11 жовтня 2021 14:41

Андрій ВОРОБЕЙ: "Результат матчу з Фінляндією показав, що Петраков мав рацію"

Екс-нападник збірної України і Шахтаря Андрій Воробей оцінив гостьову перемогу збірної України над національною командою Фінляндії в матчі відбіркового турніру чемпіонату світу-2022.


- До матчу я очікував від нашої національної збірної тільки перемоги, - каже Андрій Воробей. - При будь-якому іншому результаті шансів на друге місце в групі у нас не залишилося б. Що ми побачили - не яскраво, але збірна України домоглася найважливішої перемоги. Особисто я хотів, щоб і Олександр Васильович [Петраков], перервав нічийну серію з нашою головною командою.

- Відсутність лідерів-Зінченка і Малиновського — сильно позначилася на грі збірної?

- Вважаю, що такі сильні виконавці стали б у нагоді збірній України. Але ми знаємо, що Зінченко травмований, а у Малиновського конфлікт з головним тренером. Завжди було і буде надалі: тільки головний тренер вирішує, хто буде грати і тренуватися. Хто там винен, знають тільки вони. Результат матчу в Гельсінкі показав, що правий Петраков.

- Швидкий гол, який забив Ярмоленко, сильно вплинув на хід матчу?

- Зі свого досвіду знаю, що важливо забити першими. Звичайно, цей гол надав впевненості нашій команді. Хоча незабаром збірна Фінляндії рахунок зрівняла. Тому все почалося спочатку.

- Гол, який пропустили наша збірна, таке рідко побачиш?

- Тут всі разом - і неуважність, і паніка. Спочатку упустили гравця, який пробив по воротах. Пятов відбив м'яч, а вже там Микола вибив м'яч на ногу нападнику Пуккі. Все це відбувається через невпевненість, великий тиск на футболістів.

- А ще через п'ять п'ять хвилин Яремчук вивів збірну України вперед…

- Роман забив, але, на мій погляд, часто він приймав не зовсім правильні рішення на футбольному полі. Але ми прекрасно знаємо, що завдання нападника – забивати голи.

- Багато експертів після гри заявили, що перший тайм звітного поєдинку був найкращим для нашої команди в цьому відбірковому циклі. Ти згоден з цією думкою?

- Не сказав би. Думаю, що домашній перший тайм з Францією, був зіграний на найвищому рівні. У Гельсінкі всі грали з самовіддачею, всі хотіли виграти. У наших хлопців були шанси в контратаках забити ще, реалізувати свої можливості, але не склалося. Дуже багато було нервів витрачено в столиці Фінляндії.

- Ця перемога вкрай важлива для Олександра Петракова?

- Ця перемога для всіх важлива - для наставника команди, гравців, наших уболівальників. Я знайомий з Олександром Васильовичем, цей виграш багато значить. Ця перемога дозволила нам триматися на плаву.

- Попереду у наших футболістів дві гри з Боснією і Герцеговиною. Всі називають це прихованими матчами за вихід в плей-офф.

— Звичайно. Все буде вирішуватися для нас в цих зустрічах. Рідко коли календар залишає на фініші дві гри з одним і тим же суперником. Можу сказати одне: всім буде важко.

- Чи вистачить нашим хлопцям двох днів на відновлення?

— Подивитися. Суперник в таких же умовах. Єдине, що можу помітити, наш тренерський штаб міг би і раніше почати робити заміни. До 65-ї хвилини було чітко видно, що Яремчук і Ярмоленко дуже втомилися. Фізично вони не готові, щоб витримувати всі 90 хвилин гри в такому темпі. А випустити на заміну у нас є кого.

- Як потрібно грати нашим захисникам, щоб стримати 35-річного Едіна Джеко?

- Едін - незвичайний нападник. Він прекрасно вибирає місце, щоб забити гол. Його варто побоюватися. Зовсім недавно він грав у Києві, в матчі Ліги чемпіонів Шахтар-Інтер. У нього був момент, щоб забити Пятову, але Джеко, на наше щастя, пробив вище воріт. Поки є час його гру треба вивчити дуже ретельно. Важливий момент - він дуже багато голів забив, отримуючи передачі з флангів. Тут всім, в першу чергу крайнім захисникам, потрібно уважно діяти.

- Минулий матч у Гельсінкі став для Андрія Пятова ювілейним-100-м для голкіпера у футболці національної збірної.

- Андрій - голкіпер з великим досвідом. Так, є моменти, коли він не виручає. Але це авторитет на футбольному полі. Він завжди готовий підказати захисникам, поділитися своїм досвідом. Пятов зараз в обоймі збірної і він це заслужив своєю грою.

- 12-го жовтня збірна України зіграє у Львові проти Боснії і Герцеговини. Які у тебе очікування від цього поєдинку?

- Вдома нам потрібно вигравати. Всі повинні вірити, що нашим гравцям це під силу. І не важливо, де гра буде - в Києві, Харкові чи Львові. Шанс потрапити на чемпіонат світу у нас є. Його потрібно використовувати. Ну, і, не зіпсувати статистику виступів у збірній теж потрібно.