25 вересня 2021 16:52
9

"Малиновський і Зінченко грають за кордоном. Не знаю, чим сьогоднішній Шапаренко їм поступається". Працював з Миколою тренер - про його перші кроки і перспективи Шапаренко

Нинішній тренер з Нової Каховки Едуард Хавров пам'ятає Миколу Шапаренка ще в дитячо-юнацькій футбольній лізі України. Потім тренер молодіжної команди маріупольського Іллічівця залучав 16-річного хлопця до матчів у чемпіонаті U-21. Про перші кроки у футболі лідера Динамо і його потенціал фахівець розповів в інтерв'ю FanDay.


- Едуарде Анатолійовичу, як оціните Шапаренко зразка 2021 року? І диво-гол французам, і гол-фантом у поєдинку Динамо і Бенфіки?

- Само собою, завжди стежу за збірною України. Матчі Динамо дивлюся не тільки тому, що там грає Шапаренко. Я просто з дитинства вболіваю за киянин. А ще аналізую футбол-це частина моєї професії. В змістом матч проти Бенфіки вийшов хорошим. Можливо, незвично зараз дивитися, як динамівці грають від оборони. Але, напевно, це сьогоднішні реалії. Треба оборонятися, терпіти, чекати свій шанс. Стратегія Луческу приносить результат - значить він все робить правильно.


- Микола Шапаренко зараз є не тільки ключовим гравцем Динамо, а й національної збірної. Гол екс-підопічного у ворота Франції змусив вас схопитися з дивана?

- Коля молодець, хороший гол поклав! Дивився по телефону цю гру в автобусі по дорозі до Маріуполя - якраз поверталися додому після матчу. Не скажу, що це стало для мене несподіванкою. Всі Коліни гри і до цього були якісні, результативні і продуктивні. Так, виявився в потрібному місці. Взяв на себе відповідальність-пробив. З технікою у нього ніколи не було проблем. Але і крім цього, він виграв багато єдиноборств - за такій грі можуть бути тільки хороші відгуки.


- Микола забив французам і розплакався. На вашій пам'яті бувало, що він виявляв свою емоційність?

- Так, він все приймав близько до серця. Особливо, коли в першу команду Іллічівця перейшов. Накричить хтось або голос підвищить і Коля миттєво реагував.


- Коли востаннє спілкувалися з Миколою?

- Чесно кажучи, після того, як він перейшов у Динамо - ми не розмовляти. Коля поїхав до Києва разом з Микитою Кравченко. Ось з ним періодично на зв'язку, він іноді набирає. Коля - хлопець такий характерний, більш самостійний. З дитинства сам приймав рішення. Можемо привітати один одного зі святами, але це не спілкування.


- Пам'ятаєте, коли вперше побачили хлопця у справі?

- Я довго працював у молодіжній команді Іллічівця, у мене були хороші відносини з керівництвом дитячої школи, я стежив за всіма віками ДЮФЛ, хлопці були на олівці, знав майже всіх особисто. У нашій школі 1998 рік народження був дуже хорошим, ще 1994-й... вважав, що це буде гарне поповнення для першої команди. Але ті події, які відбулися у нас в країні, вплинули на команду - хлопці стали їхати. Але Шапаренко залишитися.


- Які переваги були у Миколи, порівняно з однолітками?

- Техніка і відсутність страху брати гру на себе. У цьому віці таке рідко у кого буває. У нас чому вчать? Зберегти м'яч і віддати ближньому-головне не втратити. Він у багатьох епізодах йшов в обведення, не завжди вдало, не завжди успішно. Але якщо не пробувати, ніколи не утворитися.


- Ви не той тренер, який буде за це лаяти?

- Якраз одне з моїх завдань - вселити дитині, що на вищому рівні потрібно проявляти себе, посилити його впевненість. Грати без страху, як грав Шапаренко в дитячій школі. Помилки будуть, я просто хотів взяти відповідальність на себе. Адже команда U-21 перебувала під "основою", ми тримали відповідь перед Миколою Павловим, який очолював першу команду. До речі, Микола Петрович не пропускав наші ігри-ми часто розмовляли з ним, він був в курсі всіх справ.


- Шапаренко у вас завжди грав у центрі поля?

- Так, це його рідна позиція. В U-21 він поміняв Діму Мішньова, нинішнього капітана Маріуполя. Шапаренко пішов по його стопах. Я хотів, щоб він і ще кілька молодих виконавців грали за "молодіжку", з старшими, а не в ДЮФЛ. Талант колі був помітним. Просто іноді потрібно було його зупинити. Особливо, коли потрапляєш в першу команду і з'являються спокуси.


- Миколі вдалося цього уникнути?

- Він не з тих, хто отримує один рубль і біжить його міняти. Коли - серйозний хлопець, в деяких питаннях дуже серйозний і відноситься до собі дуже самокритично. Переживав через помилки, втрати, нереалізацію гольових моментів. Аналіз-це добре, але важливіше не займатися самоїдством.


