15 жовтня 2021 17:12

Північні країни офіційно виступили проти проведення ЧС кожні два роки

Північні країни виступили зі спільною заявою проти проведення чемпіонату світу з футболу кожні два роки.


"На черговому конгресі ФІФА в травні 2021 року більшість асоціацій-членів ФІФА прийняли резолюцію з проханням вивчити можливість проведення чемпіонатів світу ФІФА раз на два роки (як для чоловіків, так і для жінок), а не раз на чотири роки.

З тих пір ФІФА намагалася залучити колишніх гравців національних збірних по всьому світу, щоб підтримати ідею проведення чемпіонатів світу ФІФА два рази на рік. Футбольні асоціації північних країн ще не брали участі в діалозі з приводу підвищення частоти проведення чемпіонатів світу.

Футбольні асоціації північних країн рішуче виступають проти ідеї проведення чемпіонатів світу з футболу раз на два роки. Ми проти цієї ідеї, тому що:

1) Жіночі євро і чемпіонат світу будуть витіснені зі сфери уваги громадськості та ЗМІ.

2) це радикально змінить футбольну екосистему, в якій футбольні організації узгоджують міжнародний календар матчів, вікна турнірів і т.п. Це може докорінно унеможливити продовження нашої нинішньої моделі національних турнірів і матчів національних збірних.

3) ми не можемо гарантувати, що клуби будуть добровільно відпускати гравців на чемпіонати світу, що проводяться раз на два роки, якщо розклад матчів не узгоджено тими, хто, як очікується, буде його дотримуватися.

4) це призведе до регресу добре функціонуючих турнірів: чоловічий і жіночий Євро втратять свій сенс, якщо чемпіонат світу буде проводитися раз на два роки.

Футбольні асоціації північних країн працюють над здоровим розвитком футболу — в наших країнах і в усьому світі. Для любителів і професіоналів, чоловіків і жінок.

Проте запропоновані радикальні зміни чемпіонатів світу з футболу мають величезні наслідки для футбольної спільноти в цілому. Такі зміни повинні проводитися за домовленістю між зацікавленими сторонами, а не в поспіху. Футбольні асоціації північних країн працюватимуть над конструктивними поправками для подальшого процвітання футболу в інших континентах і регіонах, але це не повинно відбуватися за рахунок відмови від успішного розвитку європейського футболу.

Якщо більшість членів ФІФА вирішить прийняти пропозицію про проведення чемпіонатів світу раз на два роки, футбольні асоціації Скандинавії повинні будуть розглянути подальші дії і сценарії, які ближче до наших фундаментальних цінностей, ніж те, що являє собою поточну пропозицію ФІФА", — наводить текст заяви північних країн прес-служба УЄФА.