24 червня 2003 12:53

Петр СЛОБОДЯН: "Оболонь" свои очки добыла честно


Третя київська команда, що здобула право на продовження виступів у вищій лізі, набула насамперед Досвіду. Саме так, з великої літери, бо це досвід і прикрих поразок, і нелегко здобутих перемог, і просто змагальний. Але важливо, щоб цей досвід був ефективно використаний в наступному сезоні. А поки що враженнями про прем'єру в елітному дивізіоні ділиться головний тренер "Оболоні" Петро Слободян.

- По-перше, зазначу, що "Оболонь", дебютант вищої ліги, в умовах жорсткої конкуренції виявила характер і відстояла місце серед еліти. Це найважливіше.

- Петре Петровичу, на початку другого кола ви висловлювали намір боротися за місце в чільному десятку. Отже, завдання по ходу турніру змінилося?..

- Так. У другому колі ми втратили надто багато очок. Особливо це стосується матчів з "Кривбасом", "Олександрією" і "Таврією". Якщо з шістнадцяти можливих очок команда втрачає п`ятнадцять - це справжня катастрофа. Хоча були й хороші матчі, наприклад, з тим же "Динамо" в першому колі, обидві зустрічі з "Шахтарем". Інша річ, що в змаганні з гірниками ми не змогли здобути очок. Виграли й принциповий матч у "Ворскли".

- Як можна оцінити роботу селекційної служби в зимовій перерві?

- Зізнаюсь відверто: ми допустили дуже багато помилок. Орендовані гравці, насамперед Єрмоленко, Марущак і Целих, не пройшли з нами повноцінної підготовки і це позначилося на їхніх діях. Сподівались, що вони підсилять команду. Цього не сталося. Ми повертаємо їх до "Динамо".

- Які перспективи в Ігоря Скоби?

- Вважаю, що потрібен час, аби проаналізувати підсумки чемпіонату. Хоча, мабуть, він також повернеться до своєї команди.

Нам очевидно, що "Оболоні" конче потрібно підсилюватися в усіх ланках. Необхідно знайти результативного форварда, зміцнити напівоборону й захист.

- Що скажете про Ігоря Продана?

- Ігор може зіграти дуже добре, а може й "випасти" з командної гри. Іноді йому не вистачає психологічної врівноваженості. З ним потрібно працювати, бо можливості в хлопця є.

- Яких кадрових змін можна очікувати?

- Я прагну зберегти кістяк команди. Щодо нових придбань… Поки що тривають переговори з деякими виконавцями, тому казати щось конкретне ще рано.

- Яке фінансове становище клубу? І якого рівня гравців може придбати клуб для посилення команди?

- Фінансове становище достатньо стабільне. Клуб повністю розрахувався з гравцями за сезон. Щодо кадрової політики… Вона проводитиметься з огляду на можливості. Звичайно, "захмарних" сум витрачати не можемо. Але завжди вели і вестимемо надалі чесну кадрову політику. Скільки клуб обіцяє виплачувати гравцям за їх роботу, стільки вони й отримають. Керівництво клубу завжди тримає слово і прагне бути справедливим у стосунках з гравцями.

- Яка подальша доля Сергія Дітковського?

- Він уже виставлений на трансфер. За день-два питання буде вирішене.

- Якщо говорити про різні турнірні відрізки, то коли все-таки "Оболоні" було важче?

- Звичайно, в другому колі. На жаль, навесні команди занурюються в комерцію і "розчиняються" в договірних матчах. Я можу відверто й чесно сказати, що участі в договірних матчах ми не брали, але їх було дуже багато. Ми очки в матчах з "Металістом" і "Чорноморцем" узяли своїми силами. А наші суперники, на мій погляд, лукавили… Наприклад, у матчі "Волинь" - "Металург" (Запоріжжя) футболу, як такого, не було.

- Про це ви говорите відверто?

- Це всім відомо, інша річ, що про це ніхто не говорить уголос. Ми свої 28 очок взяли по грі і нікому нічого не дарували. Звісно, були прорахунки. Багато помилок допустили в обороні. Буває дуже важко, коли з гри одночасно "випадають" Черников і Ковалець, коли бракує оптимальної готовності Терещенку… Але це футбол, і з тим, що відбувається навколо, порівнювати не можна. Ми - чесні перед футболом і воліємо, щоб такими були й інші.

- Петре Петровичу, хто з резервістів у наступному сезоні може потрапити до "основи"?

- Якби очок у нас було більше, то ми задіяли б обдаровану молодь й раніше. Це будуть хлопці 1984 року народження. Можливо, Козеренко, Михайло Слободян, Овраменко, Назарук… Час покаже. І, звичайно, їхнє ставлення до справи.