8 вересня 2005 13:17

Григорий СУРКИС: "Победа Украины выгода для общей с Польшей заявки"


Вихід України у фінанльну частину Чемпіонату світу з футболу 2006-го року у Німеччині має не лише спортивне, але політичне значення, заявив в ексклюзивному інтерв'ю Українській Службі Бі-Бі-Сі президент Федерації футболу України Григорій Суркіс.

Пан Суркіс також вважає, що нинішня перемога України у своїй відбірковій групі матиме позитивний вплив і на шанси україно-польської заявки на проведення Чемпіонату Європи з футболу 2012-го року.

Інтерв'ю з Григорієм Суркісом ми взяли під час матчу молодіжних збірних України та Туреччини, що завершився 0-0.

- Я можу тільки наголосити на тому, що я дуже щаслива людина, що мені разом із гравцями, тренерами, вболівальниками вдалося досягти саме в цьому році такого видатного успіху.

- Григорію Михайловичу, коли Олег Блохін на початку своєї кар'єри на посаді тренера обіцяв вивести збірну України з першої спроби на чемпіонату світу зі своєї відбіркової групи, було чимало скептиків, і мало хто міг передбачити, що не лише до кінця відбіркового турніру, а за два тури збірна України стане першою європейською країною, яка вже затвердила за собою право участі в фінальній частині. Для вас це наскільки стало несподіваним?

- Ну, я скажу відверто - ви, мабуть, мені не повірите - в те, що якби я не вірив в талант Олега Володимировича, не вірив в його щасливу зірку і його фаховість, професіоналізм, то я не запропонував би виконкому його кандидатуру на посаду головного тренера. Коли майже вся спортивна громадськість країни, більшість фахівців вважала, що потрібно призначити тренером національної збірної саме іноземного фахівця, я сказав, що маю кандидатуру людини із слов'янським корінням, і разом з тим - західного тренера. І коли в зал зайшов Олег Володимирович (Блохін - ред.), то вибухнули оплески, але коли пролунала заява про те, що він береться вивести команду з першої позиції на чемпіонат світу, не маючи уяви того, хто буде у нашій відбірковій групі, тому що ще не було жеребкування, які будуть команди, - це викликало шквал, скажімо, песимізму. Але я взагалі оптиміст по життю і вірив у те, що Олег Володимирович не просто наголошує на цьому, щоб йому повірили хлопці. Але я ще раз наголошую, що видатний тренер зараз народжується з видатного гравця Олега Блохіна.

- Ви не боїтеся втратити Олега Блохіна, бо зрештою футбол - це великий бізнес, і якщо говорити відверто, попит на тренерів такого калібра, як він, дуже великий, і якщо брати до уваги, що Олег Блохін працює на громадських засадах, при всьому патріотизмі, на якому він завжди наголошує, зрештою пропозиції кількох мільйонів доларів зарплати з-за кордону можуть його заохотити...

- Я вам скажу відверто, коли ми домовлялися з Олегом Володимировичем, що він здійснить давню мрію мільйонів українських вболівальників, ми з ним сядемо і будемо говорити на цю тему. Але не це головне, головне інше: я наголошую, що Олег Володимирович дійсно працював на громадських засадах, дійсно досяг великого успіху, дійсно є патріотом країни. Все інше давайте ми будемо обговорювати, сподіваючись на те, що у нього буде достатньо патріотизму, аби, по-перше, завершити цей цикл, по-друге, добре підготувати команду для наступних баталій уже на самому Мундіалі.

- Якщо говорити про футбольну політику, чи радше гео-політику: наскільки успіх України важливий, зважаючи на претензії України і Польщі приймати у себе Чемпіонат Європи-2012?

- Це не просто важливо, це дуже важливо. Це важливо ще й тому, що ми демонструємо, що ми є справжня футбольна країна, але що окрім футбольних, у нас є ще культурні та історичні фактори. Це наш фантастичний шанс разом з Польщею, двом країнам з 85 мільйонами громадян, отримати це свято, зробити так, аби були значні інвестиції в наші економіки, були побудовані та реконструйовані готелі, аеропорти, шляхи, створений добрий сервіс. Я вважаю, що ми повинні зробити це з нашими людьми, які шануються в Європі і світі. І з нашим Бубкою, і з Кличками, з Русланою, з президентами двох країн, з парламентами, з прем'єрами та урядами зробити все, щоб довести, що ми - не лише футбольна країна, а ще й країна, яка може взяти на себе дуже великі зобов'язання і на пристойному рівні їх виконати.

- Україні тепер треба вболівати за Польщу, аби Польща теж потрапила на Чемпіонат світу?

- Я не можу вам сказати про те, що це єдиний шлях до перемоги, але дійсно, це було б дуже важливо, аби і Польща вийшла до фінальної частини Чемпіонату світу, і саме наші дві країни за шість років до майбутнього фіналу Чемпіонату Європи довели, що в нас є успіхи на футбольних газонах.