22 травня 2024 14:23

Група юристів закликала ФІФА розібратися із ситуацією з правами людини в Саудівській Аравії, перш ніж віддати їй ЧС-2034: "Країна дуже не відповідає вимогам"

Правозахисники закликали ФІФА подумати про ситуацію із ЧС-2034 у Саудівській Аравії.

У жовтні 2023 року Саудівська Аравія заявила про намір провести турнір. ФІФА підтвердила, що країна стала єдиним претендентом на ЧС-2034. У березні Саудівська Аравія офіційно подала заявку на проведення турніру, ФІФА має затвердити її до 11 грудня.


Група юристів-міжнародників закликала ФІФА ретельно вивчити ситуацію з правами людини в Саудівській Аравії, перш ніж надавати право на проведення чемпіонату світу цій країні.


22-сторінковий документ було доставлено до штаб-квартири ФІФА в Цюріху від імені швейцарських юристів Марка Піта та Стефана Веренберга, а також британського адвоката Родні Діксона. Вони запропонували спільно з ФІФА розробити план дій та провести моніторинг Саудівської Аравії незалежними експертами.


У документі ФІФА закликають використовувати важелі впливу на Саудівську Аравію для дотримання міжнародних стандартів у галузі прав людини, яких ФІФА з 2017 року вимагає від країн-господарок турнірів.


«Очевидно, що Саудівська Аравія дуже не відповідає цим вимогам. Зважаючи на ситуацію, що склалася, ФІФА просто не може належним чином дозволити країні проведення чемпіонату світу з футболу 2034 року», – йдеться в документі.


Юристи посилаються на проблеми Саудівської Аравії в сферах свободи вираження думок, поводження з ув'язненими та робітниками-мігрантами, обмеження свобод жінок.