7 липня 2005 23:34

Олег БЛОХИН: "Молодежный чемпионат мира в Нидерландах оптимизма не добавил"


Ігор Мирошниченко

Про це у середу, 6 липня, наставник національної команди, яка перебуває за крок до участі в фінальній частині чемпіонату світу-2006, говорив на зустрічі із курсантами Академії Міністерства Внутрішніх Справ України. На думку Блохіна, українська молодь не демонструє потенціалу, з яким у недалекому майбутньому могла б розкритися в головній команді країни. Алієв та Мілевський, які наробили чимало галасу на першості, насправді не демонструють стабільності: “Навіть на чемпіонаті світу хлопці не завжди правильно і чітко грали в атаці і при цьому абсолютно не думали про захист, який є невід’ємним компонентом гри кожної команди”.

Не сприяє підготовці збірної і ситуація, що вилилася у засилля легіонерів, яких почнуть поволі “лімітувати” з нового сезону, та філософія клубних тренерів, котрі інтереси своїх команд ставлять вище за інтереси збірної. Однак, навіть у таких умовах Блохін уже довів, що може працювати з колективом, коли в основу покладено не індивідуальну майстерність, а колективний дух. Головний тренер збірної поділився із курсантами, більшість з яких охороняють порядок на стадіонах під час футбольних матчів, “секретами” власної тренерської кухні і не заперечив бажання в майбутньому очолити рідний клуб “Динамо” Київ. А ще Олег Блохін наголосив на важливості за будь-якого кінцевого результату змагатися за фінальну частину чемпіонату Європи 2012 року: “Завдяки участі у конкурсі на право проведення Євро-2012 ми отримаємо багато дивідендів. Це й спортивна інфраструктура, і готелі, і автошляхи. В Україні уже зараз йде шалений розвиток спортивної інфраструктури. Фахівці з УЄФА, побувавши в Україні, дивуються тій кількості міні-майданчиків, які ми спорудили всього за півтора роки. Беручи участь у тендері Євро-2012, ми зможемо продовжити таку тенденцію і побудувати нові стадіони та футбольні бази. Участь у конкурсі – це і престиж та імідж для нашої країни. Я переконаний, Євро-2012 – це значно престижніше і грандіозніше змагання, ніж Євробачення. Відповідними будуть і надходження до бюджету країни і міст, які прийматимуть змагання. І хоча я особисто не належу до тих оптимістів, які вірять у перемогу з першої спроби у цій справі, адже ми на сьогодні не маємо навіть десятої частки того, що потрібно мати через 6-7 років, але я впевнений, що за це право треба боротися і здобувати собі бали вже зараз”.

Головний тренер збірної також розповів про роботу тренерського штабу у літнє міжсезоння-2005: „Із колегами уважно переглядали молодіжний чемпіонат світу у Нідерландах, обговорювали події і виступи нашої команди. Стежили за закінченням національної першості України та тим, як почуваються кандидати до національної команди України. Переглядали футболістів, розмовляли з ними. У курсі справ російського чемпіонату. У п’ятницю вирушаємо до Одеси на Суперкубок країни. Помічники поїдуть до Дніпропетровська та Росії на перегляд і спілкування зі „збірниками”. Йде постійний діалог. Щодо матчу на Суперкубок – чимало виникає питань, чи потрібен такий матч українському футболу в цілому? Вважаю, прийнято рішення і ніхто не повинен скаржитися на те, що календар підготовки до чемпіонату Суперкубок ламає. Крім того, матч володаря Кубка і чемпіона країни викликатиме стабільний інтерес у вболівальників”.