11 квітня 2002 10:05

Равиль САФИУЛЛИН: "Все для сборной, но не во вред клубам"


Після поразки в Румунії тренер збірної Леонід Буряк сказав: “Нам потрібно визначитися: або збірна, або боротьба за чемпіонське звання між двома клубами”. Здавалося б, одне іншому заважати не повинно.

Але, ймовірно, головний тренер мав на увазі те, що ПФЛ, мовляв, не пішла назустріч збірній і не перенесла тур чемпіонату з понеділка на неділю для того, щоб перша команда за півроку до початку відбіркової кампанії змогла провести перед товариським матчем додаткове повноцінне тренування.

Не будемо вдаватися у подробиці, що, наприклад, гравці “Шахтаря”, донецького і маріупольського “Металургів”, дніпропетровського “Дніпра” з Японії прибули лише в суботу, в другій половині дня. Візьмемо глибше: як би ПФЛ не старалася, на її адресу все ще летять гострі словечка. Спочатку лігу критикують за переноси у чемпіонаті, а тепер звинувачують за те, що не зважилася... ламати календар. Цей парадокс став приводом для розмови з президентом ПФЛ Равілем САФІУЛЛІНИМ.

– Равілю Сафовичу, нещодавно у пресі було опубліковано лист головного тренера національної збірної Леоніда Буряка з проханням про перенесення ряду ігор 15-го туру з 25 березня на 24 березня.
- Справді, 20 березня такого листа було надіслано на адреси ФФУ, ПФЛ, “Шахтаря”, донецького “Металурга” й “Динамо”. “Шахтар”, “Металург” і “Кривбас” (суперник у грі з гірниками) відмовилися грати 24-го, мотивуючи це тим, що програму підготовки до гри вже реалізують і внести до неї зміни в такі короткі терміни неможливо.

- А позиція ПФЛ?
- Позиція ПФЛ полягає в тому, що слід виконувати рішення, прийняті виконкомом ФФУ, який 10 лютого затвердив календар ігор.

- Але невже не можна було піти назустріч інтересам національної збірної?
- Назустріч інтересам збірної треба йти завжди, але до остаточного затвердження календаря. ПФЛ двічі на прохання комітету збірних команд вносила зміни в календар, що затвердила рада Ліги. Першого разу, коли ФФУ повідомила про проведення 21 березня гри з Японією, тобто у терміни, що не затверджені ФІФА для міжнародних ігор. При цьому нас запевняли, що 27-го (“офіційна” дата ФІФА) збірна не гратиме. І раптом, перед початком засідання виконкому ФФУ 10 лютого, де слухали питання про затвердження календаря, комітет збірних просить на 27 березня внести до календаря гру з Румунією. І тепер уже ФФУ гарантувала, що 15-ий тур відбудеться за календарем - 25-го, а футболістів до збірної викликатимуть 26-го. Ми попереджали, що перерва між іграми занадто коротка, що потім про це згадають і знову проситимуть скоригувати календар. Та Леонід Буряк заявив, що, оскільки в Румунії зробить ставку на легіонерів, то це не відіб’ється на внутрішніх змаганнях. На закінчення президент ФФУ запевнив, що більше змін у календарі не буде!

- І все ж вам не байдужа доля збірної?
- Я щиро зичу успіху нашій збірній. Але змінювати календар чемпіонату країни заради вдалого результату в одній товариській грі і можливого підвищення рейтингу на декілька пунктів вважаю не лише безглуздим, але, думаю, що це може призвести до негативних наслідків для збірної в подальшому. Стабільний календар - це те, що давно є в Європі й те, що у нас ніяк не приживається. Було зіграно лише один тур у другому колі, а ПФЛ ледве не примушували з різних причин змінювати календар. Життя показало, що і для нашої збірної, і для учасників Ліги чемпіонів постійне “коригування” календаря в минулому особливих успіхів не принесло, а от чемпіонату завдало серйозної шкоди (чого варті лише зимові ігри на засніжених полях). ПФЛ дехто дорікає у слабкій конкурентоспроможності чемпіонату, забуваючи при цьому, що стабільний календар – одна з умов якісної підготовки команд, а отже, і підвищення професійного рівня футболістів. Ми повинні частіше згадувати фразу, що стала вже крилатою: сильні клуби – сильна збірна.

