18 листопада 2021 17:56
4

Коли звинувачувати можна лише себе. Як безславно підійшла до кінця кар'єра екс-динамівця Аруни Лукмана

16 червня 2020 року нігерійський півзахисник Аруна Лукман зіграв свій поки що останній матч у професійній кар'єрі.


Тоді екс-динамівець вийшов у стартовому складі "Арарату" на матч чемпіоната Вірменії проти "Лорі". Вийшов, і вже на 42-й хвилині покинув поле, щоб більше ніколи не зіграти у футболці вірменського клубу. Короткостроковий контракт добіг кінця, а продовжувати його ніхто не став.


Починаючи з сезону 2013/14, останнього повноцінного, який він провів у "Динамо", кар'єра Аруни стрімко котилася до закату, хоча на той момент йому було всього лише 24 роки…


Безуспішні оренди в "Говерлу", "Анжи" і "Астану", розрив контракту з "Динамо" і спроби працевлаштуватися хоч десь - ось і все, чим згодом запам'ятався вихованець академії "Монако", за якого свого часу кияни заплатили 1,5 млн євро.


У перший час після розставання з "Динамо" нігерієць активно намагався працевлаштуватися в Європі, побувавши на перегляді або провівши переговори з сербськими "Партизаном" і "Црвеною Звездою", данськими "Оденсе" і "Мідтьюлландом", румунським "Динамо" Бухарест, македонським "Вардаром", французьким "Лансом" і кількома шведськими клубами.


В цілому Аруна провів без ігрової практики на офіційному рівні практично два з половиною роки. Перші півроку він не грав ще після повернення в "Динамо" з "Астани" - тоді його не внесли в заявку на сезон.


А з січня 2017-го і по березень 2018 року Аруна якраз і намагався знайти собі нову команду, регулярно погоджуючись прибути на перегляд то в одну, то в іншу країну. І його спроби увінчалися успіхом. Правда, дуже короткостроковим.


Аруна підписав контракт з литовським клубом "Паланга", де практично відразу ж прописався в стартовому складі і отримав непогані відгуки від місцевих уболівальників і журналістів.


Але надовго нігерійця, який ніколи не славився дисципліною, не вистачило, і вже через кілька місяців керівництво "Паланги" прийняло рішення розірвати контракт з Аруною, який регулярно встрявав у скандальні ситуації і не бажав йти на компроміс.


Що ж, і знову почалися виснажливі пошуки нового клубу, який погодився б прихистити Аруну, який колись подавав великі надії, але так і не виріс в топ-футболіста. І такий клуб знову знайшовся. Вже через два місяці після розставання з "Палангою" нігерієць підписав контракт... з представником чемпіонату Тунісу "Татуїном".


Як ви думаєте, що сталося далі? Правильно: погравши буквально кілька місяців в цій африканській країні, і навіть встигнувши стати улюбленцем місцевих уболівальників, Аруна знову стає вільним агентом. По обопільній згоді сторін контракт був анульований.


Наступні півроку Аруна провів, намагаючись не тільки привести себе в нормальну фізичну форму, а й знову повернутися в Європу, де його агенти активно підшукували варіанти.


У грудні 2019 року офіційний сайт єреванського "Арарату" оголосив про підписання контракту з 29-річним нігерійським півзахисником Аруною Лукманом. І ця спроба нагадати про себе, як ми вже і відзначали вище, стала для нігерійця на даний момент останньою в його професійній кар'єрі.


Зігравши за "Арарат" всього 5 матчів, Аруна покинув клуб на правах вільного агента, і з тих пір остаточно зник не тільки з поля зору вболівальників і журналістів, а й з поля зору агентів і представників клубів.


Зараз вже 30-річний нігерієць перестав оновлювати свою сторінку в Instagram (останній пост був опублікований 121 тиждень тому), не дає інтерв'ю і всіляко намагається уникати будь-якої уваги до своєї персони.


Своє останні велике інтерв'ю він дав Lagos Television ще в грудні 2020 року, де розповів про перемогу на ЧС-2007 U-17 у складі збірної Нігерії, кар'єру в "Монако" і рівень футболу в рідній країні.


43 матчі (2 голи) - саме стільки зіграв за "Говерлу", "Анжи", "Астану", "Палангу" та "Арарат" (статистики щодо його виступів у складі "Татуїну" виявити не вдалося) Аруна після останнього офіційного поєдинку за "Динамо".


Кар'єра футболіста, який колись подавав великі надії, так і не вийшла на якийсь новий рівень, який дозволив би йому грати в одному з провідних європейських чемпіонатів. А кілька перших його сезонів в професійному футболі - у складі "Монако" і "Динамо" - одночасно були і піком його кар'єри. Кар'єри, після якої залишилася відчуття великої недомовленості…


P.S Можливо, ще й занадто рано говорити, що Аруна вже завершив свою кар'єру футболіста, і що він вже ніколи не повернеться. Але озираючись назад, є великі сумніви, що ми ще хоча б раз побачимо екс-динамівця на полі…

Хто це перекладав ??? Google перекладач?
У нас теж є свій доморощений Аруна, який фактично повторює долю нігерійця - Євген Чумак. Теж поміняв купу клубів, ніде довго не затримувався. Недавно, правда, дав відверте інтерв'ю, але якихось перспектив на краще у нього я не бачу. А жаль!
Жаль , талант у него был ....
Якщо позиція адміна - прорашківська, на сайт більше не буду заходити!
Позиція незмінна:
путін - @уйло!
рашка- агресор!
Уткін - на куй!