темпу, точності передач і не претендує на «ексклюзив». А в кінцевому підсумку навіть частіше стосується м'яча в штрафному майданчику, ніж команда з претензіями зі слів FarmerHub. Вже одне тільки це говорить, що Дніпро-1 поки ще сируватий для масмаркету:
- 92 Удари з меж штрафного майданчика у них
- 88 у Олександрії, яка більше по бий-беги


У Динамо, якщо що - 123 Удари з периметра штрафного.

На 159 ударів у Дніпра-1 Всього 33 ключові передачі, такі, після яких відразу його наносиш (20.8%). У Динамо цей індекс вище (28.5%), що говорить про більш високу якість підготовки ударів.


У дніпрян багато "трудових голів", таких, що були забиті не стільки через стиль, скільки на скіллах. У той же самий час багато вбитих хороших моментів. Проти посередніх оборон таке періодично працюватиме, проти міцніших і статусних захистів - ні.


Хочеться вірити, що саме такий (міцний і статусний) захист буде сьогодні у нас.