- У колективі можна зустріти різних дітей. Шапаренко - інтроверт, не душа компанії?

- Однозначно. Вдумливий не по роках. Його не можна було помітити в тусовках.


- "Єдине, що колі заважає - так це його зачіска. Бігає по полю і весь час відволікається, щоб поправляти волосся", - говорив Микола Павлов.

- Коли він грав у мене, волосся було коротшим. Це потім мода пішла. Самі розумієте, Київ, особлива обстановка. У нього не було жодного тату - це все потім з'явилося. Знову ж таки, такі тенденції молодіжні. У мене не було ніяких претензій - всі хлопці пристойно виглядали (посміхатися).


- З родичами Миколи ви спілкувалися?

- Я підтримую стосунки з усіма випускниками та їхніми батьками. А зокрема, з колінним батьком періодично спілкувалися. До того ж він родом з села мого товариша по службі. Тобто, були спільні знайомі.


- Володимир Циткін, який залучав Шапаренка до матчів за юнацьку збірну України, вважає, що за своїм потенціалом Микола зараз може грати на більш високому рівні. Як ви думаєте, рівень Шапаренко - це хороший європейський клуб?

- Малиновський грає в хорошому європейському клубі. Зінченко грає в хорошому європейському клубі. Ми самі боїмося більше, ніж є насправді справа. Не знаю, чим сьогоднішній Шапаренко поступається тим футболістам. Тільки у віці, хоча це, скоріше, плюс. 21 рік-все ще попереду. Коля покроково йде, постійно прогресує. Став гравцем основного складу Динамо. Згадайте, два тому при інших тренерах цю тему ніхто навіть не піднімав.


- У Луческу особливе ставлення до Шапаренка?

- Динамо очолив тренер, який йому довіряє. Це важлива якість - футболіст це відчуває і по-іншому починає працювати. У футболі, як і у житті, без довіри нічого не виходить. В такому випадку потрібно шукати свого тренера. Коля його знайшов. Луческу бачив не один десяток таких як Шапаренко. Упевнений, з часом він проявить себе в провідних європейських клуб. Принаймні, у нього все для цього є. Важливо тільки уникнути травм. Свій потенціал він не повністю розкрив і буде додавати.


- Олександр Хацкевич пов'язував регрес Шапаренка з переоцінкою можливостей через преси та оцінок експертів. Микола така людина, якого можуть збивати схожі речі?

- Так, він емоційний хлопець. Емоції можуть йому і допомагати, і заважати. Він відчував, що Хацкевич не довіряє йому. Можливо, в якійсь мірі Хацкевич і прав. Ми ж не бачили тренувальний процес. Найголовніше, що хлопець з честю пройшов ці труднощі, які його загартували і зробили більш досвідченим в життєвому плані. Коли все легко виходить - не завжди Гаразд. Бувають моменти, коли потрібно проявляти характер. Десь потерпіти, десь почекати. Сподіваюся, що Коля цей період вже пройшов. А далі він буде ставати тільки сильніше.

малиновский сегодня против интера на деле показывает кто, где и почему

успехов шапаренко побыстрее перейти в топ чемпионат
Почитаеш коменти і диву даєшся. Просто обісрали з ніг до голови Колю, ні за що ні про що.
Тим часом Шапаренко один з найкращих футболісті в Динамо прямо зараз.
Сховати
Andrii Pyrskyi, при чому тут обісрали? Зіна і Маліна вже грають в топ чемпіонатах, а Шапа в УПЛ, а це кардинально різний рівень, заграє Шапа на рівні топ чемпіоната, тоді їх і порівнювати
Сховати
Nana, через декілька років і Шапаренко буде грати в європейському чемпіонаті. У нього ще все попереду
ну ему не 21 а уже 23, плюс он и в УПЛ через матч играет а в ЛЧ вообще мертвый, вот за 2 года он сыграл в ЛЧ 7 матчей уже и где он выделялся, в то время как Малина и Зина уже в топ чемпионатах и ЛЧ сколько играют и не в середняках а в топ-клубах, Малина лучший асиситент Серии А между прочим
Г-н тренер, если Вы не заете, я Вам поведаю. Разница не в футбольном мастерстве, а в мужицком мышлении. Не обижайтесь, но Коля, по сравнению с Зиной и Малиной, пока ребенок. Ему нужно стать мужиком, как в жизни, так и мужиком на поле.
Сховати
Не вдаваясь в глубокий психоанализ, обратите внимание на эмоциональный шлейф Коли, когда его сбивают, когда он некачестченно выполнил элемент, когда необходим лидер на поле, и т.д. Извините, пока это дитя.
При всех его качествах.....Как бы он играл в Европе увидели против кротов .Медленно , нет резкости ,обработки .И это еще только кроты , а не Ювентус или Ливерпуль
в работоспособности. Коли зачастую не хватает на 90 минут. И это не АПЛ