12 вересня 2021 16:25

Голова Ла Ліги: "У ПСЖ влили 800 млн євро за три роки. Якщо це не закінчиться, 20 шейхів в 20 клубах будуть домінувати. Фінансовий допінг неприпустимий"

Президент Ла Ліги Хав'єр Тебас вважає, що УЄФА повинен жорсткіше контролювати деякі клуби з точки зору фінансового фейр-плей.


- Як ви думаєте, УЄФА занадто м'яко ставиться до таких клубів, як «ПСЖ» і «Манчестер Сіті»?

- Проблема з фінансовим фейр-плей в даний час полягає в тому, що він завжди застосовується апостеріорі (знання, отримане з досвіду, протиставляється апріорі – знанню, отриманому до досвіду – прим. Sports.ru). у цьому питанні ми повинні пам'ятати, що обидва клуби потрапили під санкції УЄФА слідом за скаргами Ла Ліги, і CAS виправдав їх.

І ось в чому проблема. CAS - це зовсім не Ватикан спортивного правосуддя. Модель повинна бути покращена, і вона повинна була бути застосована раніше. Як і у випадку з "Барсою", якій довелося діяти заздалегідь, я можу гарантувати, що це допомогло їй подолати кризу.

Але ясно, що дії «ПСЖ» неприпустимі, те ж стосується «Сіті» та інших клубів. Повторюю, фінансовий допінг неприпустимий.

- Про які цифри йдеться?

- За останні три роки «ПСЖ» отримав грошові вливання на 800 мільйонів євро. А їх комерційний дохід на 20% більше, ніж у великих європейських клубів, таких як «Барса», «Реал» або «Манчестер Юнайтед». Це неможливо, це не в ногу з ринком. Якщо це не закінчиться, у футболі домінуватимуть 20 шейхів у 20 різних клубах.

- Яке рішення?

- Хороший фінансовий контроль, гармонізація і, можливо, втручання Європейського Союзу, враховуючи, що це вже сильно спотворює ринки, – сказав Тебас.