11 лютого 2012 23:07
15

Горан ПОПОВ: "Стать чемпионом "Шахтеру" не дадим!"

Останні матчі восени 2011 року захисник «Динамо» Горан Попов пропустив через травму. Але, будучи в курсі всіх подій, які відбуваються, македонець цілком може оцінити першу частину сезону для своєї команди та назвати головні причини невдачі в Лізі Європи.

«Єврокубковому провалу виправдань немає»

— Горане, ви пропустили багато ігрового часу через травму. Як почуваєтеся зараз?

— Дякую, вже все гаразд. Я не міг повноцінно тренуватися впродовж двох з половиною місяців після операції на коліні. За прогнозами лікарів, із 20 січня мав розпочати тренування, але реабілітаційний процес минув навіть швидше, і вже 15-го числа я бігав разом із Вінченцо Пінколліні. На першому зборі ще працював індивідуально, а з початком другого підготовчого етапу приєднався до загальної групи.

— Мабуть, було прикро спостерігати за виступом «Динамо» збоку, коли команда вилітала з Ліги Європи, а ви нічим не могли допомогти?

— Авжеж, і не лише мені, а й усім футболістам, тренерському штабу, адміністративному персоналу. Торік ми добре виступили в турнірі, зазнавши поразки у чвертьфіналі від «Браги», хоча по грі не мали пропускати португальський клуб до наступної стадії. Цього ж сезону все пішло шкереберть — як не змогли виграти у «Сток Сіті» в першому турі, так і не спромоглися переграти «Маккабі» в останньому.

— Після виходу до чвертьфіналу торік ніхто не очікував, що «Динамо» невдало виступить зараз. Що відіграло вирішальну роль?

— Гадаю, перш за все команда надломилася у психологічному плані після поразки від «Рубіна» та з припиненням боротьби в Лізі чемпіонів. Казанці грають у схожому з нами стилі, й шанси в нашому протистоянні розцінювалися як рівні. Тому поразка (причому в обох матчах) від «Рубіна» дуже серйозно вдарила по нашому самолюбству.

— Можливо, не вистачило футболістів, адже в листопаді-грудні, коли проходили вирішальні матчі, головний тренер не міг розраховувати на велику групу основних гравців?

— Можливо. Але це не може служити для нас виправданням. Ми мали вигравати й виходити до плей-оф Ліги Європи.

— Погоджуєтесь, що вирішальними стали дві зустрічі проти аутсайдера «Маккабі» з Тель-Авіва, в якого «Динамо», на відміну від конкурентів, так і не спромоглося виграти?

— У принципі, так. Граючи в Тель-Авіві, відкрили рахунок та контролювали хід гри. Однак ледь не єдиний момент, який мали господарі в матчі, вони реалізували наприкінці першого тайму. Якби ми виграли тоді, впевнений, вийшли би до 1/16 фіналу з першого місця.

«На «Донбас-Арені» — головне не програти»

— Якщо вдасться виграти чемпіонат, це буде гідна компенсація за виліт із Ліги Європи та Кубка України?

— Ми не замислюємося над цим. Перед нами стоїть конкретна мета — перемога в єдиному турнірі, в якому продовжуємо брати участь, тобто в чемпіонаті України. Попереду — десять матчів, у яких маємо взяти максимум. Кожен гравець має підходити до кожного поєдинку із стовідсотковою концентрацією, адже на кону — перше місце та пряме потрапляння до групи Ліги чемпіонів.

— Фахівці вважають, що вирішальним буде матч на «Донбас-Арені» проти «Шахтаря»…

— Вирішальною може стати будь-яка з десяти майбутніх ігор. Як нам, так і донеччанам, буде складно, адже втрата навіть одного очка може коштувати чемпіонства. Щодо нашого очного матчу на «Донбас-Арені», то для нас важливо буде не програти.

— Пам’ятаєте, «Динамо» ще жодного разу не змогло переграти «Шахтар» на його стадіоні відтоді, як відкрилася «Донбас-Арена»?

— Зараз можемо виграти, чому ні (посміхається)? Бо ж вже нині перебуваємо у дуже хорошій формі — забиваємо м’ячі, граємо розкуто. Потрібна лише максимальна концентрація в тих іграх, що залишилися до завершення чемпіонату.

— На осічки «гірників» у майбутніх матчах сподіваєтеся?

— Найперше сподіваємося виключно на свої сили. Хоча й не проти, аби «Шахтар» десь втратив очки й відтак полегшив динамівцям завдання.

— Не дуже відстав від дуету лідерів і «Металіст». Горане, чи реально харків’янам скласти гідну конкуренцію «Динамо» та «Шахтарю»?

— Наразі вони позаду від нас на п’ять очок. У тій ситуації, що склалася, це дуже багато. Але я лише радітиму, якщо «Шахтар» поступиться другим місцем «Металісту». Особливо в світлі всіх коментарів «гірників» про те, що їхні клуб і футболісти — найкращі в Україні (посміхається). Цього року ми не дозволимо їм виграти чемпіонат.

— Не можу оминути тему виступів «Динамо» на НСК «Олімпійський». Які очікування від зміни домашньої арени?

— Для нас дуже важливо, аби на «Олімпійський» приходило якомога більше глядачів. Коли я виступав у «Херенвені», стадіон на 27 тисяч місць заповнювався на кожній грі. І це при тому, що населення самого міста — 28 тисяч! У Києві мешканців набагато більше, тому хочеться їх усіх бачити на стадіоні. Це буде для нас великою мотивацією…

Юрій ВИШНЕВСЬКИЙ, газета «Український футбол»

фото просто отпад!
Не люблю балканцев за их самоуверенность.