14 червня 2005 12:04

Сборная Украины U-20: китайская головоломка


Сьогодні на чемпіонаті світу почнеться другий ігровий день. Для збірної команди України він є дуже важливим. Якщо сказати, що гра з Китаєм є в великій мірі ключовою, це буде означати, що ми просто констатуємо факт, що така гра відбудеться. На думку багатьох, після перемоги команди з „Піднебесної” над віце-чемпіоном Європи, та успіхом України в матчі зі збірної Панами, сьогоднішній матч визначить переможця групи. А може й дещо більше. Наприклад, продемонструє реальні можливості української юнацької збірної на цей час.

Безумовно, на чемпіонаті світу не може біти простих матчів. Природно, що кожна гра потребує чималих зусиль. Тим паче коли мова іде про гру з віце-чемпіоном Азії. Тому почнемо знайомство.

П’ять чемпіонатів
Про Китай можна говорити дуже й дуже багато. Його історія, культура, мистецтво та філософія май же не має границь. Про китайський футбол розповідати можливості менше. Про юнацький футбол у Китаї ще менше. Але у нього є своя історія, в тому числі, історія виступів на чемпіонату світу.

В перше вони дебютували в 1983 році у Мексиці, зайнявши лише третє місце в своїй групі. Стартовий матч на такому високому рівні вийшов для Китаю приголомшливим – поразка 0:5 від Аргентини. Потім була ще одна поразка від збірної команди, ще тоді єдиної Чехословаччини, – 2:3... Як говорять – за двох битих, одного небитого дають, й в третій грі китайці досхочу відплатили юним представникам Австрії за минули поразки – перемога 3:0.

На наступному чемпіонаті світу для старших юнаків, який до речі проходив в СРСР, китайці дісталися чвертьфіналу, де програли у Мінську нашій команді з мінімальним рахунком – 0:1. А в групових матчах, що проводилися в Баку, вони виступили значно краще у порівнянні з грою в Мексиці. Програв збірній команді все той же Мексиці – 1:3, вони потім перемогли родоначальників футболу англійців – 2:0, та Парагвай – 2:1.

Після доволі вдалих виступів юнаків з Далекого Сходу у 80-х роках минулого сторіччя, в історії китайського юнацького футболу наступила велика пауза. Лише після 12 років „мовчання” китайська футбольна зброя заговорила на чемпіонаті в Малайзії, в 1997 році. Виступаючи в групі С, китайці з початку мінімально програли США – 0:1, а потім зіграли в нічию з майбутніми учасниками півфіналу: за підсумками чемпіонату четвертою командою – збірною Гани, та бронзовим призером Ірландією: обидва рази 1:1. Як слідство лише четверте місця в групі поруч з дуже пристойними результатами гри на тлі успіхів суперника.

А ось в четверте юнацька збірна команда Китаю виступаючи на чемпіонаті світу ФІФА зустрілася з українцями, які дебютували на такому високому міжнародному рівні в історії незалежного футболу нашої країни. До 1991 року українці у складі збірної СРСР становилися чемпіонами світу, срібними призерами чи визнавалися як Володимир Безсонов, кращим гравцем чемпіонату 77.

Тоді наш сьогоднішній суперник зіграв з нами в нічию 0:0, переграв збірну Сполучених Штатів Америки – 1:0, відповідь за Малайзію, та поступився чилійцям – 0:1. Як підсумок третє місце в групі та путівка до 1/8 фіналу, яка дорівнювала білетам до дому з відстрочкою дати вильоту.

Справа в тому що в першому раунді плей-офф на Китай очікувала збірна Аргентини, країна організатор тогорічного чемпіонату та майбутній чемпіон світу. Але лише за 11 хвилин до закінчення основного ігрового часу команда Аргентини забила переможний гол, та підтвердила дату вильоту до дому представників „Піднебесною”. За підсумками цілком пристойна поразка – 1:2!

Говорячи про статистику виступів збірної Китаю на юнацьких чемпіонатах світу слід в першу чергу звернути увагу на той факт, що якщо вони й програвали зустрічі, то тільки з мінімальним рахунком за винятком дебютного для себе чемпіонату 83. Але й перемоги китайців не виблискують великою кількістю голів. Так що сьогодні, судячи з цієї статистичної інформації, на нас не очікує злива голів... Якщо одна з команд переможе, то з мінімальним рахунком. Але прогнози, як відомо, річ невдячна. До того ж, як говорив Валерій Лобановський: „Футбол річ непередбачена”.

Шлях до Нідерландів
Тому перейдемо до найближчої історії Китаю, шляху цієї збірної на чемпіонат світу 2005. У відбірному турнірі чемпіонату Азії, який слугував стартовим майданчиком до Нідерландів, приймали участь 42 збірної команди.

Китай, на першому етапі грав з Гонконгом, перемога – 2:0, та з Гуамом – 8:0. Питань не виникло. Далі почалася заключна частина відбору до Голландії – фінал чемпіонату Азії.

