14 вересня 2021 09:23

В'ячеслав ГРОЗНИЙ: "На мій погляд, "Динамо" та "Бенфіка" дуже схожі"

Відомий український тренер В'ячеслав Грозний зробив прогноз на матч 1–го туру групового раунду Ліги чемпіонів "Динамо" - "Бенфіка".


"Нарешті ми і дочекалися групового етапу Ліги чемпіонів, де, впевнений, обидва наших гранда будуть гідно представляти Україну в матчах з топовими командами Європи. Як вони це робили минулого року. Ми побачимо "Баварію", "Барселону", "Реал", "інтер", "Бенфіку", а також "Шериф" українського тренера Юрія Вернидуба, який вперше гратиме на такому рівні.

Керує "Бенфікою" 67-річний Жоржі Жезуш. Він з 2009 року по 2015 тренував "Бенфіку", а потім з 2015 року по 2018 працював зі "Спортінгом". Ризиковий тренер! Це як Мірча Луческу, який тренував "Шахтар", а тепер працює з "Динамо". Великі тренери іноді так роблять. "Бенфіка" вдало стартувала в чемпіонаті Португалії, вигравши всі п'ять стартових поєдинків. "Орли" вже на 4 очки випереджають "Спортінг" і "Порту". Для "Бенфіки" дуже важливо стати чемпіонами Португалії, так як в минулому сезоні вони стали третіми, що вважається провалом.

"Бенфіка" стартувала в кваліфікації Ліги чемпіонів у третьому раунді. Лісабонці двічі обіграли "Спартак " з рахунком 2:0. Для мене це було несподівано. Я дивився ці ігри. "Бенфіка" виглядала досить впевнено. Я був здивований, так як десь більше ставив на "Спартак". У протистоянні з ПСВ "Бенфіка" могла і не перемогти. Вдома португальці виграли 2:1. У гостях вони цілу годину грали в меншості, але втримали нічию 0:0. У підсумку "Орли" пройшли в Лігу чемпіонів.

На мій погляд "Бенфіка" виграє чемпіонат Португалії. У них є два рівноцінних і два різнопланових тактично складу дуже якісних футболістів. У цьому величезна заслуга спортивного директора клубу іменитого Руя Кошты. Завдяки такому шикарному підбору футболістів Жоржі Жезуш на кожен матч може готувати тактику під конкретного суперника, що він, до речі, і робить. Він грає за різними схемами, використовуючи для цього необхідних гравців. По ходу матчу Жезуш може кардинально змінювати малюнок гри і тактику. Дуже рідко у тренерів є така можливість. Я не пам'ятаю, щоб у мене була така можливість. У Жезуша футболісти, які можуть по-різному грати. Це фантастика! Мені здається, він вже перед самим початок матчу приймає рішення по стартовому складу. Йому складніше зрозуміти, хто не вийде в старті, а хто вийде. За "Бенфіку" грають збірники Португалії, Бразилії, Аргентини, Німеччини, Швейцарії, Бельгії, Марокко, Уругваю, Сербії та України. Наш Рома Яремчук виступає за лісабонців.
"Динамо", як і "Бенфіка", лідирує у внутрішньому чемпіонаті. Кияни йдуть на першому місці з 19 очками (6 перемог і 1 нічия). "Динамо" забиває більше трьох м'ячів за гру (22 забито і 2 пропущено). Більшість футболістів "Динамо" постійно викликається в збірні.

На мій погляд, команди дуже схожі. Перше: у них дуже досвідчені і кваліфіковані тренери. Друге: вони лідери своїх чемпіонатів. Третє: використовують різноманітну тактику з урахуванням суперника. Четверте: гарні на стандартах біля воріт опонента. П'яте: дуже мало пропускають, бо дуже добре командно обороняються. Шосте: багато конструктивних творчих гравців, тому добре комбінують. Сьоме: активні та ефективні фланги в обох команд. Щоправда, динамівці значно краще пресингують і краще готові кондиційно. Ми це бачили в матчі з "Металістом 1925". Коли в другому таймі кияни включили пресинг, вони практично відразу вирішили гру, перемігши 2:0. Динамівці здорово пресингують і вони добре виглядають. Я впевнений, що кияни будуть пресингувати "Бенфіку", щоб нейтралізувати фірмову гру «орлів». Основна боротьба буде в центрі поля. Шкода, що киянам не допоможе ще не залікував пошкодження Віталій Буяльський, який став одним з харизматичних лідерів команди, забиваючи вирішальні м'ячі. Крім нього ряд хлопців з різних причин відсутня.


У цьому матчі я схиляюся до перемоги динамівців. Вони колективніше, швидше, організованіше, жорсткіше, агресивніше у всіх моментах. У динамівців вища жага перемоги", - сказав Грозний.

Матч "Динамо"- "Бенфіка" відбудеться 14-го вересня. Початок зустрічі о 22:00.