8 листопада 2010 18:36
8

Йожеф Сабо: "У Рамоса в "Днепре" ничего не получится"

 "Я на навчанні у Голландії. Зателефонуйте у понеділок і поговоримо",- так відреагував на наше прохання взяти інтерв'ю Йожеф Сабо, екс-футболіст та тренер київського "Динамо". Ми витримали домовлену із Йожефом Сабо паузу і розпитали його не лише про навчання за кордоном, але й про тренерське майбутнє.

- Йожефу Йожефовичу, ви вже розміняли восьмий десяток літ, а все ще вчитеся...

- Так, я побував на тренерських курсах у Голландії. Там побували всі викладачі, які мають ліцензію на роботу з футболістами-юніорами. З України були зі мною Семен Альтман, Олег Базилевич та інші досвідчені фахівці. Вони також розуміють, що вчитися ніколи не пізно. Мене ж часто запрошують читати лекції. І щоб збагатити свій багаж знань, я поїхав до Голландії. Мені було цікаво подивитися, як у цій країні готують тренерів.

- Хто з авторитетних тренерів був вашим лектором?

- Відомих фахівців не було, зате лекції були дуже корисними. Свій досвід передавали нам викладачі, які навчають голландських тренерів юніорських команд. Було цікаво.

- І що нового ви для себе почерпнули?

- Я зрозумів, що у плані підготовки юніорів ми відстали від голландців. Там не буває такого, щоб тренер працював з дітьми, не маючи ліцензії. Вони стежать, щоб з молоддю працювали кваліфіковані викладачі. Прикро, та в Україні працюють з дітьми люди, які не мають відповідної ліцензії.

- А як щодо методики підготовки футбольних талантів?

- Вони по-іншому працюють з дітьми. Ось в Голландії до 13 років діти не змагаються у жодних чемпіонатах з футболу на великому полі. Вони грають у футбол 5 на 5, 6 на 6 або 7 на 7. Чому? Бо у такому футболі діти більше володіють м'ячем. Гра їм подобається. Таким чином дітей

заохочують до футболу. Натомість в Україні восьмирічних дітей тренують так, наче дорослу команду. Не можна так робити. Іще мені сподобалося, що голландські дитячі збірні (13, 14, 15 років) збираються кожного тижня!

Причому у всіх вікових групах існує перша і друга збірні.Таким чином голландці пильніше стежать за талантами.

- Пане Сабо, то найближче тренерське майбутнє ви поєднуєте із роботою в дитячо-юнацькому футболі?

- Так, я працюю у комітеті юнацького футболу. І моє завдання — змінити нашу школу на краще. Сучасна підготовка абсолютно неправильна. Я ж регулярно спостерігаю за тренувальним процесом в Україні і можу сказати, що наші тренери роблять все навпаки у порівнянні з Європою. Ось недавно побував в Іспанії і зміг в цьому переконатися. Моя мета — кардинально змінити розвиток дитячо-юнацького футболу.

Ця тема мене зацікавила, і я мушу ліквідувати наше відставання від Західної Європи.

- А як же робота з дорослими професійними клубами? Ви ще розглядаєте варіанти?

- Ні, поки що жодних варіантів не розглядаю. Українським клубам досвід тренера не потрібен. Прийшли керівники, яким байдуже хто і як тренуватиме їхню команду. Так не можна. Ось в "Дніпро" запросили іноземця. Згадаєте мої слова, у Рамоса нічого не вийде. Він отримує хороші гроші, в десять разів більше, аніж українські тренери. Іспанець привіз на заробітки свою бригаду тренерів. І я не вірю, що ця бригада краща, аніж наші Блохін, Протасов, Заваров, Дем'яненко чи Михайличенко.

Я тоже скептически отношусь к появлению Рамоса в Днепре, хотя был бы рад, если б тому удалось вывести Днепр на качественно новый уровень. "Я мушу ліквідувати наше відставання від Західної Європи" Браво, Йожеф Йожефович! Вот человек простых задач себе не ставит )
ну зачем так грубо, ты можеш его не любить, но для для нашего ДК он тоже сделал не мало. Просто игнорируй его!!!
Сховати
Да мне он пофигу вообще, ты пойми... Просто запарил всех критиковать, эксперт хренов! Чё он для нашего Динамо сделал??? Он со своим понятием "европейского" футбола несколько лет валил наше Динамо. Вспомни его гениальную селекцию, чего только стоит его "второй Месси" - Фаркаш, где он сейчас? И у него таких "вторых" штук 20 наберётся. Он просто бесдарь психованый. В его оправдание могу только заметить, что селекция могла быть диктована Величайшим Жлобом всех народов - Суркисом, с условием чё-то типа хорошее, но дешевле всего! Вот такой вот крик души моей...
Сховати
Сабо был сильным игроком, и сильным тренером. Для ДК он сделал очень много, почитай историю и перестань оскорблять людей, на этом сайте люди с такими высказываниями не задерживаются.
Старый маразматик...! Чё тут ещё сказать. Неудачник, выезжал на своих психоприпадках, при нём боялись плохо играть, только чтоб копыта не откинул в очередном припадке. Нихрена не шарит. Тупой, старый, маразматичный неудачник!
Ключові слова: "Ось в Голландії до 13 років діти не змагаються у жодних чемпіонатах з футболу на великому полі. Вони грають у футбол 5 на 5, 6 на 6 або 7 на 7." Правильно на 200%: на маленькому майданчику, де поряд багато опонентів, дитина краще вчиться азам техніки, праці з м'ячем. А у нас випускають на доросле футбольне поле, лупи м'яч і хекай за ним Ну а в іншому Йожикович як завжди
ага попрет!!! с их трансферной политикой всегда прет
Абсолютно прав Йо Йо. От того что тренер испанец, украинцы по-испански не заиграют. Разве что оставит Коноплю, Денисова, Назика, Селезня и Русола, а на все остальные позиции закупит легионеров. Вот тогда может и попрет.