27 червня 2003 19:45

У сборных команд Украины будет современная учебно-тренировочная база


На минулому Виконкомі ФФУ було розглянуто і ухвалено, напевно, одне з найважливіших рішень футбольного року. 12 червня 2003 року підписано розпорядження Кабінету Міністрів України № 357 – р, яким затверджено план реконструкції та будівництва в м. Києві сучасних спортивних об’єктів на 2003-2005 роки. Серед них окремо стоїть будівництво навчально-тренувального комплексу підготовки юнацьких і юніорських збірних команд на базі НСК “Олімпійський”.

Федерація футболу України протягом тривалого часу розробляла ідею щодо створення центру підготовки юнацьких і юніорських збірних команд України. Якщо національна збірна під час проведення зборів досить комфортно почувається на медико-реабілітаційному комплексі київського “Динамо”, що у Кончі-Заспі, то молодіжним та іншим збірним доводиться підшукувати собі умови для підготовки до стартів. Здебільшого команди розміщуються на олімпійській базі, що неподалік від динамівської, також користуються гостинністю донецького “Шахтаря”, луцької “Волині”, полтавської “Ворскли” та інших клубів. Однак, за словами Григорія Суркіса вже приблизно за два роки столиця отримає власну базу для підготовки юнацьких збірних команд. комплекс, який буде створено в декілька етапів, передбачає:

- трав’яне футбольне поле з підігрівом;
- поле зі штучним газоном п’ятого покоління з підігрівом;
- тренувальне поле зі штучним покриттям;
- два футбольних майданчики для гри в міні-футбол за проектом Федерації футболу Норвегії.

Поруч буде споруджено готель з блоком харчування, який стане сучасним медико-реабілітаційним центром та центром підготовки спеціалістів футболу із сучасними навчальними класами. Спорудження такого футбольного комплексу має стати одним із центральних етапів у створенні в країні найсучасніших умов для підготовки і виховання футболістів, а також спеціалістів футболу. Орієнтовна вартість проекту – понад 7 млн. доларів США. Додамо, що нещодавно на засіданні Бюро ФІФА було затверджено список країн, яким найближчим часом буде надано допомогу з програми «Гол». У складі 24-х національних футбольних асоціацій, що увійшли до програми, 7 - європейських, у тому числі й Федерація футболу України, яка й фінансуватиме будівництво футбольного поля з синтетичним покриттям, підігрівом, освітленням, огорожею та трибунами зі службовими приміщеннями.

Президент національної федерації зазначив, що цей проект також спрямовано на те, щоб збільшити кількість полів зі штучним покриттям в нашій країні. “Хотів би звернути увагу Професіональної футбольної ліги країни на перспективу розвитку мережі штучних полів в Україні. Кліматичні умови України не дозволяють нам грати у футбол цілий рік на газонах із трав’яним покриттям.

На сьогоднішній день ФІФА схвалила проведення офіційних змагань на подібних газонах. Безумовно, у футбольному світі існує певна упередженість до такого покриття. Це пов’язано з тим, що перші варіанти штучних газонів були далекі від природного трав'яного покриття. Сьогодні в серійному виробництві знаходяться штучні газони четвертого і навіть п'ятого поколінь, що за своїми характеристиками дуже близькі до природного трав'яного поля. Водночас існують змішані футбольні газони - із природним і штучним покриттям. Таким чином, є великий вибір для вирішення проблем у наших кліматичних умовах.

Наш північний сусід – Росія - ретельно займається вирішенням цих питань. На сьогоднішній день 11 клубів прем’єр-ліги мають поля зі штучним покриттям. ПФЛ Росії вимагає, щоб до 2005 року усі команди першої і другої ліг поетапно підготували поля зі штучним покриттям.

На мій погляд, для вітчизняного футболу взяти за взірець досвід Росії - один з найбільш дієвих заходів щодо поліпшення якості самої гри. Поки наші футболісти виступатимуть у бруді, на снігу або на полях, схожих швидше на асфальт, ніж на трав'яні газони Європи, ми не можемо розраховувати на те, що в нас з'являться класні футболісти”, - сказав Григорій Суркіс.

Створеним на “верхньому” полі НСК “Олімпійський” футбольним “містечком” будуть регулярно користуватися професіональні вітчизняні клуби. Без сумніву, цей центр дозволить зробити нашому футболу помітний крок уперед щодо підвищення якості підготовки футболістів і спеціалістів футболу, - зазначив президент національної федерації. Він додав, що кошти з державного бюджету на будівництво цієї споруди не буде використано. Проектно-кошторисна документація комплексу надіслана до УЄФА, і найближчим часом Федерація футболу України повинна отримати першу фінансову допомогу для реалізації даного проекту. “З великим задоволенням хочу відзначити, що велику пайову участь у фінансуванні центру братимуть майже всі професіональні клуби країни разом з ПФЛ України. Вони люб’язно погодилися спрямувати на реалізацію проекту кошти УЄФА, які виплачуються вітчизняним командам за участь у Лізі чемпіонів за сезони 2000/2001, 2001/2002, 2002/2003 і в наступних сезонах”.

Таким чином, було затверджено рішення ПФЛ України і професіональних футбольних клубів країни щодо перерахування бонусів УЄФА на створення навчально-тренувального комплексу юнацьких і юніорських збірних команд з футболу. Вже найближчим часом на “верхньому” полі НСК “Олімпійський” розпочнеться будівництво ультрасучасної футбольної бази.