15 червня 2005 21:36

Олег ЛУЖНЫЙ: "Руководству "Венты" удалось преодолеть финансовый кризис"


Гліб Ваколюк "Львівська газета" для champion.com.ua

Останні декілька місяців виявилися доволі напруженими для відомого українського футболіста, граючого тренера латвійської "Венти" Олега Лужного та тих спортсменів, які відгукнулися на його пропозицію пограти за цю команду.

Нагадаємо, в період зимового міжсезоння керівництво "Венти" приголомшило футбольний світ амбіційними планами створення боєздатної команди європейського взірця. З цією метою уклали угоду з Олегом Лужним, білорусом Олександром Хацкевичем, екс-"карпатівцями" Юрієм Беньом і Мацеєм Налєпою. Угоди з клубом за схемою "1+1" підписали також такі відомі латвійські футболісти, як захисник Микола Поляков, форвард Ігор Слісарчук та опорний хавбек збірної Латвії Валентин Лобанєв, який ще торік виступав за запорізький "Металург". Селекційні новини "Венти" не обмежилися футболістами – збільшився і тренерський штаб дебютанта елітного латвійського дивізіону.

На допомогу головному тренерові Олегу Лужному та його помічнику Володимирові Журавчаку прийшли італійські фахівці Серджо Джовані та Роберто Ранті, яких футбольна громадськість знає за роботою з Невіо Скалою в донецькому "Шахтарі". Джовані відповідав за фізичну підготовку футболістів, Ранті готував воротарів.

Значно підсилена "Вента" провела тренувальні збори та розпочала боротьбу в латвійському чемпіонаті. Однак фінансове благополуччя тривало недовго. Як виявилося, з початку сезону "вентівцям" припинили платити зарплату, і через два місяці легіонери команди, втративши надію на те, що їм повернуть зароблені гроші, покинули Латвію. Перебрався в Англію й Олег Лужний. Втім, граючий тренер "Венти" не полишав сподівань на те, що керівництво латвійської команди знайде вихід із цього скрутного становища.

Впродовж декількох тижнів у телефонних розмовах із кореспондентом "Газети" Олег Романович не хотів навіть говорити про інший клуб, просив трішки зачекати, оскільки вірив, що незабаром проясниться ситуація з "Вентою". І ось позавчора український футболіст заявив, що всі фінансові питання врегульовано, й невдовзі легіонери "Венти" повернуться в команду. Докладніше Олег Лужний розповів про це в інтерв’ю "Газеті".

- Олеже Романовичу, керівництво "Венти" знайшло нового інвестора?

- Ні, жодних нових інвесторів у "Венті" не з’явилося. Залишилися попередні спонсори.

- А що спричинило фінансову кризу в клубі?

- Щиро кажучи, мене не цікавлять їхні бізнесові справи та те, чим вони займаються. Не втручаюся в цей бізнес, так само, як і вони стоять осторонь моїх тренерських проблем. Це лише в нас, в Україні, президенти клубів активно вмішуються у футбол і визначають, кого виставляти на гру, а кого замінити під час матчу. За кордоном такого немає.

- Ви вже розмовляли з Хацкевичем, Беньом, Налєпою?

- Так, розмовляв. Вони висловили готовність повернутись у "Венту".

- Наскільки ви впевнені у фінансовій стабільності латвійської команди?

- У цьому житті буває всяке. Заборгованість із зарплати нам усім пообіцяли повернути з процентами. А загадувати наперед не хочу – побачимо, що буде далі.

- У період фінансової кризи у "Венті" не розглядали інших пропозицій щодо працевлаштування?

- Я не міг розглядати жодних пропозицій, оскільки є чинним мій контракт із "Вентою", який завершиться через два роки. Надходили пропозиції, але не розглядав їх і не хочу говорити про це.

- Керівництво "Венти" надало вам які-небудь гарантії фінансового благополуччя клубу?

- До мене приїздили та показували всі необхідні документи, гарантійні папери. Ці проблеми були пов’язані з партнерами керівників команди. А все це поєднано між собою. Та нічого страшного. Знайшли вихід із ситуації, й тепер керівництву "Венти" вдалося подолати фінансову кризу.

- Півроку тому керівники клубу запевняли, що створюють команду європейського взірця. Все залишилося в силі й ви прагнутимете вивести "Венту" на міжнародну арену?

- Так, це завдання надалі стоїть перед нами. Однак із наступного сезону в чемпіонаті Латвії змінюють регламент, запроваджують ліміт на легіонерів. Без іноземних футболістів буде дуже складно створити потужну команду. Якщо все-таки не введуть таких обмежень, то “Венту” можна вивести на європейський рівень.

- Олеже Романовичу, ЗМІ поширили інформацію про те, що в період фінансової кризи було важко назбирати 11 футболістів, які грали б за “Венту”...

- Ні, це неправда. Крім мене, Хацкевича, Налєпи та Беня, всі інші грали. Приміром, останню зустріч команда проводила за Кубок Латвії та здобула в тому матчі перемогу з рахунком 4:0.

- Які шанси у "Венти" ще цього сезону “зачепитися” в чемпіонаті держави за призове місце або здобути Кубок Латвії і таким чином вийти у єврокубки?

- Відстань до першого місця в чемпіонаті нам навряд чи вдасться подолати. А от закріпитися на другому або третьому до снаги. Так само, як і здобути Кубок Латвії.