У групі В Китай спочатку зіграв в нічию з Іраном – 0:0, потім переміг Індонезію – 5:1, та Катар – 1:0. У чвертьфіналі поверженими опинилися малайзійці, яки у себе приймали ці змагання – 2:0. У півфіналі команда Сирії – 1:0. А от у головному матчу на Китай очікувала поразка – 2:0, від збірної Південної Кореї. Але путівка до чемпіонату світу та білети до Королівства Нідерландів вже були у кишені збірної команди Китайської Народної Республіці.

Безпосередню підготовку до чемпіонату світу збірна Китаю почала з турніру в Катарі, на початку січня цього року. Там вони знов зустрілися з принциповим для себе суперником командою Кореї, та в цікавому поєдинку, в якому привалювали командні швидкості, поступилися з мінімальним рахунком – 2:3. Потім на Китай знову очікувала поразка, цього разу від Норвегії – 2:1. Ця гра потребує одного уточнення: Норвегія приїхала на турнір командою 1984 року народження... В третьому та останньому поєдинку Китай вдруге в своїй історії зустрівся з Україною та програв – 2:1. Наша збірна команда теж не була чистою збірною 1985 року народження... Але більшість становили саме вони.

З складу команди, що грала в Катарі, з Туреччиною, у першому матчі збірної Китаю на чемпіонаті світу, на поле вийшло усього п’ять гравців. Цілком напрошується висновок, що у збірній відбулися серйозні зміни. Федерація футболу Китаю запросила до команди нового наставника з Німеччини.

Екхард Краутцун
Екхард Краутцун почав свою тренерську кар’єру в далекому 1968 році, коли йому виконалося тільки 27 років. За цей час він працював з національними збірними командами Кенії, Канади та Тунісу. На рівні футбольних клубів у 1977 році повернув „Мюнхен 1860” до Бундесліги та в 1996 виграв національний кубок Німеччини з „Кайзерслаутерном”. Він змінив на посту головного тренера збірної Китаю до 20 років пана Йін Тієшенга.

Вже з середини квітня збірна під керівництвом німецьких спеціалістів почала проводити цілеспрямовану підготовку до чемпіонату світу 2005 в Європі – Австрії, Німеччині та Іспанії.

Хронологія ігор:

19.04.2005 Штутгарт Кіккерс – Китай 0:0
23.04.2005 Канада – Китай 0:2
26.04.2005 Австрія – Китай 2:1
29.05.2005 Швайнфурт (юнаки) – Китай 0:2
04.05.2005 Фрайбург (юнаки) – Китай 1:3
11.05.2005 Німеччина – Китай 2:2
22.05.2005 Коннектикутський університет – Китай 0:1
24.05.2005 Нюрнберг (юнаки) – Китай 1:6
25.05.2005 Карлсрує (юнаки) – Китай 1:3
31.05.2005 Баварія (юнаки) – Китай 0:2
05.06.2005 США – Китай 0:2

Таким чином, збірна Китаю на протязі півтора місяця провела 11 контрольних матчів з суперниками різного рівня, програв Австрії та США, зіграв в нічию з Німеччиною. Сам по себе напрошується висновок – тренерський штаб проводячи акліматизацію, паралельно набивав „руку” китайським гравцям на європейський манер. Саме через велику кількість тестових поєдинків Екхард Краутцун, на мій погляд, підводив свою команду до чемпіонату. Практично ідеальна система підготовки.

В першу чергу слід підкреслити, що така довгострокова програма забезпечує можливість, якщо знати як, підготувати команду в функціональному плані на дуже високому рівні. Одночасно вирішуючи завдання щодо обкатки та притирки командного механізму. То б то слід говорити про таку низку сильних сторін збірної Китаю, як: функціональна готовність, налагоджені командні взаємодії та здібність гравців надійно й ефективно діяти підпорядковуючись обраній тактиці гри й таке інше. Річ в цьому контексті може йти про варіативність тактичного малюнку команди в залежності від рівня суперника та становища на полі (результату на табло). Разом з цим – про демонстрацію великих командних швидкостей та можливість побудови системного пресингу та інше. Саме це можна було побачити в грі проти Туреччини.

Водночас, довгострокова система підготовки далеко від дому не може не сказатися на психологічному стані гравців. Хоча на думкую спеціалістів з командою Китаю працює психолог. Тільки одна деталь. Перед грою з Україною китайці не мов зникли з готелю. Залишилися лише китайські журналісти. Ймовірно, що тренерський штаб команди побудував розклад збірної таким чином, щоб уникнути зайвих зустрічей з українськими футболістами, яки перед матчем з ними можуть відбиватися на психологічному стані футболістів. Додам, що перед матчеве тренування Китай проводив за зачиненими дверцями...

Експрес аналіз
В свою чергу, експрес висновки за підсумками першого матчу Китаю на цьому чемпіонаті має такий вигляд. Почнемо за лініями.

