24 липня 2021 09:57

"Днепр-1" назначил бывшего сотрудника "Динамо" шеф-скаутом и главой молодежного сектора клуба

У новому сезоні юнацька команда «Дніпро-1», що виступає у чемпіонаті U-19, постане суттєво оновленою. І справа не лише у скасуванні в Україні турніру молодіжок, яке не могло не позначитися і на юнаках. У 19-річних спортклубівців новий тренерський штаб, та й взагалі у клубі реорганізовано молодіжного сектора. Про зміни ми поговорили з шеф-скаутом та очільником молодіжного сектору «Дніпра-1» Глібом Платовим.


Цікаво, що за першою освітою він є програмістом, але незважаючи на молодий вік (30 років) вже має неабиякий досвід у футболі. Три сезони Гліб Платов працював у групі Сергія Реброва в київському «Динамо», а потім ще три роки був тренером та методистом у всесвітньо відомій катарській академії Aspire. Тепер він втілює свій нестандартний підхід у «Дніпрі-1».


— Академія та команда U-19 відтепер будуть єдиною структурою – ми не хочемо їх відокремлювати. Команда U-19 має бути наступним щаблем для молодих футболістів, яким є, наприклад команда U-17 після U-16. Наша задача, щоб всі тренери працювали як єдиний організм. Усі спеціалісти мають знати проектних гравців з команди будь-якого віку та бути готовими завтра розвивати їх. В нас відбулося багато кадрових змін та реорганізовано підхід у методології розвитку гравців.

— Усі дитячі та юнацькі команди гратимуть за однією схемою?

— Так, але усі цифри, зрозуміло, є умовними. Базовою структурою буде 4-3-3, бо на нашу думку вона є найбільш адаптованою задля домінуючого футболу, футболу «Ініціативи». Футболісти найбільше розвиваються у складному та комплексному контексті. А це і є футбол, де потрібно інтерпретувати гру, домінувати, приймати рішення з м’ячем, нав’язувати ініціативу. Цьому треба вчити у юному віці. А грати у захисний футбол, коли в тебе немає м’яча у ногах, можна навчити у будь-якому віці.

— Хто відтепер складає тренерський штаб команди U-19?

— Головним тренером призначено Геннадія Щекотиліна, який працював у «Чорноморці». Але я б казав про тренерський квінтет, до якого, окрім, Геннадія Анатолійовича, входять Іван Телько, новий тренер-аналітик Віталій Гнатенко, координатор сектора з фізпідготовки всієї академії Антон Дяченко та координатор підготовки воротарів Володимир Тіменко, які прийшли з першої команди «Олімпіка». Не хотілося б створювати вертикальну ієрархію – є група людей, які працюють у всій академії та здебільшого у команді U-19.

— Суттєві зміни відбулися й серед гравців…

— З огляду на реформування юнацьких турнірів в Україні, змінилися певні вимоги, і нам довелося переглядати наявну групу гравців, яку складали колишні футболісти «Дніпра-1» та випускники академії. Довелося здійснювати пошук кадрів ззовні і формувати новий єдиний колектив, який в перспективі буде посиленням для першої команди. Разом з найкращими виконавцями 2003 року народження його кістяк склали гравці 2004 року народження, і є навіть хлопець 2005 року народження. Ми хочемо сфокусуватися в цьому сезоні на 2004-му році, оскільки він має більший простір для зростання. Наша задача – не вигравати матчі та турніри будь-якою ціною, а розвинути футболістів для першої команди. Критерієм оцінювання роботи всього молодіжного сектора буде кількість гравців, що дебютують в основному складі.

— Наскільки ви задоволені роботою команди цим міжсезонням? З чим вона входить у сезон?

— З огляду на нестандартність нашого підходу, де фокус лежить на тренувальному процесі, ми не тримаємо в голові момент входу у сезон. Гра для нас – ще одне тренування. І деколи звичайне тренування є важливішим за гру. За рік команда проводить близько 250 тренувань, а матчів – 30-40. Що легше контролювати? Звичайно, тренування. Це найголовніший інструмент розвитку футболіста. І гра – це не результат тренування, а ще одне тренування з більшою кількістю змінних. Тренування ми можемо контролювати повністю. У грі ж присутня багата кількість факторів, які не дозволяють створювати максимально складний контекст для поліпшення гравців. Тож, вбачаємо своєю задачею зробити тренувальний процес максимально важким, інтенсивним та вимогливим до футболістів. Тоді вони будуть розвиватися.

Не можу сказати, наскільки ми готові до чемпіонату. Ми максимально намагаємося покращити тренувальний процес. Вважаю, в цьому ми прогресуємо. Як складеться в матчах, подивимося.

— Ви провели лише два контрольні матчі. Не замало?

— На самому початку ми зіграли з «Ворсклою» (4:2), і це був здобільшого матч задля переглядових гравців. А тиждень тому – із «Зорею» (1:1). Ми свідомо провели лише дві контрольних гри, щоб сфокусуватися на тренувальному процесі. Адже під час матчу футболісти починають думати про результат і забувають про вимоги на тренуваннях. Тому ми зробили наголос на тренувальному процесі та закріпили його грою проти «Зорі».