12 лютого 2002 19:43

Исполком ФФУ. Подробности.


Увечері, 10 лютого, керівництво Федерації футболу України зустрічало президента УЄФА Леннарта Йоханссона та виконавчого директора цієї ж асоціації Герхарда Айгнера, які вперше прибули в Україну з короткостроковим робочим візитом.

11 лютого європейські гості відвідали тренувальну базу та медико-реабілітаційний комплекс АТ "ФК "Динамо" Київ", де тренуються не лише київські гравці, але і національні збірні команди України. Після невеликої екскурсії, у прес-центрі комплексу відбулась робоча зустріч керівників УЄФА з членами Виконкому ФФУ та Ради ПФЛ України, яку відкрив президент ФФУ Григорій Суркіс. У своїй доповіді він зробив наголосив на роботі вітчизняних регіонів з розвитку дитячо-юнацького футболу. Йшла мова про впровадження уроку футболу в українських школах, та було підкреслено, що 35 відсотків вітчизняних шкіл проводять ці уроки на регулярній основі. У ході доповіді європейським гостям була продемонстрована спеціальна комп'ютерна програма для проведення занять з футболу.

Григорій Суркіс у своєму виступі акцентував увагу УЄФА на великій потребі в країнах східної Європи у футбольних м'ячах для забезпечення повноцінного тренувального процесу серед дітей та юнаків. Зокрема, він запропонував розмістити у Білій Церкві технологічну лінію по виробництву гумово-пластикових м'ячів. Говорячи про будівництво в Криму бази юнацьких збірних команд України він звернувся до керівництва УЄФА з проханням в сприянні щодо оснащення тренувального комплексу штучними футбольними полями третього покоління.

У доповіді президента ФФУ йшла мова і про будівництво у найкоротші строки Будинку Футболу в Києві, у якому змогли б розміститися не тільки усі служби ФФУ та ПФЛ, але і представництво УЄФА у країнах східної Європи та центр ліцензування тренерського складу цих країн під егідою європейської футбольної асоціації.

На зустрічі виступив міністр освіти та науки України Василь Кремень, який, зокрема, відмітив важливість впровадження уроків футболу у загальноосвітніх школах країни. Голова технічного комітету ФФУ Костянтин Віхров, який ознайомив присутніх зі структурою проведення ліцензування українського тренерського корпусу за вимогами УЄФА, зупинився на перспективах входження ФФУ до конвенції УЄФА про взаємне визнання тренерських ліцензій на континенті - "Jura Project".

По завершенні зустрічі з короткими промовами виступили поважні європейські гості. Технічний директор УЄФА Герхард Айгнер зокрема відзначив високий рівень організації футболу в Україні. Президент УЄФА Леннарт Йоханссон заявив, що при наявності такої інфраструктури українського футболу, вітчизняні клуби та збірні команди обов'язково повинні значно покращити свої досягнення на європейській арені.

У середині дня відбулась запланована зустріч Прем'єр міністра України Анатолія Кінаха з президентом УЄФА, виконавчим директором цієї асоціації та президентом ФФУ.

Вечором, 11 лютого, у клубі майстрів стадіону "Динамо" пройшла прес-конференція найвищих посадових осіб УЄФА для українських журналістів. Голова європейської футбольної асоціації відповідаючи на запитання ще раз зупинився на глибоких враженнях від професійного підходу до розвитку футболу в Україні. Леннарт Йоханссон також зауважив, що вітчизняний футбол швидко прогресує. Виконавчий директор УЄФА відповідаючи на запитання журналіста відносно перспектив України до вступу в "Jura Project" відмітив, що це питання знаходиться у стадії вирішення. До нашої країни повинні приїхати експерти технічного комітету УЄФА для більш детального знайомства з українською системою ліцензування тренерського корпусу. "Ми сподіваємося, що Україна найближчим часом приєднається до європейської тренерської конвенції, але окрім вашої країни у черзі до вступу зараз знаходяться ще 10-12 претендентів", підкреслив Герхард Айгнер.

Ранком 12 лютого делегація з УЄФА завершила свій офіційний візит до України.