23 вересня 2021 13:06

Олександр СОПКО: "Луческу - досвідчений тренер. Він не дозволить сумувати своїм підопічним"

У матчі за Суперкубок України "Шахтар" обіграв київське "Динамо" з рахунком 3:0 і виграв почесний трофей. Враженнями від цього поєдинку в інтерв'ю Footboom поділився екс-гравець "гірників", відомий футбольний експерт Олександр Сопко.


- Хоч і кажуть, що інтерес до Суперкубка падає, і це більше виставковий матч, але я ще раз переконався, що між "Динамо" і "Шахтарем" тренувальних зустрічей не буває, - зазначив Сопко. - Це був поєдинок лідерів, з дуже якісним футболом, гра на рівні Ліги чемпіонів. До того ж, це ж не перший матч сезону – у "Динамо" і "Шахтаря" є поставлена гра, визначено склад, а значить, і вимоги до футболістів більш жорсткі.


Помітно було, що "Шахтар" хотів реабілітуватися і зробити подарунок президенту клубу на день народження. Настрій "гірників" спочатку був вище.


- Чому "Динамо" програло крупно?


- Гра, звичайно, могла по-різному скластися. Забий "Динамо" відразу, і його тактика могла спрацювала. Кияни діяли б тоді на контратаках, і могли б розвинути успіх. Але, пропустивши першими, кияни змушені були відіграватися, і "Шахтар" в позиційній грі діяв краще – в цьому і різниця.


Якихось нових ідей і зіграності при такому розвитку подій з боку Луческу і його підопічних я не побачив. Але ж "Шахтар" вміє вимотувати суперника, і коли динамівці відкривалися, "гірники" відмінно почувалися в контрвипадах. Звідси і результат матчу. І результат цей, зауважу, не тільки переконливий, але і справедливий.


- Наскільки перемога в Суперкубку важлива для "Шахтаря"?


- Дуже важлива в психологічному плані. Адже це успіх у матчі з принциповим суперником, успіх, який знизить градус напруги в "Шахтарі", додасть впевненості і розуміючи того, що "Динамо" не краще... ця перемога – справжній допінг для "гірників".


Досі всі критикували "Шахтар", і ніхто не розумів, що команда Де Дзербі з себе представляє. До матчу за Суперкубок були якісь уривки змістовного футболу, але цілісної картини не було. А після цього поєдинку, крім, звичайно, стартового відрізка, вже можна уявити контури нового "Шахтаря". Перемога в Суперкубку додасть "гірникам" переконаності, що їхній курс правильний, і через роботу і дисципліну результат обов'язково прийде.


- Кого зі складу "Шахтаря" можна особливо виділити?


- Педрінью. Думаю, він довів, що коштує заплачених за нього грошей. А виправдається його покупка тільки тоді, коли Педрінью куплять за 50 млн. євро. Зазначу і П'ятова. У поєдинку з "Динамо" ми побачили того П'ятова, який був два-три роки тому найкращим голкіпером країни. Такого злого і заведеного Пятова я не бачив давно. Багато в чому завдяки йому "Шахтар" здобув цей трофей.


- "Динамо" отримало дуже болісний удар?


- Так, "біло-сині" давно так крупно не програвали на внутрішній арені. Різниця в рахунку, безумовно, не відображає всього, що відбувалося на полі, але такі поразки завжди сильно б'ють по психіці. Програш у матчі з принциповим суперником викликає тривогу і невпевненість, особливо у молодих футболістів.


Але "Динамо" треба це пережити. Луческу - досвідчений тренер, та багато гравців пройшли через стільки випробувань - і в збірній, і в єврокубках. Загалом, Мірча Луческу не дозволить сумувати своїм підопічним. Тим більше, я впевнений, після гри кияни скажуть, що це не головний приз, знизять його цінність. Однак, думаю, осад в душі динамівців залишиться, оскільки вони розуміють, що могли зіграти краще.