3 квітня 2022 10:31

Правозахисники заявили про докази військових злочинів у Бучі

Міжнародна правозахисна організація Human Rights Watch заявила, що зібрала докази військових злочинів у місті Буча під Києвом, де у суботу було виявлено трупи людей у цивільному одязі, пише Wall Street Journal. Звідти нещодавно було виведено російські війська, оскільки Москва перенесла свої військові операції на схід України, нагадує Телеграм-канал ВВС.

Зокрема, правозахисники інтерв'ювали жінку, яка була свідком того, як російські військові оточили групу з п'ятьох чоловіків та вбили одного з них пострілом у потилицю, повідомляє Wall Street Journal.

"Ми зафіксували безперечний випадок страти російськими військовими у Бучі 4 березня", - заявила представник Human Rights Watch.

Звинувачення у військових злочинах висувалися останніми тижнями на адресу Росії президентом України Володимиром Зеленським та іншими представниками України - за їхніми словами, Росія вирішила завдати удару по цивільному населенню, оскільки її військовий наступ зіштовхнувся з жорстким опором України, пише видання. Москва відкидала звинувачення у військових злочинах, у тому числі звинувачення у тому, що її метою можуть бути мирні жителі.

У Бучі – місті на північному заході від Києва – в останні тижні йшли запеклі бої між російськими та українськими військами. У суботу місцеві жителі викопали братські могили та поховали безліч загиблих. Їхню кількість місцева влада оцінила майже в 300 осіб.

Радник Зеленського Михайло Подоляк опублікував у "Твіттері" фотографію, на якій видно тіла трьох чоловіків, яких, за його твердженням, застрелили російські військові. В одного були зв'язані руки. "Ці люди не служили в армії. Вони не мали зброї. Вони не становили жодної загрози", - написав він.

Міноборони Росії не коментувало звинувачення на адресу військових, пов'язаних із Бучею. У міністерстві оборони України у суботу заявили, що російські війська остаточно залишили Київську область.