17 березня 2003 23:10

Леонид БУРЯК: "Кроме Лужного все здоровы"


Стартовий поєдинок чемпіонату Росії в Пітері викликав великий інтерес не лише уболівальників, але й фахівців. Одним із тих, хто відвідав цей матч, був наставник збірної України Леонід Буряк. По завершенні зустрічі, яка принесла перемогу господарям - 2:1, Леонід Йосипович відповів на запитання власного кореспондента "УФ" у Санкт-Петербурзі.

- Що привело вас на стадіон?

- У "Зеніті" виступає Олександр Співак, про якого дуже добрі відгуки у пресі. Ось ми і вирішили переглянути його в дії, адже цей гравець є кандидатом до національної команди. Як відомо, 29 березня збірна України проведе відбірковий матч чемпіонату Європи проти іспанців. Тож нам необхідно визначатися зі складом.

- У деяких російських клубах також грають українські футболісти, але ви зупинили свій вибір на поєдинку "Зеніт" - "Сатурн-REN TV"...

- Справді, я хотів пересвідчитись на власні очі, що являє собою той же "Спартак". Але наш тренерський штаб розділився таким чином, що я вирушив до Пітера. У "Зеніті" також є на кого подивитися, до того ж, уже давно не був у цьому місті.

- Яке враження справив Співак?

- Гадаю, Олександр був одним із найкращих на полі в складі "Зеніта". Уже сам той факт, що він є капітаном команди, досить промовистий. Співак став стабіль-нішим, очевидно, що він у "Зеніті" - лідер.

- Чи є у нього перспективи бути викликаним 29 березня на матч з Іспанією?

- У нас є можливість переглянути ще один тур. Поки що ми визначаємося лише в питанні легіонерів і вважаємо, що Співак - один із реальних кандидатів на місце у складі збірної.

- Як нині триває підготовка до поєдинку з іспанцями?

- У нас уже стартував національний чемпіонат, у неділю відбувся вже другий тур після антракту. Легіонери готуються у своїх клубах. Пильно стежимо за усіма. І невдовзі до національної команди будуть викликані 22 кандидати.

- Про суперника маєте достатнє уявлення?

- Так, кілька разів бачили іспанську збірну, переглядали її на відеокасетах. Ця команда реклами не потребує.

- Як ставитесь до того, що збірна України деякі домашні матчі проведе за межами Києва?

- У Львові ми вже грали. Практика засвідчила позитивність цього рішення.

- Чи всі кандидати до збірної у боєздатному стані?

- У Лужного проблеми з ахілловим сухожиллям. Решта гравців здорові.

- Безумовно, вас не може не радувати той факт, що Сергій Ребров нарешті знайшов собі команду й почав виходити на поле?

- Ясна річ. Я був у Туреччині. Можу сказати, що ігровий рівень Сергія пристойний.

- А що могли б сказати про Шевченка?

- Андрій недавно переніс операцію, але головне, що він вилікувався. Загальновідомо, Шевченко - стрижневий гравець українців.

- Президент ФФУ Григорій Суркіс заявив, що не уявляє фінальну частину Євро-2004 без національної команди України.

- Я його підтримую. Хочу сказати, що докладемо всіх зусиль, аби потрапити до Португалії. Але поки що це лише розмови. Потрібен ще й результат.

Вадим ФЕДОТОВ.
(Власний кореспондент "Українського футболу").
Санкт-Петербург.