21 жовтня 2021 19:40

Українець в Італії повторив одне з досягнень Андрія Шевченка

У матчі восьмого туру Серії А Спеція обіграла Салернітану з рахунком 2:1. Головним героєм зустрічі став Віктор Коваленко, який і асист віддав, і гол забив. Для українця це перші результативні дії після переїзду до Італії, пише zbirna.com.


Колишній хавбек Шахтаря опинився на "чоботі" на початку лютого. За півроку В Аталанті він лише одного разу вийшов на заміну, а влітку відправився в оренду в спецію. За нову команду Віктор провів сумарно три поєдинки.


Коваленко став сьомим українцем, який забивав у рамках Серії А. нижче згадаємо дебютні м'ячі інших наших співвітчизників у цій лізі.


Олександр Заваров (Ювентус). Серія А-1988/89. Ювентус — Чезена 2:2


У 1988 році півзахисник перебрався з Динамо в Ювентус. У Турині провів два сезони, але прижитися і стати одним з лідерів Старої синьйори не зумів. В Італії Заваров відіграв 76 поєдинків, в яких забив 13 голів, у тому числі і сім у Серії А. Дебютний м'яч українця в кальчо стався в жовтні 1988-го, коли він відкрив рахунок з Чезеною. З зебрами Заваров взяв Кубок Італії і Кубок УЄФА в 1990 році.


Олексій Михайличенко (Сампдорія). Серія А-1990/91. Сампдорія — Болонья 2:1


Футболіст провів в Італії один сезон, в якому генуезці взяли чемпіонство. Михайличенко вважався основним у Сампдорії, відіграв 39 матчів у всіх турнірах, забив чотири голи. Перший з них - у матчі Серії А з Болоньєю, коли українець оформив другий і переможний м'яч господарів.


Сергій Ателькін (Лечче). Серія А-1997/98. Лечче — Рома 1:3


Італійські скаути помітили форварда в матчах Кубка Кубків, що призвело до переїзду українця на Апенніни. Спочатку екс-гірник був основним в Лечче, але потім все зіпсувала травма і виліт команди в Серію В. За неповних два сезони Ателькін провів в Італії 20 матчів і забив три м'ячі у вищому дивізіоні.


Андрій Шевченко (Мілан). Серія А-1999/00. Лечче — Мілан 2:2


Легендарний футболіст перейшов до Мілана з Динамо в 1999 році. За вісім сезонів у клубі Шевченко забив 175 голів у 322-х матчах. Разом з россонері Андрій Миколайович завоював п'ять трофеїв, у тому числі і Кубок чемпіонів. Наш легіонер по два рази ставав кращим бомбардиром Серії А і Ліги чемпіонів, в 2004 році отримав Золотий м'яч. Дебютний гол за Мілан нападник оформив на виїзді з Лечче в серпні 1999-го.


Руслан Маліновський (Аталанта). Серія А-2019/20. Аталанта — Верона 3:2


Хавбек перейшов в Аталанту з Генка влітку 2019 року. Сумарно Руслан провів за команду вже 98 матчів, в яких набрав 20+20 за системою «гол+пас». Бергамаски двічі при Маліновському фінішували на третьому місці в чемпіонаті. Перший свій м'яч в італійській першості українець оформив у ворота Верони у фірмовому стилі.


Євген Шахов (Лечче). Серія А-2019/20. Лечче — Фіорентина 1:3


Екс-хавбек збірної України провів в Італії лише один сезон. Шахов відіграв за Лечче 24 поєдинки в Серії А, забив один гол при трьох асистах. Єдиний м'яч у чемпіонаті він провів у ворота Фіорентини після виходу на заміну. За підсумками сезону команда Євгена вилетіла, а сам він повернувся до Греції.


Володимир СЕРЖАН