2 квітня 2011 13:31
8

Сергей ДЕМИДОВ: "Олимпийский" будет лучше, чем варшавский стадион

Сергій Демидов віддав головній арені країни 34 роки життя! Пережив з нею Олімпіаду-80, барахолку в дев’яностих, кілька реконструкцій. За роки роботи пересварився з багатьма міністрами, але, зізнається, недарма. Другого квітня Сергій Сергійович святкує 67-річчя. Каже, найкращого подарунка,  а таким стане новенький «Олімпійський», чекати залишилося недовго. Про пам’ятні будні головної арени Євро-2012 іменинник  розказав в ексклюзивному інтерв’ю інформаційному центру «Україна 2012».

- Директором «Республіканського» 1972 року мене практично зробив … ляп мого попередника, - згадує пан Демидов. - За його керівництва стався казус під час легкоатлетичного матчу СРСР – США. Коли піднімали національні прапори стався збій, і урочиста церемонія перетворилася на посміховисько. Керівництво країни тодішньому директору цього не пробачило.

- Не боялися потрапити в подібну халепу?

- Працюючи керівником гігантської споруди, мусиш постійно бути зосередженим. Хоча всі ми не без гріха. Якось на стадіоні пропало освітлення – кішка залізла в трансформаторну будку, сталося замикання. Не забуду і нетверезого коментатора, який примудрявся називати команду «Пахтакор» таким чином, що походило на матюки. Він ще й дівчат з собою в коментаторську кабіну намагався провести! Історій вистачало.

- Не боялися відповідальності, заступаючи на «валідольну» посаду?

- Я вже мав певний досвід роботи – працював у ФСТ «Динамо». Коли прийшов на «Республіканський», він нагадував сільський стадіон. Розумів, що роботи там чимало. Взагалі, якщо ти прагнеш чогось досягти як керівник, то роботою треба жити. Не цуратися заглядати в усі куточки, намагатися розібратися в тонкощах процесу.  Робота мала бути налагоджена, як на атомних станціях. Інакше -  чекай біди. Особливо це стосується питань безпеки вболівальників.

- Звістка про те, що «Республіканський» прийматиме змагання Олімпіади, мабуть, додала безсонних ночей…

- Є що згадати. Реконструкцію тоді затіяли небачену. З бюджету уряд  виділив 23 мільйони доларів. Це зараз немає проблем з будматеріалами, а в ті часи за кожен цвях доводилося воювати. Хоча всі технології будівництва ми витримували. Спеціальний пісок для поля довго шукали, знайшли аж у Волгограді та десь в Грузії. Ліс возили з Сибіру. До речі, до лав компартії я вступив оддразу після Олімпіади. До цього не хотіли приймати – мій дід священиком був.

- Після розпаду Союзу руки не опустилися?

- Держава в ті часи  забула про стадіон. На початку дев’яностих вболівальники, очевидно, пам’ятають і базар на його території. Видовище не зовсім спортивне, але він дав нам змогу вижити. Наші робітники отримувати більш-менш нормальну зарплату.  Багато хто тоді сміявся, мовляв, барахолка на стадіоні. Хоча в багатьох містах світу біля спортивних арен є ринки. Інша справа, що все повинно бути цивілізовано. До речі, в радянські часи стадіон був самоокупним, адже тоді йому залишалося тридцять відсотків виручки за квитки. А за незалежності бардак почався.  Часто дзвонили зверху і вимагали надати комусь там стадіон в оренду для матчу чи концерту.

- 2006-го ви залишили роботу. Самі пішли?

- Терпець урвався. Мені завжди було важко працювати з керівниками міністерств та інших відомств. Та й багато хто не долюблював мене. Непростий маю характер. Завжди відстоював власну думку. Конфліктував, коли в справи стадіону вмішувалися некомпетентні люди. Один з міністрів кілька років тому збирався побудувати в Києві так зване «Олімпійське селище», хоча ніякої Олімпіади в Києві не планувалось. Була навіть історія, коли стадіон хотіли документально приєднати до Володимирського ринку. Як з такими людьми працювати? З міліцією часто сварився. Бувало, наставлят машин під стадіоном, людям не пройти…

- Слідкуєте, як «Олімпійський» причепурюється до Євро-2012 ?


- Не повірите, але з 2006-го там не був.  Про хід реконструкції дізнаюсь з преси. Буває, на машині проїжджаю повз арену, з вікна заглядаю, що там і як… Ще минулій владі якось пропонував послуги консультанта щодо реконструкції, готовий був поділитися досвідом безкоштовно. Але виявився непотрібним. Сьогодні доводиться консультувати російські компанії.

- А як оціните новоспечені українські арени?

- Хороші стадіони. «Олімпійський», думаю, буде кращим за стадіон у Варшаві. У львівського стадіону не саме вдале розташування. Хоча, наскільки пам’ятаю, стадіон «Баварії» у Мюнхені теж десь на вигоні знаходиться, але це не заважає йому заробляти.

- На відкриття Національного спорткомплексу підете?

- Не знаю. Запросять – піду. Я дуже люблю футбол, але дивлюсь його останнім часом по телевізору. За збірну переживаю. Не вистачає їй тренера-батька! Та й футболісти не завжди розуміють, що таке грати за країну. Завдання виграти Євро – 2012 сьогодні виглядає нереальним.

Розмовляв Сергій Ружицький

Ну не знаю. До реконструкции ходил на Лигу Чемпионов и на втором ярусе и за воротами нормально видно. А если сидеть в промежутке от ворот до ворот то вообще отлично. Лишних 10 м. погоды не делают.
Погано, що цей стадіон не дял футбола будують. Трибуни десь за горизонтом будуть як завжди. Видимість просто жахлива. Бігові доріжки і інші непортібні речі. Все це робить Олімпійський дуже незручним і поганим стадіном. І Донбасс Арена тут звичайно по всім параметрам перевершує напіврадянську реконструкцію. Нажаль. Будемо чекати, можливо Ігор колись побудує дійсно класний, чисто футбольний стадінон для Динамо. Бо на Олімпійському Динамо буде грати максимум 7-8 матчів у сезоні. Плюс Арсенал.
Сховати
ну так его как комплекс и под другие мероприятия строят, а не чисто под футбол, темюолее донбасс-арена - это чисто клубный стадион, а олимпийский - это гос стадтон на все слцчаи жизни, Динамо если будет там играть, то только за арендную плату
Погано, що цей стадіон не дял футбола будують. Трибуни десь за горизонтом будуть як завжди. Видимість просто жахлива. Бігові доріжки і інші непортібні речі. Все це робить Олімпійський дуже незручним і поганим стадіном. І Донбасс Арена тут звичайно по всім параметрам перевершує напіврадянську реконструкцію. Нажаль. Будемо чекати, можливо Ігор колись побудує дійсно класний, чисто футбольний стадінон для Динамо. Бо на Олімпійському Динамо буде грати максимум 7-8 матчів у сезоні. Плюс Арсенал.
та ладно корыто.. это стадион с историей, с определенной аурой, можно сказать даже с душой, так что хорошо что его не полностью снесли! Он будет одним из лучших современных стадионов Европы, но при этом будет помнить великие победы Великой Команды!
Шкода, що гірший ніж Донбасс Арена у Донецьку буде. Краще б новий будували, а не радянське корито реконструювали.
Сховати
Да ладно, будет лучше чем ДА! А по поводу "корыта", то это не "корыто", а "Olympic Style"!!!
Ну уж точно будет лучше донецкой миски)