12 квітня 2021 17:25

В УАФ признали ошибку судьи с пенальти в матче "Мариуполь" - "Шахтер"

Комітет арбітрів Української асоціації футболу пояснив деякі моменти в матчі 21-го туру УПЛ «Маріуполь» — «Шахтар» (0:3).


Епізод 1. 77-а хвилина

77 хв. Під час ведення єдиноборства за рівновіддалений м’яч у межах штрафного майданчика ФК «Маріуполь» між гравцем в атаці № 2 ФК «Шахтар» та воротарем № 1 ФК «Маріуполь» відбулося ігрове зіткнення та падіння обох гравців. Арбітр призначив 11-метровий удар у ворота ФК «Маріуполь», вважаючи, що порушення було скоєно саме воротарем. На нашу думку, позиція арбітра була не зовсім вдалою для того, щоб добре контролювати, оцінити та прийняти відповідне рішення, що відповідало б вимогам п. 2 Правила 12 (с. 107):

Вважається, що воротар контролює м'яч руками, коли м'яч перебуває між руками або між рукою та будь-якою поверхнею (наприклад, полем, власним тілом воротаря), або воротар доторкнувся до м'яча будь-якою частиною рук, за винятком ситуації, коли м'яч відскочив від воротаря або воротар відбив удар (сейв).

Супернику не можна вступати в єдиноборство з воротарем, який контролює м’яч у руках.

У цьому епізоді воротар виявився більш спритним — практично заволодів м’ячем, а гравець атаки влетів у нього, вибивши м’яч із рук, та припустився небезпечного зіткнення з ним. Тому, керуючись чинними Правилами гри, більш прийнятним правильним рішенням було б призначити штрафний удар (наявність фізичного контакту) на користь команди ФК «Маріуполь» та згідно з вимогами п. 1 Правила 12 (с. 103) винести жовту картку гравцю № 2 ФК «Шахтар» за нерозважливі дії проти опонента:

Порушення, що містить контакт, карається штрафним або 11-метровим ударом. Нерозважливість — гравець діє без огляду на безпеку або наслідки для суперника, повинен бути попереджений.

Епізод 2. 82-а хвилина

82 хв. Під час ведення єдиноборства та намагання заблокувати м’яч, що був спрямований у напрямку воріт ФК «Маріуполь», захисник № 44 ФК «Маріуполь», стрибаючи/падаючи назустріч м’ячу, припустився контакту м’яча та руки в межах власного штрафного майданчика, перервавши його подальший політ до цілі. Можливо, через брак концентрації уваги та неочікувані дії з боку захисника арбітр продовжив гру, що не зовсім відповідало вимогам п. 1 Правила 12 (с. 104):

Гравець скоїв порушення, якщо він: навмисно торкається м'яча власною рукою/кистю, включаючи рух руки/кисті до м'яча.

Тому подібні дії гравця, який намагався заблокувати цей удар, є неправомірними та такими, що порушують вимоги чинних Правил гри. Більш прийнятним правильним рішенням у цьому ігровому епізоді було б призначити 11-метровий удар на користь команди ФК «Шахтар» та згідно з вимогами п. 3 Правила 12 (с. 110) винести жовту картку гравцю № 44 ФК «Маріуполь» за зрив перспективної атаки (удар у напрямку воріт):

Попередження за неспортивну поведінку. Існують різні обставини, за яких гравець повинен отримати попередження за неспортивну поведінку, включаючи наступні: якщо гравець грає рукою в м’яч, щоб здійснити втручання або зірвати перспективну атаку.