16 червня 2003 14:53

"Арсенал" - "Динамо". Послематчевая пресс-конференция


Перед началом пресс-конференции пришедший раньше Вячеслав Грозный попросил, чтобы ему зачитали результаты остальных матчей 29-го тура. Также ему сообщили результат финального матча Кубка России "Спартак" - "Ростов". Грозный откомментировал это следующим образом:

- Спасибо. Я видел. Хоть один положительный результат. Все равно они мои - ведь я являюсь почетным членом фан-клуба "Спартака".

А почему в Киеве нет фан-клуба "Спартака"?

Я даже не знаю. Это скорее всего вопросы к клубу. Должен быть. Если фан-клуб "Динамо" Киев есть в Москве, то должен быть и фан-клуб "Спартака" в Киеве. В Москве "Динамо" любят, нормальное отношение и на Украине к "Спартаку".

После этого появился наконец-то Михайличенко и пресс-конференция началась. Михайличенко сразу отклонил все поздравления с чемпионством, заявив, что надо дождаться этого официально.

Алексей МИХАЙЛИЧЕНКО, главный тренер "Динамо".

- Концовка чемпионата всегда ответственна и очень тяжела для всех команд, которые борятся за выживание, за место в зоне УЕФА, за чемпионство, поэтому легкой игры мы ни в коей мере не ожидали. Одна из газет (по-моему, "Команда") написала, что опять мы услышим сегодня, что состав разбалансирован, но это правда. И если Вы хотите слышать правду, а не мои выдумки, то, наверное, надо исходить из этого: как собрать команду за два дня воедино, когда те игроки, которые поехали играть за свои сборные, решали очень важные задачи в своих командах и отдавали все силы - и физические, и психологические, и у нас остались фактически только Шацких с Гавранчичем и больной Ринкон, который тренировался всего лишь несколько дней? О какой сбалансированности физического и психологического состояния может идти речь? Каждый вернулся из своей сборной со своими проблемами. Не все выступили удачно. Это обязательно накладывает какой-то отпечаток. Говорили, что "Арсенал" играет не так хорошо как в первом круге, но сегодня я этого не почувствовал. Да, было видно, что команда не отличается свежестью, но желание, целеустремленность, сыгранность показали обе команды. Поэтому я благодарен "Арсеналу" за эту игру.

О своих ребятах я могу сказать только одно: груз ответственности, который лежит сейчас на футболистах, и особенно в этой игре, которая очень многое определяла, и когда каждый понимает, что от любого его движения, любого приема иногда зависит результат работы команды на протяжении года, поверьте - это очень тяжелый груз. Поэтому подходить к этому критически я бы не стал. В другой игре, более раскрепощенной, было бы все по-другому - что со стороны "Динамо", что со стороны "Арсенала". Поэтому здесь больших претензий предъявить нельзя. Главное, что боролись, старались, хотели и приняли и несли возложенную на них ответственность.

Вячеслав ГРОЗНЫЙ, главный тренер "Арсенала"

- По-перше я хочу поздоровити свого колегу з перемогою і команду "Динамо". Це спорт! Хтось повинен вигравати. І я дійсно згоден з Олексієм, що останні матчі чемпіонату досить напружені. Ще працюючи в "Спартаку", я стикався з тим, що в останніх 3-4 турах м'яч не йшов у ворота. Не могли аутсайдерів обіграти, програвали у Воронежі...М'яч був наче заколдований, не можно було зрозуміти, що вібувається.

Якщо казати про свою команду, то звичайно я результатом незадоволений. Я хотів взяти хоча би очко, тому що при однаковій кількості очок у нас, на жаль, гірша, ніж у "Дніпра" кількість перемог. Нічия нас влаштовувала. В принципі, до вилучення Орєхова можна було грати на позитивний результат. Після того, як не стало одного гравця, така класна команда як "Динамо" звичайно реалізує такі можливості. В мене немає претензій до гравців. Вони показали характер, вони непогано фрагментами комбінували. На жаль не змогли реалізувати це. Мацей Ковальчик повинен був, мені здається, віддати, а може його і збивали - з лави не можу сказати, треба подивитися - чи він був віддати Омельянчуку? Гусєв вискакував із глибини і мені здалося, що офсайду не було, але арбітру видніше. Ще було ряд моментів, де йшов останній пас... Так, звичайно, я можу сказати, що мало того, що в мене не грало чотири основні гравці - Іванов, Чернов, Окодува, Саркісян, так до того ж Кардаш, який не грав два чи три місяці, гіпс тільки зняв - теж гравець основного складу. Не грав Апхазава - він провів тільки одне тренування і я не ризикнув його у таку гру ставити, в нього ще болить група приводящих м'язів, на жаль. Не знаю, чи підведем ми його до матчу з "Шахтарем". В нас Коновалов максимум 15 хвилин може грати із-за травми спини. Я його випустив, думав, якщо буде стандарт, щоб він пробив. Може, поцілив би. Але то футбол. Мабуть, "Динамо" сьогодні сильніше. І ще раз можу його привітати, але в мене до хлопців не має претензій. Все, що могли, те робили. Наприклад, Ібанда зіграв перший матч у другому колі. А що мені було робити, кого мені було ставити? Клименко практично не грав в складі, Ібанда не грав, Орєхов не має ігрової практики - бачите, начіпляв жовтих карток, червону отримав - вже не допоможе нам. Мацей Ковальчик четверту картку отримав - також в Донецьку не буду грати. Це свідчить про те, що була бескомпромісна боротьба, і обидві команди хотіли виграти. Мені приємно, що гравці вчаться, в класної команди є чому вчитися. Я маю надію, що гравці засвоять уроки - мені на це хочеться надіятись. Жаль, що сьогодні не здобули очок - попробуємо виграти в Донецьку!

В'ячеславе Викторовичу, судячи з Вашого спічу, я зрозумів, що Ви не зовсім задоволені сьогоднішнім арбітражем, і впродовж цього сезону Ви кілька разів були ним незадоволені - як от на виїзді з "Таврією". Але сьогодні Ви дуже обережно про це говорите на відміну від попередніх випадків. Чому?

Я можу сказати, що після матчу з "Таврією" я більш емоційно про це казав, але по суті я був правий. Зараз я теж можу сказати про претензії не тільки по сьогоднішньому матчі - в мене є претензії до пана Годуляна, який судив матч у Полтаві, де було не зараховано два м'ячі, м'ячі, що перетнули лінію воріт, та не призначено три пенальті у ворота суперників. Ми подали плівку, ми подали на розгляд комісії, щоб вона оцінила дії Годуляна, але сьогодні він обслуговував матч в Донецьку за участю донецького "Металурга". Я можу сказати, що ми щонайменше десять очок втратили за вини арбітрів. В першу чергу я дивлюсь на себе - ми не забили м'ячі, які повинні були забивати, в першу чергу не арбітри винні. Винні ми: стільки моментів транжирити, скільки транжирили ми, звичайно, не можна. Але, об'єктивно кажучи, треба дивитись і на іншу сторону. Я не оскорбляю жодну людину, жодного арбітра - вони всі хорошої кваліфікації, дай Бог їм здоров'я всім, але можу сказати - найменше десять очок ми втратили з вини такого арбітражу, який видав Годулян у Полтаві.