8 червня 2003 18:41

Украина - Армения. Послематчевая пресс-конференция


Міхай Стойкіце, головний тренер збірної Вірменії:

- Вітаю українців із перемогою. Вони дуже хотіли виграти і до останньої хвилини вірили у себе. Саме тому я хочу привітати вашу команд, і побажати вигравати й надалі, і бути другими у нашій групі. І завоювати місце у Португалії.

На жаль сьогодні я програв. Але для нас це дуже гарний урок, і думаю, що на полі ми були рівні. Але - це футбол. Можеш виграти у перші хвилини, але програти в кінці. Йдемо вперед і будемо вчитися грати у футбол. Я хочу сказати, що таких уболівальників, як у Львові я ніде не бачив.

(було питання з приводу Саркісяна)

Саркісян дуже гарний гравець. Він грає у вашому дуже сильному чемпіонаті. Я знаю його добре, і думаю що Саркісян гідно представляє Вірменію.

Леонід Буряк, головний тренер збірної України

- Ми знали збірну Вірменії дуже добре, так як слідкуємо за цією командою дуже давно. І в Андоррі їх бачили, і в Вірменії. Зіграти до 70-ї хвилини без шансів для іспанців – це сама підготовлена команда за останній час. Перед цією грою ми опинилися у дуже важкій ситуації. У нас з різних причин вибули 8 футболістів, одні гравці основного складу, інші були на підході. Але я хочу подякувати футболістам, що вони проявили волю до перемоги. Було спекотно і гаряче. Ми сподівалися на цю перемогу – нам до того ж посміхнулася і вдача. Для вболівальників, я думаю, це був гарний матч, хоча й багато сил пішло. Інколи, я думаю якісь серцеві м`язи скорочувалися, частіше ніж це було потрібно. Але це футбол, ми хочемо багато чого змінити, але для цього потрібен час, але його немає. Деяких гравців ми хочемо спробувати на інших позиціях. Тим футболістам які нині у нас у розпорядженні, я висловив свою подяку. З цієї гри вони вийшли з гідністю. Приїдемо додому, подивимося гру, будемо розбиратися.

Ми сьогодні пропустили 3 голи, правий захисник Лужний грав у центрі захисту, а центральний захисник Попов справа. З чим це пов`язано?

У нас є проблема крайніх півзахисників. По тим іграм, які ми провели, Попов у Японії грав на цій позиції, і в клубі він схожі функції виконує. Кондиції же Олега дозволяють йому, і він робить все для цього, щоб грати, але легше йому проявити себе у середині захисту. У нас маса претензій до захисту. Ще раз говорю ми приїдемо додому і будемо розбиратися.

Наступний матч через дискваліфікацію пропустять Воробей та Лужний.

Для нас це ключові футболісти. Але радує те, що й Гусін і Тимощук на гру з Грецією приєднаються. Я думаю, що сьогодні гарну гру зіграв і Воронін, і Шевченко. Будемо перебудовуватися. Гра з Грецією виїзна, вона також для нас дуже важлива. Будемо готуватися до цієї гри.

Чому ми розпочали грати з трьома яскраво вираженими центральними півзахисниками лише з 60-ї хвилини?

В принципі, завдання завжди дається, а виконується вони чи ні, це вже зовсім інша справа. Нетиповий перший тайм, багато яких футболістів було важко впізнати. Коли розпочали програвати, то лише тоді розпочали грати у футбол. Я думаю, що найперше – це те, що дуже хотіли всі зіграти. І Шевченко хотів, і Ребров. Ми взяли Пуканича і хотіли його спробувати, але у цій “м`ясорубці”, ми вирішили, що повинні грати досвідчені гравці.

Можна більш детально по грі Горшкова?

Це справа кожного оцінювати того чи іншого гравця по-своєму. Я думаю, що у сьогоднішній грі він був одним з кращих на полі. Після того, що він отримав травму, у нього був розірваний м`яз стегна, він відновився. Його вклад у перемогу дуже великий.

Чи ви можете погодитися з тим твердженням, що збірна України - команда Андрія Шевченка? У першому таймі у Шевченка гра не пішла і...

Шевченко – це зірка європейського класу, і ми все будуємо навколо його. Ви не забувайте, що Шевченко зіграв дуже важкий сезон. Коли він летів сюди, у нього проблеми були. Потрібно розібратися. Одні подумали, що будуть якісь оргвисновки. Йому потрібно відпочити, щоб він привів себе у порядок. Нарешті щоб виспався. Він жодного тренування не пропустив, приїхавши у збірну. Він хотів грати, і це лідер збірної.

Сьогодні був такий тяжкий емоційно матч. Як на вашу думку це може вплинути на гру з Грецією?

З того досвіду, який у мене є. Другі ігри дуже важкі для збірної України. Багато втрачено сил, емоцій. Але й греки грають не з простим суперником – Іспанією. Це буде зовсім інша гра. У Львові хотілося виграти і показати якусь “картинку”, стільки глядачів прийшло на стадіон. Ми ще раз пересвідчилися, що Львів - це футбольний край, і тут повинна бути команда. Люди вболівали дуже сильно, і це дійсно був 12-й гравець, який дуже допоміг виграти.

На думку трибун, погано грав Воробей, у грі якого не було помітно. Ваша думка?

Якщо б всі грали, ні до кого б не було претензій, а Воробей доволі успішно грає всі матчі у клубі. І це, як і Шевченко, лідер збірної. Комусь це дається трохи раніше. І ті моменти, які у нього були при рахунку 0:0. Навіщо було так бити, виходити сам на сам і не забити... Для нас це була б велика фора.

Чи задоволені ви діями Сергія Закарлюки?

У принципі, його зняли, не тому що він дуже погано грав. Він свій вклад у перемогу також вніс. Це гравець збірної. Я з ним серйозно розмовляв, так як у нас були проблеми після гри з Японією. До нього ніяких претензій. Він повинен був забивати, але по майстерності я думаю, що це гравець збірної.

Чи вважаєте ви, що Реброва потрібно було замінювати раніше, а Венглинського випускати раніше?

Я б не хотів зараз порівнювати Реброва з Венглинським. Тому, що на даний момент Ребров приїхав за два останні роки у найоптимальнішому стані. Зіграв він чи не зіграв, але він дуже хотів зіграти. Звичайно досвід Ребров, до того ж він також із лідерів збірної, а у Венглинського я думаю все попереду.

Ви згідні з твердженням, що Дмитро Шутков зіграв свою не кращу гру?

Так. Звичайно. Цей м`яч, який забили (з далекої відстані - прим. авт.), він був звичайно красивий, але його пропускати було не обов`язково. Це такий м`яч, який забив на Кубок Хацкевич. З такої відстані, “щокою” м`ячі не забиваються. Але це футбол. У стані такому у якому він був, у мене не було причин його не ставити у ворота.

Скажіть про гру Лужного?

Це взагалі не зрозумілий випадок. Такий досвідчений захисник не має права так грати. Але це сталося. Він хотів зіграти у своєму рідному місті, і по тренуваннях у нас не було причин його не ставити. Будемо розбиратися. Такі м`ячі у дитячому садку забивають. Вони нам дуже дорого давалися, а нам забивали наче на тренуванні.

Чи ви за свою кар`єру гравця, пам`ятаєте такі напружені матчі?

Багато таких матчів було.