11 червня 2005 14:40

Сборная Украины будет играть на чемпионате мира по новым правилам


Учора, двома матчами в групі А стартував юнацький чемпіонат світу ФІФА Нідерланди 2005. Збірні команди Беніну та Австралії розійшлися миром – 1:1, а у місті Керкраде господарі чемпіонату переграли з мінімальним рахунком команду Японії – 2:1. Сьогодні у боротьбу вступить й Україна, яка напередодні спробувала на „смак” газон головного стадіоні чемпіонату „Galgenwaard”...

Варто підкреслити, що ФІФА досить ретельно побудувала розклад передматчевих тренувань. Нашій збірній для заняття призначено 10 червня з 18:00 до 18:45. Але ще 6 червня тренерський штаб української команди спробував провести переговори з ФІФА з метою перенесення офіційного тренування на першу частину дня. Двічі піднімалося це питання й двічі представники ФІФА толерантно давали зрозуміти, що їх рішення є остаточним.

Коли команда України прибула у п’ятницю ввечері на стадіон, знову довелося зіштовхнутися з суворими правилами організаторів змагань. Наші футболісти залишили роздягальню на стадіоні футбольного клубу „Утрехт” за 9 хвилин до початку тренувань. Поле стадіону було вільним, але відповідальна особа, що, як з’ясувалося, пам’ятає гру „Динамо” в Утрехті у вересні 1985 року й зокрема Олексія Михайличенко, заборонила виходити на поле раніше призначеного часу. Нашій збірній довелося розпочати тренування за межами поля. На щастя, наявність бігових доріжок навколо газону дозволяло це зробити. В свою чергу, все той же представник дирекції чемпіонату світу наполегливо й чітко зупинив бажання українських футболістів залишитися на полі хоча б трохи 45-ти хвилин. Як наслідок суворого дотримання правил, останні бігові вправи українські футболісти завершали знову за межами головного газону турніру. Але й тут ми вимушені були просити додаткові хвилини для завершення серії вправ нашими футболістами, адже за розкладом ФІФА на полі мали з’явитися футболісти Панами. На щастя представник ФІФА, цього разу, пішов назустріч, здебільшого через згадку про Олексія Михайличенка...

До речі, збірна Панами проводила закрите передматчеве тренування. Регламентом чемпіонату кожна команда має право тільки на одне закрите тренування. Всі інші повністю відкриті, особливо для представників ЗМІ. Таким чином, спроба нашого тренера Олександра Іщенка відкрито залишитися на трибунах стадіону Galgenwaard призвела до того, що йому дипломатично запропонували залишити стадіон. Український наставник, який має неабиякий досвід проведення „секретних” футбольних місій спокійно прийняв це рішення... й пішов до однієї з VIP лож, де у спокійній атмосфері європейського комфорту створеного для футбольного глядача дивився в повному обсязі тренування нашого суперника.

В цьому контексті, на мій погляд цікавим буде розповісти читачам офіційного Інтернет-сайту ФФУ про зміни в Правилах Гри, котрі були прийняті ФІФА напередодні початку чемпіонату світу.

Одразу по прибуттю української збірної до Нідерландів спеціальний представник ФІФА передав футбольній делегації України Циркуляр ФІФА, датований 17 травням цього року за № 968. В ньому викладені основні зміни, що відбулися в Правилах Гри за рішенням спеціального органу ФІФА IFAB, на своєму щорічному засіданні в Валє Гламоргані, що знаходиться в Уельсі, 26 лютого 2005.

Зупинимося на основних нововведеннях. В першу чергу поговоримо про Правило №15 щодо введення м’яча із-за бокової лінії поля. Відтепер перед гравцем, який вводить м’яч у гру, суперник чи суперники можуть розташовуватися на відстані не менш як 2 метра! Як що правило порушується, то правопорушник футбольного законодавства отримає попередження у вигляді жовтої картки, без попередніх вмовлянь з боку арбітру матчу. Після цього покарання гра знову продовжується вкиданням м’яча із-за бокової лінії поля.

