26 жовтня 2020 12:57

Виктор Скрипник - лучший тренер 7-го тура Премьер-лиги

Єдину в цьому турі розгромну перемогу здобула команда, яка в новому чемпіонаті виступає поки що гірше, ніж у попередньому. До того ж, після старту в Лізі Європи мала зовсім мало часу на відновлення.


Тож наш сьогоднішній лауреат у Favbet Лізі – головний тренер луганської «Зорі» Віктор Скрипник. Його підопічні завдали поразки «Руху» (4:0), після двох поспіль нічиїх у чемпіонаті знову розрядившись розгромною перемогою.

Номінальний результат команди – 5
(важливість, несподіваність, сила суперника, історична й турнірна складова)

Напередодні звітного туру «Зоря» суттєво відставала не лише від лідерів, а й від групи середняків. Втративши перемоги в двох минулих турах (а в матчах із «Колосом» і «Динамо» саме луганці вели в рахунку), підопічні Скрипника зазнали розгромної поразки на виїзді від «Лестера», тож дуже потребували такої от моральної реабілітації. Що зробити було непросто: «Рух», дебютант чемпіонату, дуже прагнув здобути першу перемогу в новому ранзі.

Труднощі в вишикуванні та керуванні підопічними – 4
(травмовані/дискваліфіковані, особливі обставини)

Передовсім, відзначимо особливу обставину – після виїзду в Англію на матч першого туру групового турніру Ліги Європи у «Зорі» залишалося всього два дні на підготовку та відновлення сил до календарного матчу чемпіонату. Перед луганським тренерським штабом стояло напрочуд складне завдання – в короткі терміни відновити моральні та фізичні сили гравців. «Зоря» не дорахувалася вилученого в попередньому турі креативного півзахисника Юрченка, а також через травми не могла розраховувати на воротаря Махарадзе, захисників Гречкіна та Абу-Ханну, а також форварда Громова. У той час, як у «Руху» навпаки повернувся після відсторонення центрбек Парамонов, а також дебютував пізній новачок – фулбек Гагун. Щоправда, львів’яни погіршили свою ситуацію наприкінці першого та на початку другого таймів, дограючи вдев’ятьох через два вилучення.

Майстерність в роботі з кадрами – 5
(гравці, використані не на своїх звичних позиціях та несподівані, але успішні нові обличчя у складі)

Щодо складу, то порівняно з матчем проти «Лестера» Шевченка в воротах змінив Василь, а за відсутності дискваліфікованого Юрченка та при певному перелаштуванні складу вийшов форвард Гладкий. При цьому варто відзначити, що універсал Цвек замість опорної зони вийшов у центрі захисту, а експеримент із Хомченовським у ролі флангового захисника триває.

Тренерська майстерність – 5
(різноманіття тактик, зміни по ходу матчу, використання людського фактору)

Скрипник послідовно використовує тактику 4-4-2, але з нюансами. В моменти, коли в ролі «хвилеріза» один лише Іванісеня – а також у фазі гри без м’яча, коли задля зміцнення центрального стандарту туди відтягувався найчастіше Назарина. При цьому переваги «Зорі» – комбінаційна гра в пас, налагодження досить високого пресингу, інтенсивна гра з м’ячем – збереглися навіть у вимушено перебудованому складі, що свідчить про керованість і награність команди.

Накопичувальний критерій – 4
(якщо команда під керівництвом тренера кілька турів поспіль демонструє чіткий прогрес, постійне поліпшення результатів, тренерські новинки)

Якщо залишити за дужками матч із «Лестером», суто в чемпіонаті «Зоря» не знає поразок уже п’ять турів – від мінімальної поразки в грі з ФК «Маріуполь». Щоправда, і це те, над чим треба працювати, із цих п’яти матчів було виграно лише два (при трьох нічиїх). Зате команда Скрипника обірвала безвиграшну домашню серію – з огляду на це яскрава перемога над «Рухом» у подвійній більшості особливо цінна.

Лауреат 7-го ігрового дня в номінації «Тренер туру» Favbet Ліги:
Віктор Скрипник («Зоря» Луганськ)
Середній бал – 4,6