16 жовтня 2021 12:33

Ярмоленко дивним чином об'єднав Петракова, Шевченка і Фоменка

У виїзному матчі з Фінляндією (2:1) синьо-жовті перервали серію з п'яти нічиїх у відборі на ЧС-2022. Правда, потім у Львові наша команда знову поділила очки з суперником, цього разу - з Боснією і Герцеговиною (1:1), пише zbirna.com.


У Гельсінкі українська збірна здобула першу перемогу під керівництвом Олександра Петракова. Він став 13-м тренером в історії, який привів до вікторії головну команду країни. Лідерами історичного списку є Олег Блохін (28 перемог), Андрій Шевченко (25) і Михайло Фоменко (24). Також можна відзначити показники Йожефа Сабо (16) та Олексія Михайличенка (12).


Що цікаво, переможний почин Петракова трапився в той же день, що і у Шевченка, а саме 9 жовтня. А взагалі, найчастіше тренери вперше перемагали в квітні - тричі. Петраков, як Сабо, Юрій Калитвинцев і Олександр Заваров, вперше вигравав з приставкою "виконувача обов'язки".


Антирекорд Блохіна встояв


Найчастіше справа була в "товарняках" - у восьми випадках. Але Петраков став одним з п'яти фахівців, які вигравали у відбірних циклах. Конкретно в кваліфікації ЧС свою дебютну перемогу здобували також Блохін і Шевченко.


У першій же грі біля керма збірної перемагали чотири фахівці, у другій - також чотири, у третій - три. Петракову знадобилося чотири матчі, а Блохіну - аж сім. Суперниками нашої збірної в цих іграх були 10 команд. По два рази - Литва, Естонія і Болгарія.


Примітний і ще один факт. Коли свої перші перемоги здобували Фоменко, Шевченко і Петраков, обов'язково забивав Андрій Ярмоленко!


Перші перемоги тренерів збірної України



Володимир СЕРЖАН