- Як би ви могли коротко висловити своє ставлення до збірної?
- Усе для збірної, але не на шкоду клубам.

- Ще одна тема, яка у багатьох на устах і яку не можна залишити без уваги – стосунки ФФУ і ПФЛ. Федерація планує створення Координаційної ради президентів клубів вищої ліги – ПФЛ заперечує, ФФУ створює комітет професійного футболу – ПФЛ не підтримує це починання. Чому?
- Давайте за порядком. Координаційна рада виникла з тієї причини, що президенти клубів вищої ліги вирішили втрутитися в суддівство й інспектування, оскільки ті вийшли з-під контролю відповідних структур (це майже дослівна фраза з листа Координаційної ради раді Ліги). Президент ФФУ, що ініціював створення Координаційної ради, також неодноразово висловлював невдоволення роботою підвладних ФФУ підрозділів, щоправда, невдоволенням усе й закінчувалося.

- Виходить, є проблема, і президенти хочуть її вирішити. Що тут поганого?
- Річ у тім, що в методах вирішення президенти обмежені рамками норм ФІФА, за порушення яких до національної федерації може бути застосовано серйозні санкції.

- Тобто існують якісь заборони?
- ФІФА забороняє лігам (а ліга - це об’єднання клубів) втручатися у питання суддівства. Це - прерогатива лише національної федерації.

- Але наприкінці 90-х ПФЛ не те що активно втручалася, а керувала суддівством...
- …Тим самим порушуючи норми ФІФА і всі ці роки підставляючи федерацію під санкції, що могли бути застосовані в будь-який момент. Наша позиція в цьому питанні принципова: якщо відповідно до вимог ФІФА ФФУ відповідає за суддівство й інспектування, то вона і повинна займатися цим питанням, а не перекладати його на плечі президентів клубів, у яких своїх турбот вистачає.

- Виходить, усі стурбовані суддівством та інспектуванням, крім керівників відповідних комітетів ФФУ? Більше того, схоже, що фігури Татуляна і Дяченка на даний момент недоторканні. Чому?
- Виходить, вони потрібні тим, від кого залежить їхня доля у футболі.

- Тут ситуація зрозуміла. Перейдемо до наступного питання. Чому ПФЛ проти комісії з Чесної гри?
- А хто вам це сказав?

- Це випливає з висловлювань в одному з інтерв’ю першого віце-президента ФФУ Олександра Бандурка газеті “Команда”.
- Ми не проти комісії з Чесної гри. Ми проти створення нових структур, що дублюють роботу тих, які вже існують. У ФФУ є комітет з безпеки проведення змагань і справедливої гри. Очолює його відомий в минулому футболіст Стефан Решко. Скажіть, навіщо створювати ще одну комісію з Чесної гри? Знову чергове “ноу-хау”, щоб створити видимість боротьби з негативними явищами у нашому футболі?

На розвиток цієї теми зробимо невеликий екскурс в історію. Після створення у 1996 році ПФЛ тодішнє керівництво запропонувало всім учасникам змагань підписати Меморандум з Чесної гри. І його було підписано. Пам’ятаю, мало не поетичні оди присвячували цій події. Але ж той Меморандум ніхто не скасовував. Просто про нього тихо забули.

- Кажучи про потребу створення комітету професійного футболу, Олександр Бандурко послався на УЕФА, де теж є такий комітет. Це відповідає дійсності?
- Так, відповідає. Але Олександр Іванович “забув” додати, що в УЕФА це єдина структура, що відає питаннями професійного футболу. У нас же до вже існуючої (ПФЛ) створюють ще другу. Навіщо?

- А ПФЛ має потребу в такій допомозі?
- Ця “допомога” цілком прогнозована, і ми її не потребуємо. Найліпша для нас допомога – не нагнітати необґрунтовано обстановку навколо ПФЛ і не заважати нам працювати.