16 серпня 2021 14:50

Наставник "Альянса" Юрий Ярошенко - лучший тренер 4-го тура первой лиги

Всеукраїнське об’єднання тренерів з футболу аналізує підсумки чергового туру української Першої ліги сезону 2021/22.


Виїзд у місто Дніпро, на легендарний стадіон «Метеор», очікувався непростим для «Альянсу». По-перше, через складність суперника – «ВПК-Агро» до того вдома розгромив одного з фаворитів сезону, а ще з аматорських часів був принциповим опонентом для липоводолинян. По-друге, через турнірну ситуацію – «Альянс» залишався без перемог.


Тож сьогоднішній лауреат у Першій лізі – головний тренер липоводолинського «Альянсу» Юрій Ярошенко. Його підопічні обіграли «ВПК-Агро» (3:0 на чужому полі), здобувши першу перемогу в новому чемпіонаті.

1. Номінальний результат команди – 5
(важливість, несподіваність, сила суперника, історична й турнірна складова)


В попередні роки «ВПК-Агро» був успішнішим за «Альянс» ‒ чемпіон України серед аматорів, достроковий переможець Групи «Б» Другої ліги. Проте, паралельно підвищуючись у класі, підопічні Ярошенка на першоліговому рівні вже втретє здолали давнього суперника. Надзвичайно важлива перемога, яка утверджує команду в успішності після кризи, яка ледве не завершилася зняттям клубу з турніру.

2. Труднощі в вишикуванні та керуванні підопічними – 4
(травмовані/дискваліфіковані, особливі обставини)


Команди підійшли до матчу практично в оптимальних складах – тільки флангові захисники Сухар і Осадчий не могли допомогти своїм клубам з різних причин. Але відзначимо, по-перше, що у «ВПК-Агро» було більше новачків, тож і більше ігрових зв’язок, які потребували налагодження, а по-друге, що господарі заключну третину гри провели в меншості з огляду на вилучення Коберідзе.

3. Майстерність в роботі з кадрами – 5
(гравці, використані не на своїх звичних позиціях та несподівані, але успішні нові обличчя у складі)


Порівняно з попереднім матчем (домашні 0:0 з «Волинню») тренерський штаб «Альянсу» провів три зміни в стартовому складі. Одна – вимушена: новачок команди Шмигельський рано був замінений після пошкодження і гру проти колишніх одноклубників із «ВПК-Агро» починав у запасі (зміг вийти в другому таймі). Другі – планові. Повернулися після дискваліфікації правий захисник Пісний і центральний захисник Неплях, тож замінили Осадчого й Адаменка.

4. Тренерська майстерність – 5
(різноманіття тактик, зміни по ходу матчу, використання людського фактору)


Базова схема Ярошенка – 4-1-4-1. У грі з «ВПК-Агро» вона дозволяла ефективно використовувати простір у центрі поля. Велику роботу виконала трійка центральних півзахисників, яка в підсумку виграла битву за середню зону. А фланги з високо розташованими гравцями постійно генерували гостроту.

5. Накопичувальний критерій – 4
(якщо команда під керівництвом тренера кілька турів поспіль демонструє чіткий прогрес, постійне поліпшення результатів, тренерські новинки)


Другий матч без поразок і пропущених м’ячів, перша перемога в новому сезоні – для «Альянсу» все тільки починається. Можна лише привітати рішення клубу продовжити виступи в Першій лізі (зніматися відразу ж після початку сезону – було неправильно як щодо колективу, так і щодо колег по дивізіону). При цьому перед тренерським штабом стояло непросте рішення правильно налаштувати футболістів, зайняти їхні думки суто ігровими аспектами, а не ситуацією навколо клубу. Це сприяло позитивному результату.


Юрій Ярошенко («Альянс» Липова Долина)
Середній бал – 4,6


Фото - ФК "Альянс"