31 жовтня 2021 19:00
4

Навіщо компенсовувати, якщо не догравати цей час до кінця? Про суддівство Романова у матчі "Маріуполь" - "Динамо"

Не тільки гра київського "Динамо" залишила запитання після матчу 13-го туру УПЛ з "Мариуполем". Кияни спокійно могли зняти питання про переможця ще у середині другого тайму (виходи один на один Циганкова та Буяльського тільки чого вартують). Натомість, пропустили безглуздий гол у компенсований час, після чого змусили понервувати своїх уболівальників.


Та все ж у даному матеріалі хочеться поговорити не про гру "біло-синіх", а про деякі рішення головного арбітру зустрічі Віталія Романова. Кілька з них мали суперечливий характер і викликали обурення футболістів і тренерів "Динамо".


Зазначимо, що Романов отримав порцію критики за призначений пенальті у ворота "Ворскли" у кубковому протистоянні з "Вересом" 27 жовтня. Експерти вважають, що 11-метрового у тому епізоді не було. І добре, що те взяття воріт трапилося за рахунку 3:0 на користь полтавців і на підсумковий результат не вплинуло.


41-річний дніпрянин цього сезону вже відпрацював на шести поєдинках УПЛ. Також він був призначений на два матчі Першої ліги, два Кубку України, один кваліфікації Євро U-21 і один кваліфікації Ліги конференцій. Всього у 12-ти зустрічах він показав 63 жовті картки і 3 червоні. Тобто, можна констатувати, що Романов любить помахати картками. В Маріуполі він показав 5 жовтих.


Але повернемось до його рішень у протистоянні "Маріуполь" - "Динамо".


Рішення №1. Пенальті


Уже на 3-й хвилині арбітр переглянув відео та призначив пенальті у ворота "Динамо" за гру рукою Сидорчука. Сергій, мабуть, і сам розумів, що м'яч знайшов все-таки його верхню кінцівку, тому тільки похитав головою, але не сперечався.


Можна подискутувати, що саме м'яч влучив у руку, що наш капітан не виставляв кінцівку, і ще щось подібне. Проте варто вже звикнути, що в УПЛ за таке наші арбітри ставлять 11-метрові. Пригадати хоча б матч "Львів" - "Динамо" двотижневої давнини. Тоді Катерина Монзуль прийняла аналогічне рішення після гри рукою Віталія Миколенка. Тобто, певна послідовність таких рішень в українських рефері прослідковується.



Рішення №2. Влучання у руку Караваєву


На 13-й хвилині після навісної подачі з флангу м'яч влучив у руку Олександру Караваєву. Романов не свиснув. Не втрутився у цей епізод і VAR. Насправді, важко оцінювати, чи був гравець "Динамо" в межах карного майданчика, або ж за його межами. Та якщо VAR не втрутився - значить, був за межами.


Суддя розцінив, що Караваєв грав не навмисно, а просто допоміг собі руками, щоб вистрибнути. Плюс, знову ж таки, VAR пропустив цей момент, тому і розмірковувати про ще один пенальті не доводиться. Максимум арбітр би поставив штрафний удар.



Рішення №3. Свисток на перерву до закінчення компенсованого часу


До першого тайму Романов додав три хвилини. Значить, на те були причини. І тому зовсім незрозуміло, чому він не дав командам дограти ці три хвилини до кінця.


Якщо вже арбітр хотів свиснути раніше, то у нього була чудова нагода, коли динамівці перепасовувалися біля своїх воріт. Однак він зупинив швидку перспективну атаку киян, яку чітким пасом на Буяльського розпочав Шапаренко. Віталій уже перебіг центральну лінію, і тільки тоді Романов свиснув. Хоча у "біло-синіх" ще залишалося кілька секунд до закінчення доданих трьох хвилин, якщо вірити таймеру з трансляції на телеканалі "Футбол 2".


Футболісти "Динамо" обурилися, і дехто висловив рефері своє невдоволення. Вербич у підсумку отримав жовту картку. І все тому, що Романов відверто завчасно дістав свисток.


Відверто кажучи, рідко можна побачити, щоб арбітр не дав закінчити швидку атаку, якщо ще залишається час.



Рішення №3. Фінальний свисток до закінчення компенсованого часу



Подібне сталося і у другому таймі. Динамівці відбилися після кутового і мали перспективну контратаку на порожні ворота (Турбаєвський прибіг на подачу від кутового прапорця), але Романов дав свисток.


Щоправда, у цьому моменті рефері, швидше, правий. Він дав виконати кутовий, а коли кияни відбилися, то і завершив зустріч. Стверджувати, що Вітінью пробіг би дві третини поля за 3-4 секунди, не варто. Тим більше, що у центрі ще були захисники "Маріуполя".


Хоча тренери і футболісти "Динамо" і в даному випадку праві, що апелювали до Романова. Але той, очевидно, вирішив перестрахуватися і свиснути ще тоді, коли м'яч був на половині поля киян, а не так, як у першому таймі.



Усі скріншоти з трансляції на телеканалі "Футбол 2"

з якої це радості.Хай би менше радувались ,то все би вспіли
Ватель,
100 метрів людина біжить за скільки? За 10 секунд. Вітіньо зустрічає м'яч на відстан 40 метрів. За 4 секунди він би пробіг 40 метрів. Тобто до воріт залишалось би ще 40 метрів. Для технічного гравця пробігти і забити за 4-5 секунд не складає жодних проблем. Тому Романов прекрасно все усвідомлював.
Сховати
Чапыч, плюс Маріуполь забив мяч в доданий час, а тому судья мав додати ще як найменш 30 секунд
Чапыч, там ворота пустые были - вратарь "Мариуполя" слева на фотке. Этих 4 секунд вполне бы хватило, чтобы, ударив издали, мяч долетел бы до ворот.