При цьому є місце й для невеличкого послаблення цього Правила. Якщо м’яч одразу після виходу його за бокову лінії поля вводиться у гру, то опоненту чи опонентам дозволяється знаходитись на відстані до 1 метра від гравця який проводить вкидання. Але якщо з’явилася пауза в грі, то треба чітко слідкувати за дотриманням дистанції.

Ще одне серйозне нововведення стосується Правила 12 – Фоли та Неналежна поведінка

Наступні пропозиції затверджені ФІФА як нові рішення IFAB:
Якщо арбітр зупинив матч і призначив вільний удар, то будь-який гравець команди, що порушила Правила Гри, спеціально доторкнеться до м’яча, затримуючи поновлення гри, має бути покараним жовтою карткою. Ця дисциплінарна санкція також застосовується до футболіста, що торкається м’яча, коли він опиняється за боковою лінією поля чи за лінією воріт (під час виконання кутового удару). Або коли гравець виймає м’яча з сітки воріт, коли його команда забила гол й призначається вільний удар від центру поля у виконанні суперників які щойно пропустили гол у свої ворота.

З цього приводу в готелі Mitland, 8 червня, відбувся спеціальний семінар ФІФА, який проводили представники Комітету арбітрів ФІФА з тренерами команд групи В чемпіонату світу ФІФА Нідерланди 2005. Стосовно останнього Правила 12 представник ФІФА порадив наставникам команд проінформувати футболістів, щоб вони після сигналу арбітра матчу не торкалися м’яча за будь-яких обставин, поки вони не отримають від арбітра пояснень з приводу того, яка команда продовжуватиме гру чи у чий бік призначено покарання. Тобто треба діяти як в гандболі, де за сигналом рефері, гравець одразу випускає м’яч з рук.

Ось як ФІФА пояснює необхідність введення цього правила:
Це чітка рекомендація припинити використання неспортивної тактики затримки часу гри, наприклад, затримки м’яча на декілька секунд чи викидання його в протилежний бік від суперника, який повинен розпочинати гру після сигналу арбітра про порушення правил. Дозволяючи, таким чином, команді, що у цей момент захищає свої ворота, навести порядок у захисті та підготуватися до продовження гри. Нове правило також призведе до уникнення позаігрових ситуацій спричинених боротьбою за м’яч, особливо після того, як одна з команд забиває гол, а та команда, що його пропустила, намагається затримати розіграш м’яча від центру поля, щоб виграти час. Відтепер такі дії каратимуться жовтою карткою.

М’яч, що опинився в сітці воріт повинен відразу бути спрямованим до центру поля гравцями команди, що пропустили гол. Якщо виникне затримка – жовта картка. Якщо гравець команди, яка щойно забила гол спробує взяти м’яч у руки – жовта картка. Закон є суворим, але це закон.

Ще одне нововведення знову стосується Правила 12 – Фол та Неналежна поведінка футболістів. Йдеться про так звану атаку суперника ззаду, що володіє м’ячем. За існуючими рекомендаціями, якщо така атака несе в собі серйозну загрозу здоров’ю футболісту й може призвести до отримання їм травми, то таке порушення карається червоною карткою.

Відтепер небезпечна атака суперника, яка несе у собі загрозу нанесення травми зпереду чи збоку, а не тільки ззаду, каратиметься червоною карткою. Гадаю, додаткових пояснень з приводу введення в дію цього правила не потрібно. ФІФА наполегливо продовжує боротьбу проти грубощів на футбольному полі.

Усі зміни до Правил Гри, які викладені в Циркулярі ФІФА №968 вводяться у дію з 1 липня 2005 року. Але ФІФА прийняло спеціально рішення стосовно того, що на чемпіонаті світу Нідерланди 2005 вони починають діяти вже з першої гри. Тож для нашої команди у суботу 11 червня вже починається, день, коли весь професіональний футбольний світ почне працювати за новими стандартами Правил Гри у футбол.

У день першої гри наша збірна проведе коротке тренування (протягом 45-50 хвилин), що розпочнеться об 11.00.