16 липня 2002 17:31

В.Грозный: "С удовольствием возьму в "Арсенал" Сычева".


В’ячеслав ГРОЗНИЙ: "ІЗ ЗАДОВОЛЕННЯМ ВІЗЬМУ В "АРСЕНАЛ" СИЧОВА"

Обидва іспити, які призначалися В’ячеславу Грозному на старті чемпіонату України, він витримав. Тепер починається процес створення команди, яка має здобувати очки. Напередодні поєдинків третього туру головний тренер "Арсеналу" дав ексклюзивне інтерв’ю "Українському футболу".

— В’ячеславе Вікторовичу, які ваші враження від футбольної атмосфери в Україні, від того, як вас зустріли вдома?

— Україна — футбольна держава, й для мене немає нічого дивного в тому, що на кожному матчі присутні понад десять тисяч уболівальників. Це свідчить про те, що їхнє ставлення до футболу залишається серйозним. Рівень футболу, звісно, зростає. Дві команди — "Шахтар" та "Динамо" — грають у Лізі чемпіонів, що має велике значення. Збірна України фактично в кожному циклі зупиняється лише за крок від участі у фінальній стадії чемпіонату світу чи Європи. Хочеться сподіватися, що наступний відбірковий цикл принесе успіх усім збірним держави, а клуби за цей час підвищать свій європейський рейтинг. Щодо того, як мене зустріли... Нормально. Об’єктивно й позитивно поставилися до мого повернення. Не було часу на розгойдування, його й зараз немає. Працюємо без вихідних, але це — нормальне явище. Для створення команди потрібно попрацювати. Ілюзій з цього приводу я не маю. Але матчі з "Шахтарем" і "Динамо" стали своєрідним лакмусовим папірцем, що висвітлили ті проблеми, якими треба перейматися в першу чергу.

— "Арсенал" провів велику селекційну роботу. Вона проходила винятково під вашим керівництвом?

— Частина її була проведена до мого приходу керівництвом клубу. На той час уже працювали селекціонер і деякі структурні підрозділи. Чекати вибору тренера клуб не міг, тим більше, що на цю посаду було з десяток претендентів. Мене запросили в той момент, коли я мав пропозиції з кількох країн, у тому числі з Греції та Туреччини. З одним із клубів я вже мав укладати договір у Москві, коли пролунав дзвінок з приймальні міського голови Києва Олександра Омельченка. Мене запросили на переговори, з яких я зрозумів, що мер серйозно ставиться до футболу й хоче бачити в місті не одну команду високого рівня, а три чи більше. Те, що зараз "Динамо", "Арсенал" і "Оболонь" грають у вищій лізі, тому підтвердження. Щодо безпосередньо "Арсеналу", я зрозумів, що тут є можливість працювати творчо, що організаційні питання будуть вирішені. Так, у команди немає тренувальної бази й багатьох інших аспектів, які потрібні справжньому професіональному клубу. Але є можливість створення чудової інфраструктури. І, зрозуміло, відповідної команди. За 10-20 днів її не зробиш. З 20 червня, коли ми стали до роботи, через команду пройшло майже сорок гравців, а залишилося з них небагато. Це наслідки того цейтноту, в якому ми опинилися. Гадаю, перед другим колом ситуація буде набагато кращою. Треба трохи потерпіти. Команда створюється три-чотири роки. Від нас ніхто не вимагає результату вже сьогодні, але я не розумію спортсменів, які виходять на матч без бажання перемогти. Можна не перемогти, але прагнути перемоги треба.

— Ви вдруге приїжджаєте в Україну, щоб очолити команду, яку треба робити з нуля. Це особливе призначення Грозного-тренера?

— Ні. Мені цікавіше працювати, коли є "основа" команди, й до неї додається кілька гравців. Набагато краще, коли вже є команда з належним мікрокліматом, а не тоді, коли його потрібно створювати. Щоправда, слід зазначити, мені подобається, як гравці "Арсеналу" ставляться до своєї справи. З ними цікаво працювати. Але, зрозуміло, це важче, ніж прийти в готову команду. Утім, маємо те, що маємо. І було б несправедливо по відношенню до футболу, якби в перших двох матчах ми перемогли "Шахтар" і "Динамо". Можливість перемогти "Шахтар" і, принаймні, не програти "Динамо" в нас була. Але я дивлюся на це не з позиції результату, а з точки зору якості гри, з позиції фізичних кондицій. Сьогодні моїх хлопців вистачає десь хвилин на 60-70 ігрового часу, тактичні дії найвищого рівня для нас поки що недосяжні... Багато над чим слід працювати. Та ж реалізація моментів: якби ми реалізовували хоча б половину з того, що створюємо, проблем не було б.

— Ви побачили на полі ту команду, яку зліпили за кілька тижнів. Але в голові, впевнений, ще тримаєте ту команду, яку кілька років готували разом із Романцевим. Кого з гравців "Спартака" вам найбільше не вистачає в "Арсеналі"?

— Я із задоволенням узяв би Сичова — хлопця, якого я привіз із Тамбова. Калиниченко, який у мене грав ще в "Дніпрі", також не був би зайвим. Багатьох можна назвати, але це все нереально. Я хотів узяти Данішевського, та, можливо, ми ще його й візьмемо в оренду. Цей швидкий хлопець міг би допомогти "Арсеналові" й отримати собі ігрову практику на серйозному рівні.

— "Спартак" із "Арсеналом" пов’язує, окрім вашого імені, й ім’я Едуарда Цихмейструка. Його повернення до Києва неможливе?

— Думаю, ні. У нього довгостроковий контракт із "Спартаком". "Спартак" грає в Лізі чемпіонів, і просто так відмовлятися од такої команди та від цього турніру, принаймні, нелогічно. Він довго йшов до цієї команди, тож тепер має спробувати максимально реалізувати себе в ній.

— У вашій новій команді дуже багато молодих футболістів. Це свідомий вибір?

— Я у паспорт гравцям не дивився. Капітаном команди є 30-річний Коновалов, і працює він краще за багатьох молодих. Головне — ставлення людини до футболу. Чи готова людина жертвувати особистим заради футболу — ось головне питання. Хоча, якщо чесно, головна перевага молоді в тому, що вона ще хоче грати в футбол. У них ще очі горять, тож працювати з ними цікаво.

— Футбол на "пострадянських" полях дуже заполітизований. Це вам не заважатиме?

— Я намагаюся не втручатися у політику. Ми граємо в футбол. І будемо битися в усіх матчах. Намагатимемося грати на високому рівні, щоб здобути собі вболівальників, таких, які є в "Шахтаря" чи "Динамо". Нам потрібні саме вболівальники, а не політика. Якщо не грати в кожному матчі на перемогу, то звідки ж візьмуться класні гравці? Чим бойовитішим буде кожен матч нашого чемпіонату, тим вищим буде його загальний рівень.

— "Арсенал" це підтвердив, граючи з "Шахтарем" і "Динамо". Але планка піднята таким чином, що в усіх наступних матчах влаштує тільки перемога...

— А ми й з лідерами грали на перемогу. Не треба ділити команди на сильні й слабкі. Повірте мені, жоден матч не буде більш легким, ніж поєдинки з "Шахтарем" і "Динамо". І це добре.