10 вересня 2005 14:51

Юрий ПАВЛЕНКО: "Раньше у сборной Украины был "злой гений" - Леонид Кучма"


Розмова з Юрієм Павленком, в.о. міністра у справах сім’ї, молоді та спорту

У той час, як після матчу Україна – Туреччина українські футболісти на полі стадіону приймали привітання від уболівальників, двориком НСК “Олімпійський” прогулювався тодішнній міністр, а нині виконувач обов’язків міністра у справах сім’ї, молоді та спорту (учора, згідно з рішенням Президента, уряд було відправлено у відставку) Юрій Павленко, який погодився на ексклюзивне інтерв’ю “Газеті”.

– Пане Юрію, ваші враження від сьогоднішньої гри?

– Це, можливо, була найспокійніша гра, за якою я мав нагоду спостерігати. Думаю, що так, зрештою, було для багатьох. Звичайно, хотілося перемоги збірної України, але, на жаль, не вдалося її здобути. Та, сподіваюся, що в останній зустрічі групового турніру проти збірної Албанії наша команда таки покаже максимальний результат. Рахунок у матчі з турками дещо пожвавив ситуацію в групі – загострив боротьбу за друге місце. Але, незважаючи на результат, я задоволений грою, адже хлопці виклалися повністю, наша команда мала чимало моментів, щоб узяти ворота турків. Гарно били й Воронін, і Тимощук, і Бєлік, однак трішки не вистачало точності. Але краще програти в меншому, зате виграти в більшому. Саме так сталося сьогодні. Ми програли цей поєдинок, але ж ми вже на чемпіонаті світу.

– Можливо, збірній вдалося б виграти, як ви сказали, й у меншому, якби сьогодні на трибуни прийшов повболівати Президент України Віктор Ющенко, зайшов до хлопців у роздягальню, сказав їм декілька теплих слів...

– На жаль, Президент не міг сьогодні бути на матчі через внутрішні моменти, які в нас виникли. Хоча він планував бути присутнім на цій грі й особисто привітати команду. Думаю, ми знайдемо час, щоб глава держави таки зробив це. Зазначу, що в нього є бажання запросити всю команду на чолі з головним тренером і врочисто привітати та подякувати. Це буде обов’язково, в нас ще є достатньо часу, щоб організувати це.

– На вашу думку, чому раніше збірній України не вдавалося потрапити на чемпіонат світу чи Європи?

– На жаль, у попередні роки, в попередні відбірні цикли в збірної України був “злий геній” Леонід Данилович Кучма. І як би хлопці не старалися, але є все ж таки певні фетиші, які не дають змоги перемогти. Крім того, я відчуваю вину й за собою, оскільки в останні два дні не мав часу заїхати на базу, підтримати команду. Навіть перед грою не встиг привітати футболістів. Хтозна, можливо, це теж така негативна прикмета, яка не дозволила сьогодні нашій збірній домогтися позитивного результату.

– Розкажіть, будь ласка, яка доля заявки на проведення Євро-2012, що її Україна та Польща надіслали в УЄФА?

– Її розглядають. Усі люди, які займаються можливістю провести в наших державах чемпіонат Європи, активно працюють із представниками УЄФА, надаємо їм додаткові аргументи.

Але, найкращий аргумент, я вважаю, – це виступ нашої національної та молодіжної збірної. Маємо час до листопада, й наразі є всі позитивні сигнали, що ввійдемо у трійку претендентів. Гадаю, що єдина перепона, яка може завадити нам стати господарями Євро-2012, – це інфраструктура: наявність необхідних аеропортів, вокзалів готелів і стадіонів. У решті в нас позитивні моменти.

– Наскільки правдивим є те, що на рішення УЄФА щодо визначення претендента на проведення Євро-2012 може вплинути будівництво, яке ведуть перед НСК “Олімпійський” і яке блокує декілька входів до арени?

– До 2012 року, однозначно, з цим об’єктом усе буде гаразд. Оргкомітет Євро-2012 в УЄФА не висловлював претензій щодо цього будівництва. Їх висловлює Григорій Суркіс і навіть ми як міністерство, але це не має жодного стосунку до якихось претензій УЄФА. Ми, своєю чергою, все ж працюємо над цим питанням, хоча ситуація досить складна. Ведемо дискусії і з Київською міською адміністрацією, яка погоджувала проект, і з власниками цього об’єкта. Нині шукаємо найбільш прийнятний вихід із цієї ситуації. Розглядаємо варіант зміни проекту будівництва, також, думаю, найближчим часом подамо на розгляд проект реконструкції НСК “Олімпійський” загалом і, як варіант, може бути об’єднання цих двох проектів і вирішення таким чином головної проблеми – проблеми евакуації людей. Адже суть питання саме в евакуації людей: щоб у нагальній ситуації весь стадіон міг покинути арену за 15 хвилин. Переконаний, що вийдемо на компромісне рішення, яке задовольнить усіх.

– Вочевидь, нині Україна переживатиме справжній футбольний бум через те, що збірна потрапила на чемпіонат світу, тож до футболу прикута найбільша увага. А які ще види спорту ваше міністерство визначило як пріоритетні?

– Справді, тепер футбол перейшов із розряду виду спорту в елемент зовнішньої політики, відстоювання якихось національних інтересів. Цьому посприяв і вихід нашої збірної на світову першість, і заявка на проведення Євро-2012.