24 жовтня 2021 10:29

Сергій ДIРЯВКА: "Ярмоленко і Пятов - це яскравий приклад для молоді"

У двох жовтневих матчах відбірного турніру ЧС-2022 збірна України набрала чотири очки, що є не зовсім тим, на що ми розраховували. Тепер доля другого місця, яке дає шанс на продовження боротьби за потрапляння на чемпіонат світу, не повною мірою залежить від синьо-жовтих.


Zbirna.com опитала колишніх футболістів збірної України на предмет поєдинків підопічних Олександра Петракова проти фінів і боснійців, а також спробувала зазирнути в найближче майбутнє. Взяв участь в цій рубриці і колишній захисник національної команди Сергій Дирявка.


- За п'ятибальною системою як ви оціните виступ збірної України в жовтневих матчах?

- З вашого дозволу відмовлюся від прямої відповіді. Я вважаю, що оцінки потрібно виставляти після останнього матчу у відбірковому турнірі з Боснією і Герцеговиною.


- Що вам не сподобалося в діях команди Олександра Петракова?

- Природно, результат. Нам потрібно дуже дбайливо ставитися до гольових моментів. І це не стосується тільки команди Олександра Петракова, це я говорю в загальному, про кваліфікаційному турнірі чемпіонату світу, коли збірною керував і Андрій Шевченко. На такому рівні будь-який момент має значення, тим більше, якщо ціна питання - фінальна частина ЧС. Якщо згадувати Казахстан, Фінляндію, то у нас було набагато більше шансів забити, ніж у суперника. Клас і рівень колективу визначається тим, як він реалізує свої можливості. Прикладом цього можуть послужити вирішальні матчі Ліги націй, коли французи, бельгійці, італійці та іспанці вичавлювали максимум, розуміючи, що іншого шансу може й не бути.


- Чи були тренерські прорахунки в грі з Боснією і Герцеговиною?

- Чи не перебуваючи всередині колективу, і не знаючи фізичні і медичні дані футболістів, мені складно відповідати на це питання. Чому не випустили того чи іншого гравця, потрібно питати у наставника. Головний тренер від помічників відрізняється відповідальністю за прийняття рішень. Я не можу судити Петраковаа або того ж Шевченка за ті чи інші рішення під час поєдинку.


Олександр Петраков - тренер-консерватор. У нього є 11 осіб, яким він довіряє. При цьому відбувається невелика ротація. Це такий стиль управління.


- Хто, на ваш погляд, був найкращим у складі синьо-жовтих у матчах із Фінляндією та Боснією і Герцеговиною?

- Я б узяв весь цикл відбору ЧС. Мені здається, Ярмоленко - цей той футболіст, який зміг подолати себе. При тому, що клубна кар'єра останнім часом у нього не складається, півзахисник перед чемпіонатом Європи настільки зміг себе мотивувати, настільки ментально підготувати, що він став лідером колективу навіть, перебуваючи не в оптимальній формі. Це відмінний приклад для молоді. Я бачу його небайдужість до результату, за це я йому аплодую.


Також не можу не відзначити Андрія Пятова. Воротар настільки тримав себе в формі в такому віці, що, коли тренер довірив йому місце в складі, склалося враження, що кіпер не покидав рамку воріт. Це топ-рівень.


А ще я хотів би підтримати молодих центральних захисників збірної України. Зараз в їхній бік летить чимало критики, але я впевнений, що якщо подивитися на горизонт, це, без сумніву, майбутнє збірної України.


- Збірна України посяде друге місце в групі?

- Покаже тільки час, але я дуже сподіваюся і вірю, що так все і станеться.


Сергій ДЕМ'ЯНЧУК


Фото: СК "Днiпро-1"