21 жовтня 2021 13:48

Хав'єр Тебас: "У мене є відчуття, що ми планомірно йдемо до встановлення футболу як виду спорту тільки для еліт"

Останнім часом президент іспанської Ла Ліги Хав'єр Тебас досить часто з'являється в пресі з висловлюваннями на різну тематику, і при цьому не обмежується лише ЗМІ своєї рідної країни.


Цього разу, відвідавши раніше Францію, футбольний чиновник спробував поділитися досвідом з німецькими колегами за допомогою інтерв'ю локальній пресі.

Очевидно, що одним з головних питань до керівника Ла Ліги була ситуація навколо відходу Ліонеля Мессі з його чемпіонату.

"Повторюся, що Мессі не залишав Барселону з фінансових причин. У Барселони були всі можливості зберегти його в своїй обоймі. У всякому разі, саме так мені говорив Жоан Лапорта в липні, а потім сталося те, що сталося.

Було сумно, тому що було видно, що Лео хотів залишитися в команді. Барселона спробувала звинуватити у своїй невдачі Ла Лігу, але вони могли хоча б почати ворушитися за два місяці до того, як пішов їх ключовий гравець, а не за п'ять днів до того, як повинен був стартувати сезон.

Всіх цікавить, як Барселона отримує ліцензію перед кожним новим сезоном, якщо у неї борг в 1,35 млрд євро. Я взагалі не бачу проблеми в цій сумі. Але тільки в тому випадку, якщо їй правильно керують. Упевнений, що як тільки на трибуни повернутися 100% глядачів, Барселона впорається зі своїм балансом, за сприяння нинішнього керівництва. Як і було вже колись.

У зв'язку з відходом Мессі і Роналду з Ла Ліги, у нас вже підготовлена стратегія розвитку на випадок того, якщо чемпіонат залишають сильні гравці. Серія А сподівалася, що після приходу Кріштіану у них виросте телеаудиторія. Подивіться на їхні цифри зараз: падіння продажів на зовнішньому ринку 40%, на внутрішньому — 15%.

Всі думали, що відхід Мессі підкосить нашу вартість продажу телеправ. Однак, нічого подібного не сталося. Ми тільки недавно продали права на показ терміном на чотири роки з 14% приросту у вартості. З Мессі або без нього — не було ніякої різниці. Ніхто мені не дзвонив, і не просив зробити знижку через відхід Лео.

Я був би дурнем, якби сказав, що не хочу, щоб Мессі і Роналду грали в Ла Лізі, але телеканали не дивляться на окремих футболістів. Для них куди важливіше якісна конкуренція.

Мені не подобається позиція УЄФА з приводу безконтрольних платежів з боку інвесторів, як це відбувається в ПСЖ. Вони хочуть закласти в новий фінансовий Fair Play податок на розкіш, і при цьому зняти взагалі будь-які обмеження. До чого це призведе? Ні до чого!

Як мені здається, куди розумніше було б ввести жорсткий контроль витрат тільки на основну заявку команди — 25 футболістів. Навіщо командам тримати у себе більше гравців на високому забезпеченні? Необхідно контролювати вхідний потік грошей в клуби, як це відбувається у нас, в Іспанії. Та й покарання повинні бути суворіше. Я бачу, що УЄФА готовий до переговорів на цю тему, тому вірю в плідну співпрацю.

Зараз ось з'явилася інформація про чемпіонати світу раз на два роки. Куди? Це зруйнує всю екосистему футболу в Європі! Ми багато років витратили тільки на те, щоб кожна Асоціація просто синхронізувала свій календар з іншими. А тепер нам пропонують викинути всі напрацювання в сміттєвий бак. І ще зверху хочуть натягнути Клубний чемпіонат світу! Як це все вмістити?

У мене є відчуття, що ми планомірно йдемо до встановлення футболу як виду спорту тільки для еліт. Не виключаю, що лігам доведеться піти на скорочення витрат через падіння вартості телеправ, та й футболісти почнуть заробляти куди менше. Якщо це так, то програємо ми всі.

Вважаю, що нам зараз важливо кооперуватися на національному рівні. Бундесліга, наприклад, працює на маркетинг куди краще, ніж Ла Ліга: продаж прав на стадіони, квитки, інфраструктура, спонсори. Нашим клубам можна цьому повчитися. Німецький чемпіонат в цьому контексті - еталон якості.

З іншого боку, за кордоном цей чемпіонат продається куди гірше нашого, так як у нас сильніше саме глобальна стратегія. Це підвищує цінність наших телевізійних прав на ринку. Для розвитку це також важливо. Ось вам і приклад, як ми можемо обмінюватися досвідом у досить серйозних питаннях", — підсумував чиновник.