Воротар: У відсутності основного голкіпера збірної усе навантаження випало на долю Черг Яанга, до речі саме він захищав ворота збірної в Катарі в грі з українцями. Першу гру чемпіонату він відстояв доволі впевнено. Але пропущений гол у матчі з Туреччиною слід у рівних долях поділити між діями захисників та самого воротаря.

Захист: Антропометрія захисників збірної Китаю може налякати будь кого: практично усі захисники мають зріст за 185 см. Виключення становить тільки Тан Вангсонг, який відкрив рахунок у першому матчі. Його ріст становить тільки 180 см. При цьому серед оборонців команди саме він є самим рухливим та швидкісним. Ці характеристики ні як не стосуються його колег. Річ йде про те, що проти швидкої атаки китайці діють невпевнено. Й американці, що грали з ними 5 червня з повна цим скористалися, забивши два м’яча. Німецький наставник китайської команди в своєму після матчевому інтерв’ю, що мала місце на його батьківщині, на цей момент зробив окремий наголос.

У той же час по ходу гри проти Туреччини китайська команда доволі легко проводила зміни у структурі захисту: граючи в лінії за допомогою трьох чи чотирьох гравців, чи використовуючи схему з ліберо, чи діючи з двома захисниками, яки персонально грають проти окремих форвардів суперника.

Півзахист:
Антропометрія середньої ланки має цілком нормальні значення. Разом з цим швидкісні дані півзахисників заслуговують уваги. Швидка команда гра – це грізна зброя Китаю. Слід також відзначити, що після грі з США тренер нашого суперника підверг жорсткої критики гру команди в півзахисті, пообіцявши журналістам знайти вихід та нові рішення. На мою думку це йому вдалось.

Півзахист у грі проти Туреччини був мобільним та виконував великий обсяг роботи на полі. Заслуговує на окрему увагу гра опорного півзахисника Пенг Куі. Разом з цим збірна Китаю, по ходу матчу відкриття в групі В на початку, у першому таймі, грала з чотирма півзахисниками, що в деякій мірі обумовило використання атакуючого малюнка гри, а у другому таймі півзахист додатково наситили ще одним гравцем та відмовились, за для підвищення надійності в захисті, від одного нападника, граючи другу половину гри тільки з одним форвардом. Таким чином, середня ланка нашого суперника має ключове значення в його структурі гри, що не є відкриттям у футболі... Але є слушним зауваженням стосовно малюнку гри Китаю в матчі з командою Туреччини.

Напад:
Форварди в команді Китаю, за оцінкою більшості, швидкі та технічні. Це мабуть найсильніша ланка в механізмі китайської команди. Обидва нападника, що вийшли в стартовому складі заслуговують добрих слів. Окремо слід зазначити наявність в команді Донга Фанжио, який є гравцем знаменитого МЮ, який ще до початку чемпіонату отримав купу чудових відгуків від спеціалістів та журналістів. Його вихід на заміну значно підсилив гру команди у складному другому таймі...

Завершуючи експрес аналіз слід додати, що окрім здібності швидко переходити від оборони до атаки китайська збірна небезпечна при розіграші стандартів. Разом з цим, якщо грамотно діяти при розіграші кутових чи штрафних вже у воріт суперника, можна скористати слабкістю китайського захисту, який як правило при розіграшу стандартів діє не по ситуації, то б то не аналізуючи направленість дій суперника, а по конкретним персоналіям. Тому варіанти виконання стандартних положень, коли одна група гравців може увести за собою захисників, та, таким чином, забезпечити плацдарм для виконання удару по воротам, може спрацювати.

В загалі важко спрогнозувати яку тактику на гру обере Екхард Краутцун. Якщо вирішить задовольнитися нічиєю, з стратегічної точки зору це виглядає цілком виправдано, то обидві команди можуть ув’язнути в довгостроковому розіграшу м’яча в центрі поля без особливих загроз... Слід в цьому контексті зазначити, що наш суперник залюбки використовує тактику дрібного фолу, за для погашення командних швидкостей опоненту. В матчі з Туреччиною Китай мав в своєму активі 32 порушення правил...

Якщо в свою чергу наша команда обере гостро наступальну тактику, яку ми в значній мірі використовували в першій грі з Панамою, то разом з можливістю організовувати ефективні багатоходові комбінації, можна наразити себе на небезпеку, у разі неминучих помилок в атаці, швидкої відповіді з боку суперника у вигляді проникаючих атак через не дуже насичену при використанні такої схеми гри оборони... Але все це поки що домисли. Гра покаже, хто найбільш вдало використав час для відновлення сил, та вивчення гри суперника. У будь якому випадку, переможе той, хто знайде гармонічні рішення в грі, та краще скористається з реалізації індивідуальної майстерності.

Залишається побажати успіху нашим гравцям, та вдалих рішень під час гри. Вони дуже знадобляться при вирішенні китайської головоломки.