6 жовтня 2021 12:14
23

"Треба бути самогубцем, щоб не викликати Малиновського за ігровими якостями". Експерти - про конфлікт наставника збірної України з гравцем

Конфлікт у збірній України набрав обертів після того, як Олександр Петраков не викликав хавбека Аталанти Руслана Малиновського на жовтневі матчі національної команди у відборі на ЧС-2022.


Нагадаємо, що виконуючий обов'язки головного тренера збірної України Олександр Петраков публічно заявив, що Малиновський не захотів їхати на товариський матч з Чехією і попросив відпустити його в клуб. Хавбек Аталанти, у свою чергу, відповів в Instagram, що Петраков розповів половині команди, що він не підходить в його схему гри.

Редакція Fanday.net постаралася розібратися, що ж все-таки сталося, вдавшись до допомоги тренерів, експертів і футболістів. На запитання люб'язно погодилися відповісти Максим Шацьких, Володимир Шаран, Роман Санжар, Рустам Худжамов, Олег Федорчук та Артем Федецький.

У першій частині бесіди наші експерти роз'яснюють, що сталося між тренером і футболістом, хто тут правий і хто винен.


- Як ви вважаєте, Петраков не викликав Малиновського чисто через ігрові моменти або через конфлікт, що виник,-перепалки в інтернеті між ними?


Худжамов: - Я б не сказав, що Руслан не підходить за чисто ігровим моментам. Він - один з кращих гравців в Серії А. і це за версією дуже в'їдливих італійських журналістів. Думаю, треба бути самогубцем — щоб не викликати Малиновського в збірну саме з ігрових якість.


Шацьких: - Думаю, причина в конфлікті. Ігровий моменти тут ні при чому, тому що Малиновський показує в Серії А стабільний рівень, хорошу реалізацію і пристойну гру в цілому. Не думаю, що він так сильно не підходить під тактичні схеми тренера, щоб його не викликати. Так що думаю, справа в конфлікті.


Санжар: - Мені дуже складно говорити. Все, що мені відомо, засноване на інформації в пресі. Я думаю, Петраков сам повинен сказати, з якої причини він не викликав Малиновського.


Думаю, конфлікт - це перша причина, а друга - тактична схема гра. Чи потрібні якості Малиновського сьогоднішньої збірної? Я ж не до кінця розумію, що хоче побудувати Петраков і чи бачить він у своїх схемах Малиновського. Думаю, що не бачить. Якби тренер знав, що якості футболіста принесуть результат, то будь-який конфлікт можна було б розв'язавши.


Шаран: - Думаю, через конфлікт. Малиновський, виходячи на заміну, не виконує вимоги тренера, які він хоче бачити. Через це стався конфлікт. А Петраков - така людина, що, якщо прийняв рішення, вже не відступає від нього.


Федорчук: - Тут, напевно, зіграли роль дві причина. Перша-Петраков не бачить Малиновського у своїй тактичній схема. В принципі, це нормальна ситуація. Друга - це можна було спочатку обговорити з гравцем, а не з іншими футболістами, і вирішити ситуацію в прийнятній формі. За змістом питань бути не може. Кожен тренер має право на власне бачення.


Федецький: - З ігрових моментів питань бути не може. Руслан - один з найяскравіших футболістів Серії А. однак того, що сталося перед матчем з Чехією, за словами Петракова, бути не може слід. Гравець не повинен себе так вести, коли залишається ще один товариський матч. Так, він не отримував достатньої кількості ігрового часу в офіційних поєдинках, як йому хотілося б. Але таке бачення тренер. Руслан, як професіонал, повинен це сприймати. Ставити ультиматум і диктувати свої умови головному тренеру збірної України — апріорі неправильно.


- Як би ви вчинили в цій ситуації?


Худжамов: - Петраков розумів і розуміє всю ступінь відповідальності та наслідків за це рішення. Він свідомо на це піти. Гнути свою лінію - це мужній вчинок. Але наскільки це мудрий вчинок, ми дізнаємося після найближчих матчів збірної.


Шацьких: - Їм потрібно якось розібратися удвох, сісти і поговорити, інакше Петраков не викликатиме його в збірну. Третина шляху тут немає.


Санжар:- Я б поставив сам собі питання: "яка у мене мета?». Скажімо так, моє завдання-принести користь збірній України і перемогти. Ось відштовхуючись від цієї мети, я б приймав рішення. Виходить так, що Петраков в цих іграх тільки знайомиться з потенціалом кожного футболіста. Знати футболістів, спостерігаючи, як вони грають - це одне, а перебувати з ними в тренувальному процесі зовсім інше. Петраков підбирає футболістів під своє бачення гри.


Шаран: - Важко судити на рівні збірної. На рівні Клубної команди, напевно, я вчинив би так само.


У мене була схожа ситуація з Шендріком, коли я його в дубль відправивши. Ми вигравали у Львова 1:0, суперник грав вдесятьох. Шендрик побіг в атаку, я на нього накричав. Сказав, що це неправильно. Він огризнувся, а через дві хвилини ми отримали м'яч у свої ворота. У підсумку, матч закінчився з рахунком 1:1. Після гри я відправив його в дубль. Через час я охолов, хлопці попросили за Шендріка, в наступній грі ми добилися перемоги над Карпатами. І, враховуючи, які заслуги були у цього футболіста перед командою, я його повернув назад.


Збірна України-зовсім інший рівень. Тут футболісти захищають честь країни. А якщо гравець виходить на заміну з небажанням ГРАТИ або не виконує вимоги тренера ... є тренер, який відповідає за результат. Ось так вчинив Петраков.


Федорчук: Ми не така футбольна країна, щоб розкидатися футболістами рівня Малиновського. Навіть якщо він не підходить за схемою. Перед очима приклад Буяльського, який також не підходив у схему Шевченка, проте потім він його викликав до збірної.


В Україні мало висококваліфікованих футболістів, тому будь-який гравець, який грає в топ-чемпіонаті, повинен бути в збірній при будь-якій схема.

У моїй тренерській кар'єрі були ситуації, коли гравець мені не підходив. Спочатку потрібно переконати гравця в своїй правоті, а якщо тобі не вдалося цього зробити, потім вже переходити до наступного етапу. Але не навпаки. Моя думка-кожного футболіста треба поважати.


Федецький: - Тут має бути проведена Виховна робота. У моїй кар'єрі теж були моменти, коли мене не ставили до основного складу. Амбіції футболіста-це добре. Але якщо він ставить їх вище загальної мети команди-це неправильно. Будь Я на місці Петракова, то вчинив би точно також. Від одного гравця збірна не повинна залежати. Зінченко не грав проти французів, але, тим не менше, збірна показала хороший футбол.

как человек получивший/купивший ПРО-диплом на полном серьезе может нести такую чушь "В Украине мало высококвалифицированных футболистов, поэтому любой игрок, который играет в топ-чемпионате, должен быть в сборной при любой схеме." ? В топ-5 такое же расслоение на сильных и слабых, как и в других чемпионатах, там есть команды играющие с браком даже больше чем в УПЛ, где полузащита мяча не видит, там играли лавочники того же МетаДона, Карпат, которые в ДК и ШД бы даже на лавку не проходили. Какая сборная?
Вопрос к Шацких: какую "хорошую реализацию" показывает Малиновский, имея в 7 играх 1+1 по гол+пас на позиции ЦАПа?
Як же дістали цим Маліновським.. дайте тренеру збірної робити свою роботу. А то як поради давати то експердунів 100500, а як тренером так 0..