6 липня 2002 11:31

Леонид БУРЯК: "На матч с Ираном привлечем наших лучших футболистов"


Вже майже за півтора місяці національна збірна проведе свій останній контрольний матч напередодні старту відбірного турніру ЧЄ-2004. Чим жив тренерський штаб у період літнього затишшя, та які плани на майбутнє ми вирішили дізнатися з перших вуст. Головний тренер збірної України Леонід БУРЯК люб’язно погодився відповісти на кілька питань.

- Під час внутрішнього футбольного затишшя тренерський штаб, як і футболісти відпочивав. – говорить Леонід Йосипович. - Однак ми тримали руку на пульсі: розмовляли з клубними тренерами, футболістами. Я був у Андоррі, де дивився матч господарів зі збірною Вірменії, переглядатимемо зараз матчі за участю “Шахтаря”, їдемо в Одесу подивитися за грою Мусолітіна. Також побуваємо в Білокам’яній на матчі “Спартак” – “Динамо”. Товариська гра 21 серпня проти збірної Ірану запланована згідно дати УЄФА, тож ми намагатимемося залучити до неї найкращих футболістів. Сподіваємося, що зіграємо оптимальним складом, якщо звичайно ж ніхто з гравців не травмується.

- А як щодо Реброва, якого “Тоттенхем” виставив на трансфер? Чи є підстави для занепокоєння його психологічним станом?

- Я не мав розмови з цього приводу з Сергієм, адже наразі його немає ні в Лондоні, ні в Києві – він у відпустці. Щодо його продажу, то гадаю це внутрішні справи клубу і мені не хотілося б про це говорити. Без сумніву, футболіст такої кваліфікації без команди не залишиться. Звичайно ж, ми занепокоєні тим, що він не грає і знаходить без ігрової практики. Але впевнений, що час все розставить на свої місця.

- А ви володієте інформацією про збірну Ірану?

- Це одна з найсильніших азійських команд, котра грала в матчах плей-офф ЧС-2002 так само як і наша збірна. Ми збираємо про цю команду інформацію і вже володіємо достатніми даними про стан справ іранців.

- Яке враження склала на вас збірна Іспанії на Чемпіонаті світу?

- Ми й до Мундіалю спостерігали за іспанською збірною – я двічі виїжджав на матчі за їх участі. Це команда, яка має свої позитивні і негативні сторони. Гадаю, що зараз немає збірної, з якою не можна було б грати на рівних. Важливим буде й те, хто очолить збірну Іспанії, в якому стані підійде команда до відбірного турніру Чемпіонату Європи, хто замінить лідерів команди Луїса Енріке, Фернандо Йєрро, Надаля, які висловилися про завершення виступів у збірній. Однак нам потрібно не чекати змін в тренерському штабі, а готуватися і працювати.

- Що, на ваш погляд, завадило іспанцям успішно виступити на ЧС-2002?

- Я не можу конкретно сказати вдало чи ні збірна виступила на Мундіалі. Гадаю, що вона посіла своє місце. Звичайно іспанці мали проходити Корею, однак кілька факторів, в тому числі й помилки арбітрів не дозволили це зробити. Однак мені особисто команда сподобалася. І хоча один матч був не схожий на другий, однак помітно неозброєним оком, що команда кваліфікована.

- Прокоментуйте, будь ласка, відставку головного тренера збірної Іспанії Хосе Антоніо Камачо.

- Його ніхто не відправляв у відставку. Він дотримався слова, яке дав напередодні старту Чемпіонату світу. Я згоден, що відставка тренера певною мірою впливає на футболістів, які починають з новою силою доводити свої претензії на місце в основі. Однак, все ж Іспанія втратила кваліфікованого і розумного наставника.